r
Nosalty Logó

Legegyszerűbb szőlődzsem

Gerzsenyi Flóra
Legegyszerűbb szőlődzsem
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

337
Kalória
1.2g
Fehérje
87.5g
Szénhidrát
0.3g
Zsír
132g
Víz
-
Koleszterin
1.5g
Élelmi rost
83.1g
Cukor
  • 0% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 337 kcal
  • 0% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 2021 kcal
  • 0% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 147 kcal
  • 0% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1.2 g

Zsír

  • Összesen
    0.3 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    65.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    17 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    32 mg
  • Nátrium
    4 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    87.5 g
  • Cukor
    83 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    132 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    5 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    23 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    4 micro
  • Kolin:
    9 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    62 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    116 micro
Összesen 337 kcal
  • 0% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7 g

Zsír

  • Összesen
    1.6 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    395 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    101 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    68 mg
  • Foszfor
    194 mg
  • Nátrium
    23 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    525.1 g
  • Cukor
    498 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

Víz

  • Összesen
    791.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    29 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    38 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    140 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    23 micro
  • Kolin:
    55 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    10 micro
  • β-karotin
    375 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    694 micro
Összesen 2021 kcal
  • 0% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.5 g

Zsír

  • Összesen
    0.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    28.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    7 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    5 mg
  • Foszfor
    14 mg
  • Nátrium
    2 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    38.3 g
  • Cukor
    36 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    57.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    2 micro
  • Kolin:
    4 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    27 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    51 micro
Összesen 147 kcal

Elkészítés

  1. Tegyük a megtisztított szőlőt egy nagy lábosba. Gyenge hőfokon, gyakori keverés mellett kezdjük el párolni.
  2. Miután a keverék átmelegedett, botmixerrel turmixoljuk le, enyhén darabos állagúra.
  3. Adjuk hozzá a befőzőcukrot, a fahéjat és a citromlevet, majd állandó keverés mellett nagy lángon forraljuk fel.
  4. Forrás után a dzsemet folyamatos keverés mellett további 3 percig hagyjuk forrni, majd vegyük le a tűzről. Ha szükséges, a habot távolítsuk el a tetejéről.
  5. Az előkészített steril üvegeket azonnal öntsük a peremig, majd jól zárjuk le, és kb. 5 percre állítsuk fejre. Végül hagyjuk teljes kihűlni.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 10 p
  • Főzés ideje: 20 p

A szőlődzsem egyike azon elveszett ételeknek, amelyeket úgy tűnik, már senki nem nagyon készít, pedig átkozottul finom. Itt az ideje, hogy visszatérjen! Az igazság egyébként az, hogy a szőlőlekvár házi befőzése okkal ment ki a divatból: hagyományosan sok munkát igényel, ugyanis a nagy szőlőmagokat el kell távolítani, főleg a zöld szőlőfajtákból. Fun fact: az első magnélküli szőlőt csak az 1980-as években fejlesztették ki, és addigra a szőlőlekvár készítése ki is kopott a háztartásokból. A mag nélküli szőlő többnyire megoldja a pepecselés problémáját, de érdemes azért ezeket a szemeket is átnézni. A mi receptünk az egyik legegyszerűbben elkészíthető verzió, amit csak találhatsz az interneten: itt nincs szőlőhámozás, se magozás, és az íze sem mindennapi!

További receptek

Körtelekvár

A legzamatosabb körtékből érdemes főzni ezt az ízgazdag lekvárt, ami elsőre ugyan szokványosnak tűnhet, azonban egy aprócska kiegészítőtől a lehető legkülönlegesebb ...

Lakos Benedek

Citrusos sárgabarackdzsem

A sárgabarack az egyik legnépszerűbb gyümölcs, amiből lekvár vagy dzsem készülhet. Ha unod már, hogy mindig ugyanaz az íz fogad az üvegekben, akkor bolondítsd meg egy kis citrussal! Mi ...

Nosalty

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...