Nosalty Logó

Szőlős rétes

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Petra
Ezen a képen: Szőlős rétes
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 5% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 17% Zsír
Összesen 532 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 17% Zsír
Összesen 3190 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 17% Zsír
Összesen 242 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 54% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.4 g

Zsír

  • Összesen
    36.3 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    20 g
  • Koleszterin
    25 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    347.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    71 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    76 mg
  • Foszfor
    183 mg
  • Nátrium
    9 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    48 g
  • Cukor
    25 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    111.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    73 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    19 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    44 micro
  • Kolin:
    28 mg
  • Retinol - A vitamin:
    67 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    67 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    91 micro
Összesen 532 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 54% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    62.6 g

Zsír

  • Összesen
    217.6 g
  • Telített zsírsav
    47 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    37 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    120 g
  • Koleszterin
    149 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2084.8 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    428 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    456 mg
  • Foszfor
    1095 mg
  • Nátrium
    55 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    9 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    287.7 g
  • Cukor
    151 mg
  • Élelmi rost
    23 mg

VÍZ

  • Összesen
    669.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    435 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    27 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    116 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    267 micro
  • Kolin:
    165 mg
  • Retinol - A vitamin:
    403 micro
  • α-karotin
    7 micro
  • β-karotin
    402 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    545 micro
Összesen 3190 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 54% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.7 g

Zsír

  • Összesen
    16.5 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    11 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    157.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    32 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    35 mg
  • Foszfor
    83 mg
  • Nátrium
    4 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    21.8 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    50.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    33 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    20 micro
  • Kolin:
    13 mg
  • Retinol - A vitamin:
    30 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    30 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    41 micro
Összesen 242 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A tejfölt elkeverjük az olvasztott vajjal.
  2. A megmosott szőlőfürtöket leszemezzük, a szemeket (nagyobb szemű szőlő esetében) kettévágjuk.
  3. Egy tiszta konyharuhán 4 réteslapot egymásra terítunk, vékonyan megkenjük vajas tejföllel, a szőlő harmadát elosztjuk rajta, a széleket szabadon hagyva. (Én háromféle rétest csináltam: az egyikbe csak fehér, a másikba csak piros szőlőszemek kerültek, a harmadikba pedig vegyesen, mindkettő.)
  4. Meghintjük 4 ek darált dióval és 1 ek cukorral. Hosszanti irányban feltekerjük és olajjal kikent, vagy szilikonlappal bélelt tepsire helyezzük. A tetejét megkenegetjük a tejföllel.
  5. Ugyanígy járunk el a maradék nyolc réteslap (2 rétes) esetében.
  6. 180 fokra előmelegített sütőbe dugjuk (mehet légkeverésen), és addig sütjük, míg a rétesek teteje szépen megpirul.
  • Sűtés ideje: 25 perc
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 3
  • Össznézettség: 38659
  • Feltöltés dátuma: 2008. szeptember 10.

Ajánló

Készítés közben jutott eszembe, hogy milyen klasszul harmonizálva a rétesben a szőlővel a lágy kecskesajt. Egy fanatikusabb pillanatomban, azonnal rohantam is volna a boltba kecskesajtért, de ma a fanatizmusom felett a fáradtság győzedelmeskedett. Majd legközelebb kipróbálom. Bár szinte így is a számban érzem a lédús szőlőszemek és a finom kecskesajt találkozását. Aki előbb eszmél, bátran próbálja ki:-).

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Félig stílszerűen következik a szőlős rétes. Miután múltkoriban már s.k. nyújtottam a rétestésztát, nem túl stílusos félkész réteslapokért nyúlni, sőt egyenesen szégyen. Ám a szükség olykor nagy úr. Őszköszöntő ízek, egyetlen (esztétikai) dolgot hiányoltam csupán: a kézzel nyújtott rétes játékos, szabálytalan formáját.

