r
Nosalty Logó

Klasszikus tárkonyos csirkeraguleves

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Hering András
Klasszikus tárkonyos csirkeraguleves
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 7% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 588 kcal
  • 7% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 2936 kcal
  • 7% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 54 kcal
  • 7% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 82% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    45.3 g

Zsír

  • Összesen
    23.4 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    194 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2479.7 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    49 mg
  • Kálcium
    162 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    123 mg
  • Foszfor
    635 mg
  • Nátrium
    1503 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    44.5 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

VÍZ

  • Összesen
    503.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    790 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    125 mg
  • D vitamin:
    14 micro
  • K vitamin:
    42 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    19 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    127 micro
  • Kolin:
    211 mg
  • Retinol - A vitamin:
    174 micro
  • α-karotin
    2484 micro
  • β-karotin
    6145 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    1225 micro
Összesen 588 kcal
  • 7% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 82% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    226.6 g

Zsír

  • Összesen
    117 g
  • Telített zsírsav
    61 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    33 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    970 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    12398.3 g
  • Cink
    14 mg
  • Szelén
    247 mg
  • Kálcium
    810 mg
  • Vas
    15 mg
  • Magnézium
    616 mg
  • Foszfor
    3175 mg
  • Nátrium
    7515 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    222.3 g
  • Cukor
    77 mg
  • Élelmi rost
    66 mg

VÍZ

  • Összesen
    2515.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3950 micro
  • B6 vitamin:
    9 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    17 mg
  • C vitamin:
    626 mg
  • D vitamin:
    68 micro
  • K vitamin:
    208 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    95 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    636 micro
  • Kolin:
    1055 mg
  • Retinol - A vitamin:
    872 micro
  • α-karotin
    12420 micro
  • β-karotin
    30727 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    4 micro
  • Lut-zea
    6125 micro
Összesen 2936 kcal
  • 7% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 82% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.1 g

Zsír

  • Összesen
    2.1 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    18 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    225.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    15 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    58 mg
  • Nátrium
    137 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    45.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    72 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    19 mg
  • Retinol - A vitamin:
    16 micro
  • α-karotin
    226 micro
  • β-karotin
    559 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    111 micro
Összesen 54 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Előkészítjük a zöldségeket: megmossuk őket, a hagymát finomra aprítjuk, a zöldségeket megtisztítjuk, karikákra vágjuk, a zellert és a karalábét pedig felkockázzuk. A gombafejeket félbe, majd vékony szeletekre vágjuk.
  2. A csirkehúst kis darabokra vágjuk.
  3. Egy serpenyőben, vajon megpirítjuk a vöröshagymát és az összes zöldségeket (a gomba és a borsó kivételével, őket a legvégén adjuk a leveshez). A pirítás után kivesszük őket a serpenyőből, majd átrakjuk őket a leveses fazekunkba. A serpenyőben maradt vajon megpirítjuk a kockázott csirkemelldarabokat is (ha szükséges, adjunk hozzá még egy kevés vajat is).
  4. A húst is a levesesfazékba adjuk a zöldségekhez, majd felöntjük az alaplével, sózzuk, borsozzuk, tárkonnyal fűszerezzük, és addig főzzük alacsony lángon, amíg a zöldségek éppen megpuhulnak (nagyjából 15-30 perc).
  5. Ha már éppen hogy puhák a zöldségek, adjuk hozzá a zöldborsót és a gombát is. A klasszikus verzióban ezután kerül bele az ereszték, ami főzőtejszínből, tojássárgájából, tejfölből és néhány evőkanál lisztből áll össze. Tegyük keverőtálba az alapanyagokat, merjünk rá néhány kanál forró levest, majd mindezt alaposan keverjük el, és így adagoljuk a leveshez. A modern konyhákban általában csak főzőtejszínnel krémesítjük: szerintem a 30%-os zsírtartalmú habtejszín teszi a legkrémesebbé. Ha állagát sűrűbbre szeretnénk, keverjünk simára 2 evőkanál étkezési keményítőt 1 merőkanál levessel, majd öntsük vissza a leveshez. Ha tejfölt használunk, egy kis tálban keverjük ki a liszttel, majd kanalazzunk bele 1 merőkanál levest, keverjük simára, és öntsük a leveshez.
  6. Legvégül adjuk hozzá a finomra vágott petrezselymet, facsarjunk hozzá friss citromlevet, vagy menjen rá pár csepp tárkonyecet, sőt, ízesíthetjük pár teáskanál mustárral is.
  • Receptkönyvben: 452
  • Tegnapi nézettség: 63
  • 7 napos nézettség: 459
  • Össznézettség: 30240
  • Feltöltés dátuma: 2023. július 06.

Receptkategóriák

további kategória: karácsony kategória: karácsonyi levesek

Receptjellemzők

Klasszikus tárkonyos csirkeraguleves
Hering András 166 recept

A klasszikus tárkonyos csirkeraguleves titkát az eresztéke adja (így nevezik az erdélyi gasztronómiában a levesekhez, főzelékekhez sűrítés céljából adott alapanyagokat), mely tejszínből, tojássárgájából, tejfölből és néhány evőkanál lisztből áll össze. Tegyük keverőtálba az alapanyagokat, merjünk rájuk néhány kanál forró levest, majd mindezt alaposan keverjük el, és így adagoljuk a leveshez. Ha tudunk, szerezzünk be az ízesítéshez tárkonyecetet és mustárt is, isteni pikantériát ad a ragulevesnek.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

„Leszámolhatnánk-e azzal, hogy a hortobágyi húsos palacsinta ciki?” – Interjú...

Nagyon sok irányból lehetne hozzá közelíteni, és mindegyik megérne akár egy önálló cikket is. Legyen szó a pályaívéről, a Bocuse d’Or-ról, a Michelin-csillagokról, Szulló Szabina a séfszakma minden fontos állomását megjárta. Mégsem ambicionálja, hogy állandóan szerepeljen, mint mondja, az ő terepe a konyha, ami pedig máig lázban tartja, az a főzés és maguk az ételek. A Nosaltynak adott nagyinterjújában beszélt többek között arról is, hogy mit csinálna a saját pályáján másképp, hogy mi az, amit már neki kell másképp csinálnia az új generáció tagjaival, és hogy min múlt az, hogy máig a nordic cuisine-től hangos a csúcsgasztronómia világa ahelyett, hogy a magyar csodáról beszélnénk.

Kormos Lili