Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szőlőlekvár Katharosz konyhájából

Szőlőlekvár Katharosz konyhájából
Szőlőlekvár Katharosz konyhájából
115 perc / előkészület: 40 perc főzés: 75 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Beléptünk a őszbe, sok finom gyümölcsöt kínál részünkre! Az idén is sokféle lekvárt készítettem már, most az Otelló szőlőre eset a választásom, csak ajánlani tudom ezt a különleges csemegét!

hozzávalók / 4 adag

alapanyagok

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A szőlőt alaposan megmossuk, majd leszemezzük, és az így kapott szemeket egyenként kinyomjuk a héjából. A magos belét és a héjakat külön-külön tálba gyűjtjük. Ez sajnos elég macerás munka!
  2. A kész magos részt egy magasabb falú, rozsdamentes fazékba feltesszük főzni, 20 percig főzzük, közben néha megkeverjük. Ezután a tűzről levéve egy sűrű szitán áttörjük, a keletkező magokat eltávolítjuk.
  3. Az edényt átöblítjük, hogy ne maradjon benne mag. A tiszta edénybe rakjuk az átpasszírozott részt, a szőlő félretett héját és a jól megmosott, gerezdekre vágott citromot, természetesen a magokat eltávolítjuk belőle.
  4. Ezután újra feltesszük főzni, a forrástól számítva 40 percig főzzük, közben sűrűn kevergetjük, a keletkező habot leszedjük.
  5. 40 perc főzés után kiszedjük a citromdarabokat, majd hozzáadjuk a cukrot, folyamatos kevergetés mellett még további 15 percig főzzük.
  6. Végül a tűzről levéve tisztára mosott és csirátlanított csavaros üvegekbe merjük, szorosan lezárjuk, majd egy pár percre fejre állítjuk, ezután száraz dunsztba tesszük a teljes kihűlésig. Ebből a mennyiségből 4 db 3 dl-s üveggel lett, valamint maradt egy kis tálnyi kóstoló is.
  7. Tipp: kissé macerás az előkészítése, de a héját csak így tudjuk megmenteni, mivel nagyon finom lesz a lekvárban.
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 1 413
elküldve: 1
receptkönyvben: 24
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Katharosz

Mióta szakács: 2013.01.10.
457 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: lekvárok-dzsemek
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
alkalom: karácsonyi gasztroajándék
fogás: desszert

egyéb elnevezések

szőlődzsem

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

819
szőlő 3.15 kg
cukor 30 dkg
citrom 1 db