Hozzászólások

Harmathy Ildikó

Kedves Petra! Szeretnélek felmenteni az önmarcangolás súlyos terhe alól: jók a készen kapható réteslapok! Egyáltalában nem gondolnám szégyennek a használatukat! (lásd: foszlós kalács, story) Inkább úgy gondolom: száz hasznosabb dologra fordíthatja az ember a drága idejét és energiáját! Inkább talán azt mondanám: fogadjuk el az életünket megkönnyít? megoldásokat, ha azok nem/alig mennek a min?ség rovására! Volt az Anna Malmomban egyszer egy asszonyság (nekem segített a konyhán), aki kedveskedni akart a vendégeinknek, nekiállt rétest nyújtani. Kezdetben élvezték a vendégek a látványt, 11 körül még! 1 óra tájban azonban már csak 1 vágyuk volt: a rétes - ehet? formában. Arra gondoltam akkor, és így vagyok ezzel ma is: finom legyen, id?ben készen - a vendéget, a családot csak ez érdekli. Semmivel sem eszi jobbíz?en, ha tudja: órákig kinlódtál a készítéssel. S?t! - lelkiismeret-furdalása lesz azért, hogy ? pár perc alatt felfalja, amit Te hosszú órákon át gyártottál. Hát szóval: teljesen rendben van a sz?l?s rétes egy átlagos szeptemberi napon készen kapható réteslapból! Néha-néha megkérjük a Nagyit, néha-néha majd minket is megkérnek a gyerekeink/unokáink, akkor az ünnepi alkalom, megadjuk a módját, együtt, mert úgy megéri! A kecskesajt a sz?l?s réteshez remek ötlet! Tudod: nálam kapsz a piacon! :):):)

Törölt felhasználó

Sziasztok! Legyetek szivesek megmondani, hol van az a piac????- amir?l Ildikó ir! Köszönöm Kata

Törölt felhasználó

Kedves kékpáfrány, a piac Káptalantótiban található, péntek este 6tól valameddig, nem tudom, és vasárnap reggel kb 1/2 9 - t?l 13 ig vannak ott, itt a weboldal: http://liliomkert.lapunk.hu/ és Harmathy Ildikó a f?nök!:))) Egyébként szuper a hely! A legjobbakat: Mrs Smith

Törölt felhasználó

Nagyon szépen köszönöm, már néztem a neten, ez egy kis csoda, amit láttam, De sajnos b.pestr?l nem tudok odamenni, de nyáron ha Balatonon leszek bizti hogy ott leszek. Köszönöm a válaszodat. Szeretettel ölel Kati

Petra

Kedves Ildikó, Köszönöm felment? soraid:-). Azért a bolti réteslap és a házilag, kézzel nyújtott rétestészta között óriási különbség van véleményem szerint, és érdemes órákon át dolgozni vele. Persze, a siet?s hétköznapokba nem férne bele ez a hosszadalmas folyamat, ez való igaz. Igen, tudom, isteni a vasárnapi piacon kapható kecskesajt. Mint minden más is:-)

Törölt felhasználó

Kedves Petra! Ha kecskesajtot is raknék bele, mekkora mennyiséget javasolsz, illetve a többi összetev? aránya ugyanez maradna? :)

Petra

kedves Tackry, kb 15 dkg-ot szerintem, rétesenként tehát 5-öt, és talán egy picivel kevesebb sz?l?t, de nem sokkal, mivel a sajt inkább beleolvad majd a töltelékbe, semmint a térfogatát is növelné nagyban jó sütögetést! üdv Petra

Törölt felhasználó

Szia Petra! El?ször készítettem sz?l?vel süteményt, de ez a rétes meghozta a kedvem további kísérletezéshez. Nagyon finom lett, gratulálok az egyszer?-de nagyszer? recepthez!:)) Anna

Törölt felhasználó

Életem els? rétese, de nem az utolsó!!! Mindenkinek nagyon ízlett, aki kóstolta. :-))

Petra

Gratulálok az els? rétesedhez! Nagyon helyes, csak így tovább!

terranova56

ha simán eszed a sz?l?t rendben, de a rétesben nem gáz a mag?

terranova56

egy barátom meggymártást készített magozatlan meggyb?l

Törölt felhasználó

2 tepsivel sütöttem. Az els? után kinyomkodtam kicsit a sz?l?t, mert dió és zsemlemorzsa (tettem bele) mellett is túl sok levet eresztett. Gondolom ez gyümölcs és ízlés kérdése. Ett?l függetlenül most suli után szerintem 5 percen belül elfogy...

Törölt felhasználó

De nagy kép? vagy: "nem túl stílusos félkész réteslapokért nyúlni, s?t egyenesen szégyen" szégyeld magad! Men?-manó! Valaki dolgozik is..és nincs ideje othon 1-2 dolgot készíteni ezért nem kéne leszólni !!! nem úgy mint Te izé! Semmire kell?....

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

6 étel, amit soha ne egyél meg nyersen

Vannak olyan ételek, amelyeket inkább nyersen kéne fogyasztanunk, hogy a bennük lévő tápanyagok ne illanjanak el főzés közben (ilyen a brokkoli vagy a fokhagyma), azonban akadnak olyan ételek is, amelyeket pont, hogy csak hőkezelés után szabad megennünk. Mutatjuk, melyek ezek!