Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!
hozzászólások

leírás

Az egyik legrégebbi kultúrnövény, gyümölcsként fogyasztva és a bor alapanyagaként is kiemelkedő a szerepe. Számtalan fajtája létezik, a világoszöldtől egészen a fekete színűig. 
Szervezetre gyakorolt jótékony hatásai szinte alig ismertek: hasonlóan az almához, teljes értékű táplálék forrás, vértisztító és az idegerősítő hatása is kiemelkedően jó, remek izomregeneráló. Viszont nem tanácsos a szőlő fogyasztása szénaláz, asztma, tuberkolózis és tüdőgyulladás esetén.
Nem utóérő gyümölcs, így vásárlásakor ajánlatos egy szemet megkóstolni a szőlőfürtről.
A legfinomabb nyersen, önmagában fogyasztva, de klasszikus párosítás a szőlő dióval és sajttal.
Étkezés közben, vagy utána azonban ne együk szőlőt. Magas cukortartalma miatt a teli gyomorban igen könnyen megerjed, s így belülről jutunk nem kívánatos alkoholhoz.
Édességekbe leginkább aszalt formájában, mazsolaként kerül.
Mindig viszgáljuk meg azonban, hogy nem kénes-e! Sajnos néhány lelkiismeretlen termelő és kereskedő a könnyebb eltarthatóság végett kénezi a mazsolát. A kénezett mazsolát meleg vízben alaposan mossuk át, áztassuk egy kicsit!
Emellett a szőlőmag olaja rendkívül értékes (és drága) olaj, javítja a látást is. Nagy kár, hogy a borászat csak alkoholt termel, és a szőlőmaggal nem foglalkoznak. Értékesíteni is könnyű lenne a nyugati piacokon, így viszont a rengeteg szőlőmaggal nem tudnak mit kezdeni.

mikor vegyem

Nyár végén, ősszel.
 

hogyan tároljam

Mosatlanul jól eltartható: hűvösebb helyen, pincehidegben a fürtöket egy rétegben szétterítve akár januárig eláll.
 

Szőlő alapanyag receptek

beállítások törlése
alapanyagok:
választott alapanyag:
    választott alapanyag:
      szakács:
      szakácsok:
        alapanyag kategóriák

        Hozzászólások

        A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

        Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!