r
Nosalty Logó

Nasi goreng - indonéz pirított rizs

Gréti
Nasi goreng - indonéz pirított rizs
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

Nasi goreng

Sambal bajak

Acar

2298
Kalória
90.1g
Fehérje
322.2g
Szénhidrát
76.1g
Zsír
1927.5g
Víz
942.2g
Koleszterin
35.5g
Élelmi rost
51.4g
Cukor
  • 4% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 3% Zsír

Nasi goreng

Sambal bajak

Acar

Összesen 2298 kcal
  • 4% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 3% Zsír

Nasi goreng

Sambal bajak

Acar

Összesen 2298 kcal
  • 4% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 3% Zsír

Nasi goreng

Sambal bajak

Acar

Összesen 84 kcal
  • 4% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    90.1 g

Zsír

  • Összesen
    76.1 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    32 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    24 g
  • Koleszterin
    942 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    9312.5 g
  • Cink
    16 mg
  • Szelén
    156 mg
  • Kálcium
    1070 mg
  • Vas
    28 mg
  • Magnézium
    412 mg
  • Foszfor
    1539 mg
  • Nátrium
    6083 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    322.2 g
  • Cukor
    51 mg
  • Élelmi rost
    36 mg

Víz

  • Összesen
    1927.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    2
  • A vitamin (RAE):
    3049 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    11 micro
  • E vitamin:
    29 mg
  • C vitamin:
    670 mg
  • D vitamin:
    198 micro
  • K vitamin:
    608 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    21 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1402 micro
  • Kolin:
    842 mg
  • Retinol - A vitamin:
    394 micro
  • α-karotin
    4547 micro
  • β-karotin
    29123 micro
  • β-crypt
    1023 micro
  • Likopin
    4875 micro
  • Lut-zea
    3627 micro
Összesen 2298 kcal
  • 4% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    90.1 g

Zsír

  • Összesen
    76.1 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    32 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    24 g
  • Koleszterin
    942 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    9312.5 g
  • Cink
    16 mg
  • Szelén
    156 mg
  • Kálcium
    1070 mg
  • Vas
    28 mg
  • Magnézium
    412 mg
  • Foszfor
    1539 mg
  • Nátrium
    6083 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    322.2 g
  • Cukor
    51 mg
  • Élelmi rost
    36 mg

Víz

  • Összesen
    1927.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    2
  • A vitamin (RAE):
    3049 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    11 micro
  • E vitamin:
    29 mg
  • C vitamin:
    670 mg
  • D vitamin:
    198 micro
  • K vitamin:
    608 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    21 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1402 micro
  • Kolin:
    842 mg
  • Retinol - A vitamin:
    394 micro
  • α-karotin
    4547 micro
  • β-karotin
    29123 micro
  • β-crypt
    1023 micro
  • Likopin
    4875 micro
  • Lut-zea
    3627 micro
Összesen 2298 kcal
  • 4% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.3 g

Zsír

  • Összesen
    2.8 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    34 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    337.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    39 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    56 mg
  • Nátrium
    220 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    11.7 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    69.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    110 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    24 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    22 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    51 micro
  • Kolin:
    31 mg
  • Retinol - A vitamin:
    14 micro
  • α-karotin
    165 micro
  • β-karotin
    1055 micro
  • β-crypt
    37 micro
  • Likopin
    177 micro
  • Lut-zea
    131 micro
Összesen 84 kcal

Elkészítés

Nasi goreng

  1. A rizst megfőzzük, vagy már főtt rizst használunk.
  2. Egy nagy serpenyőben kevés olajat hevítünk, ezen megpirítjuk a csíkozott salottát, aminek az egyik részét kivesszük az olajból és félretesszük a tálaláshoz.
  3. A többi mellé mehet a vékonyan szeletelt, vagy csíkozott, akár áttört fokhagyma, rá a rákpaszta, a paradicsompaszta, a cukor, egy kevés vágott chili, aztán ha összepirultak, akkor a káposzta, és a répa.
  4. Ekkor félrehúzzuk az edényben a pirított zöldségeket, és egy csepp plusz olajra ütünk egy tojás, gyorsan keverjük, sütjük, ezt sózhatjuk is.
  5. Ráöntjük a főtt rizst, az újhagyma fehér részét aprítva, egy kevés szójaszósszal összepirítjuk keverjük az egészet.
  6. Közben 4 tükörtojást sütünk.
  7. Opcionálisan süthetünk királyrákot, és párolhatunk pok choit a fogás mellé.

