Szőlő
Leírás
Az egyik legrégebbi kultúrnövény, gyümölcsként fogyasztva és a bor alapanyagaként is kiemelkedő a szerepe. Számtalan fajtája létezik, a világoszöldtől egészen a fekete színűig. Szervezetre gyakorolt jótékony hatásai szinte alig ismertek: hasonlóan az almához, teljes értékű táplálék forrás, vértisztító és az idegerősítő hatása is kiemelkedően jó, remek izomregeneráló. Viszont nem tanácsos a szőlő fogyasztása szénaláz, asztma, tuberkolózis és tüdőgyulladás esetén. Nem utóérő gyümölcs, így vásárlásakor ajánlatos egy szemet megkóstolni a szőlőfürtről. A legfinomabb nyersen, önmagában fogyasztva, de klasszikus párosítás a szőlő dióval és sajttal. Étkezés közben, vagy utána azonban ne együk szőlőt. Magas cukortartalma miatt a teli gyomorban igen könnyen megerjed, s így belülről jutunk nem kívánatos alkoholhoz. Édességekbe leginkább aszalt formájában, mazsolaként kerül. Mindig viszgáljuk meg azonban, hogy nem kénes-e! Sajnos néhány lelkiismeretlen termelő és kereskedő a könnyebb eltarthatóság végett kénezi a mazsolát. A kénezett mazsolát meleg vízben alaposan mossuk át, áztassuk egy kicsit! Emellett a szőlőmag olaja rendkívül értékes (és drága) olaj, javítja a látást is. Nagy kár, hogy a borászat csak alkoholt termel, és a szőlőmaggal nem foglalkoznak. Értékesíteni is könnyű lenne a nyugati piacokon, így viszont a rengeteg szőlőmaggal nem tudnak mit kezdeni.
Mikor vegyem
Nyár végén, ősszel. ;
hogyan tároljam
Mosatlanul jól eltartható: hűvösebb helyen, pincehidegben a fürtöket egy rétegben szétterítve akár januárig eláll. ;
100g Szőlő
fehérjetartalom
0.72 g
zsírtartalom
0.109 g
szénhidráttartalom
18.1 g
víztartalom
80.54 g
Top ásványi anyagok
Foszfor
20 mg
Kalcium
10 mg
Magnézium
7 mg
Nátrium
2 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.086 g
Kolin
5.6 mg
C vitamin
3.2 mg
E vitamin
0.19 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
0.72 g
Zsír
telített zsírsav
0.054 g
egyszeresen telített zsírsav
0.007 g
többszörösen telített zsírsav
0.048 g
ásványi anyagok
Kalcium
10 mg
Vas
0.36 mg
Magnézium
7 mg
Foszfor
20 mg
Nátrium
2 mg
Cink
0.07 mg
Réz
0.127 mg
Mangán
0.071 mg
Szelén
0.1 µg
szénhidrát
rost
0.9 g
cukor
15.48 g
víz
80.54 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.069 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.07 mg
Niacin - B3 vitamin
0.188 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.05 mg
Folát
2 µg
Kolin
5.6 mg
Alfa-karotin
1 µg
Béta-karotin
39 µg
Lutein+zeaxantin
72 µg
E vitamin
0.19 mg
K vitamin
14.6 µg
A vitamin
3 µg
C vitamin
3.2 mg
B6 vitamin
0.086 g