bogyós gyümölcs

Áfonya

Az áfonya értékes, kedvelt bogyós gyümölcsünk. Elsősorban az északi félteke klímáját kedveli, és körülbelül 450 faja van, de Madagaszkáron és a Hawaii-szigeteken is megtalálható a trópusi változata. Sokoldalúan felhasználható gyümölcs, de nyersen fogyasztva tartalmazza a legtöbb tápanyagot.

Tőzegáfonya

A tőzegáfonya (más néven vörös áfonya vagy <em>Vaccinium macrocarpon</em>) egy apró, savanyú ízű bogyós gyümölcs, amely Észak-Amerikában és Észak-Európában őshonos. A tőzegáfonya különösen a nedves, mocsaras területeken nő, így gyakran a mocsarak és tőzeglápok növénye. Kiemelkedően sok pozitív élettani hatása van.

Szeder

A szeder fanyarkás ízű, bogyós gyümölcs, amely hazánkban is több vidéken megterem. Nagyon egészséges, és többféleképpen is felhasználhatjuk a konyhában.

Eper

Az egyik legnépszerűbb bogyós gyümölcs szerte a világon az eper, aminek szakmai megnevezése valójában szamóca. Hazánkban is sok helyen foglalkoznak termesztésével, ezek közül kiemelkedő a Szentendrei-sziget, Tahitótfalu, Lajosmizse, Szeged-Szatymaz környéke és Nagyréde. Nyári gyümölcsként definiáljuk, de már április vége felé szedhető, ha korán érkezik a meleg idő.

Piros ribizli

A fürtökben logó, apró szemű piros ribizli savanykás ízvilágú, de rendkívül sokoldalúan felhasználható nyári gyümölcs.</strong> <strong>Az egészségre gyakorolt hatása sem elhanyagolható, vitaminokban és ásványi anyagokban bővelkedő bogyós.</strong> <strong>Ráadásul saját magunk is termeszthetjük az egyébként egyre drágább piros ribizlit.

Málna

A málna a rózsavirágúak rendjébe tartozó, apró, bogyós gyümölcs. Hazánkban is igen kedvelt alapanyag, hiszen nyersen, magában fogyasztva is nagyon finom. Nyáron frissen szedve vagy a piacról beszerezve a legízesebb a napérlelte gyümölcs, amit a világ számos pontján termesztenek.

Szőlő

A szőlő az egyik legrégebbi kultúrnövény, gyümölcsként fogyasztva és a bor alapanyagaként is kiemelkedő a szerepe. Számtalan fajtája létezik a világoszöldtől egészen a fekete színűig. Szervezetre gyakorolt jótékony hatásai szinte alig ismertek: hasonlóan az almához, teljes értékű táplálékforrás, vértisztító, és az idegerősítő hatása is kiemelkedően jó, remek izomregeneráló. Viszont nem tanácsos a szőlő fogyasztása szénaláz, asztma, tuberkolózis és tüdőgyulladás esetén</strong>!

Kékszőlő

A kékszőlő a szőlőfajták sötétebb, telt ízű képviselője, amely nemcsak frissen fogyasztva kedvelt, de lekvárként, mustként, borként és sütemények részeként is igazi csemege. Színe mélylila, majdnem fekete, íze édes-savanykás, antioxidánsokban rendkívül gazdag.

Bodzabogyó

A bodzabogyó egy rendkívül népszerű és sokoldalúan felhasználható gyümölcs. Sötétlila színe, különleges íze és jelentős egészségügyi előnyei miatt számos ételben és italban megtalálható. Gyakran használják szörpök, lekvárok, gyümölcslevek, de akár édességek és húsok mellé készült szószok készítéséhez is.

Fekete áfonya

A fekete áfonya a legismertebb és legértékesebb áfonyafajta, amelyet vadon is megtalálhatunk hazánk erdős-hegyvidéki területein. Apró termete ellenére rendkívül gazdag antioxidánsokban, vitaminokban és ásványi anyagokban – nem véletlenül tartják „szupergyümölcsnek”.

Szamóca

A szamóca, vagy más néven földi eper ízletes, illatos és egészséges gyümölcs. A köznyelvben szamócának a vadon, erdők szélén termő, apró zamatos gyümölcsöt nevezik, míg a termesztett, így boltokban és piacokon kapható, nagyobb szemű fajtáját epernek.</strong>

Címlapról ajánljuk

Legnépszerűbb cikkek

Elárulta a Lidl, az Aldi és a Spar, lehet-e saját...

Nincs általános szabály arra, hogy a boltokban mibe kell pakolni a megvásárolandó termékeket. Van, ahol ki van írva, hogy kötelező a bolti kosarat vagy kocsit használni, míg másutt akár a kezedbe is foghatsz mindent, így végigszaladva az üzleten, ha csak pár dologért ugrottál be. Lássuk, milyen saját szabály él a Lidlben, Aldiban, Sparban, Tescóban és Pennyben!

Top Receptek