Sambal bajak

  1. A thai (zöld) chiliket, a piros pirospaprikát, (nálunk pl. kápia kapható mindenhol), a shalottát, a gyömbért, a rákpasztát, a húsparadicsomot, a sót és a cukrot mozsárba tesszük, és a mozsártörővel megdolgozzuk. A chili és a paradicsom héjak miatt kicsit csúszós lehet az áttörés, óvatosan dolgozzunk. Ha nincs mozsarunk, vagy nincs ilyen nagy, akkor késes aprítóban is elvégezhetjük ezt a folyamatot.
  2. Utána mehet az egész, egy serpenyőbe melegített olajra, süssük össze közepes lángon a hozzávalókat, mehet hozzá citromfű, babérlevél (ezeket porban is meg tudjuk már vásárolni), és a tamarid paszta. Forraljuk, pirítsuk ameddig be nem sűrűsödik, a plusz nedvesség el nem párolog róla, közben állítsuk be az ízeket, adjuk hozzá, ha kell még egy kevés cukrot és sót.
  3. Ha jól összepirult minden, akkor lehúzzuk a tűzről és tálalhatjuk is. Ha marad belőle, tegyük csatos üvegbe, és a hűtőben még tárolhatjuk egy hétig.

Acar

  1. A zöldségeket tisztítjuk és vékony csíkokra vágjuk.
  2. Az ecethez cukros és sót adunk ízlés szerint, majd egy kevés vízzel kikeverjük, hogy minden felolvadjon benne.
  3. A zöldségekre mehet az öntet, azonnal, vagy másnap még fogyasztható, később nem!
  4. Tálaláskor egy kupacban adjuk a nasi gorenget úgy, hogy egy kis tálkát meleg vízzel kiöblítünk, ezt kiöntjük belőle. Ebbe szedjük a rizst a tetejéig, és jól lenyomkodjuk, tömörítjük benne. A tányérra fordítva kiborul a kis edényből a rizs.
  5. Szórjunk rá piros chilipaprika karikákat, és sült salottát. Ha autentikusak akarunk lenni egy pálmalevélre tálaljuk a rizst, és mellé vagy rá tesszük a tükörtojást.
  6. Kis tálkákba szedünk a sambal bajakból (a házi chiliszószból) és az acarból (a savanyított zöldségekből), sőt, ha beszereztük, tehetünk a tányérra még rákszirmot.
  7. Amennyiben reggelire tálaljuk a nasi gorenget, kínáljunk mellé frissen facsart narancslét, vagy más friss gyümölcslevet és friss gyümölcsöket, jó étvágyat hozzá!

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 p
  • Főzés ideje: 20 p
  • Főzés módja: wok

Kedvenc indonéz fogás, Balin így kínálják, de ahány ház, annyi szokás. Szemet gyönyörködtető színes tányéron, tükörtojás, sült rák, párolt poc choi, savanyított zöldségek és házi csiliszósz kíséretében érkezik a pirított rizs, vagyis a nasi goreng.

További receptek

Sütőtökös rizottó kacsamellel

Ősszel egyértelműen a sütőtök a sláger, így ezt most egy önmagában is lélekmelengető rizottóba csempésztük. Kacsamellett sütöttünk hozzá, de magában is vagy egy kis baconnel is ...

Vénusz

Címlapról ajánljuk

Top Receptek