r
Nosalty Logó

Szőlős rétes borsodóval

Lakos Benedek
Szőlős rétes
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A rétestésztához

A szőlős töltelékhez

A borsodóhoz

707
Kalória
11g
Fehérje
78.2g
Szénhidrát
37g
Zsír
176g
Víz
143.8g
Koleszterin
3.5g
Élelmi rost
40.4g
Cukor
  • 4% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A rétestésztához

A szőlős töltelékhez

A borsodóhoz

Összesen 707 kcal
  • 4% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A rétestésztához

A szőlős töltelékhez

A borsodóhoz

Összesen 4239 kcal
  • 4% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A rétestésztához

A szőlős töltelékhez

A borsodóhoz

Összesen 220 kcal
  • 4% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 58% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11 g

Zsír

  • Összesen
    37 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    144 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    460.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    22 mg
  • Kálcium
    80 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    54 mg
  • Foszfor
    192 mg
  • Nátrium
    107 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    78.2 g
  • Cukor
    40 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    176 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    213 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    20 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    49 micro
  • Kolin:
    96 mg
  • Retinol - A vitamin:
    206 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    85 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    210 micro
Összesen 707 kcal
  • 4% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 58% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    66.3 g

Zsír

  • Összesen
    222.3 g
  • Telített zsírsav
    90 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    58 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    62 g
  • Koleszterin
    863 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2762.7 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    131 mg
  • Kálcium
    483 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    325 mg
  • Foszfor
    1150 mg
  • Nátrium
    643 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    468.9 g
  • Cukor
    242 mg
  • Élelmi rost
    21 mg

Víz

  • Összesen
    1055.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1280 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    14 mg
  • C vitamin:
    31 mg
  • D vitamin:
    119 micro
  • K vitamin:
    118 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    291 micro
  • Kolin:
    573 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1239 micro
  • α-karotin
    7 micro
  • β-karotin
    512 micro
  • β-crypt
    16 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1258 micro
Összesen 4239 kcal
  • 4% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 58% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.5 g

Zsír

  • Összesen
    11.7 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    45 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    145.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    25 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    60 mg
  • Nátrium
    34 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    24.6 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    55.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    67 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    30 mg
  • Retinol - A vitamin:
    65 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    27 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    66 micro
Összesen 220 kcal

Elkészítés

A rétestésztához

  1. A hozzávalókból ruganyos tésztát gyúrunk, majd nagyjából 10 percig dagasztjuk. Az így kapott gombócot bevonjuk olajjal, hogy ne száradjon ki, majd fóliával lefedett edényben nagyjából 30-60 percig pihentetjük.
  2. A pihentetett tésztát először egy enyhén belisztezett deszkán kinyújtjuk olyan vékonyra, amilyenre csak tudjuk. Ekkor áttesszük egy nagyobb felületre (pl. asztal), amit tiszta anyaggal/terítővel takartunk le. Lisztezzük be az anyagot is, hogy ne ragadjon rá a tészta.
  3. Ekkor kezdődhet a tészta kézi húzása. Óvatosan tegyük az egyik kezünket a tésztalap közepére, majd a másikkal nyúljunk a tészta alá és kezdjük el magunk felé húzni a széleket. Ezt tehetjük az öklünkkel vagy az enyhén behajlított ujjainkkal is, a lényeg, hogy ne szakítsuk el a tésztát (körömmel, gyűrűvel, stb.). Addig húzzuk a tésztát, míg már majdnem teljesen átlátszó, de még nem szakadt el. Az asztalt körbejárva dolgozzunk addig, míg az egész lapunk hajszálvékony nem lesz. Ha ez kész, rögtön kezdjük meg a töltést (tehát minden más már készüljön el), különben a tészta kiszárad és szakadni fog.

A szőlős töltelékhez

  1. A szőlőt megmossuk, leszemezzük, majd minden szemet félbevágunk. A diót durvára daráljuk egy késes aprítóban. A vajat megolvasztjuk.
  2. A kinyújtott rétestészta hosszabbik oldalára állunk, majd az egész tésztát bekenjük olvasztott vajjal. A hozzánk közelebb eső felét beszórjuk először a zsemlemorzsa, majd a dió, végül a barna cukor felével. Erre jöhetnek a félbevágott szőlőszemek, majd a reszelt citromhéj és a fahéj.
  3. A szőlőszemeket megszórjuk a maradék cukorral, dióval és zsemlemorzsával. A tészta hozzánk közel eső és oldalsó széleit is behajtjuk a töltelékre. Ekkor a rétes alatt lévő anyag felemelésével óvatosan elkezdjük felcsavarni a süteményt, míg teljesen becsavarodik.
  4. A sütőnket előmelegítjük 180 fokra. A rétest óvatosan áttesszük egy sütőpapírral kibélelt tepsire (ha túl hosszú lenne, formázzunk belőle U-alakú rétest), lekenjük a maradék olvasztott vajjal és megszórjuk barna cukorral. 30-35 percig sütjük, majd hagyjuk langyosra hűlni és csak akkor szeleteljük fel. A borsodóval tálaljuk.

A borsodóhoz

  1. A tojásokat szétválasztjuk. A vaníliarudat felvágjuk, kikaparjuk a magjait, majd a magokat és a rudat is feltesszük főni a fehérborral. A bor legyen meleg, de ne túlságosan forró.
  2. A sárgájákat kihabosítjuk a cukorral, keményítővel és egy evőkanál borral. A meleg bort fokozatosan, folyamatos kevergetés mellett hozzáöntjük a sárgájás keverékhez, ezzel hőkiegyenlítést végezve. Ha minden bort hozzáadtunk, a keveréket visszaöntjük a fazékba és közepes lángon, folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük.
  3. A sárgájás krémet félretesszük. A fehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük. A fehérjehabot három adagban a még meleg sárgájás krémhez keverjük.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Főzés ideje: 15 p
  • Sütés ideje: 35 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses

Házi rétest mindig megéri készíteni, még akkor is, ha macerának tűnhet a folyamat. A házi tészta nemcsak érdekes kihívás, hanem ezerszer jobb végeredményhez vezet, miután a süteményt kisütöttük. Ősz lévén a tésztába csavarjunk most lédús szőlőszemeket, a ropogós-lemezes rétest pedig tálaljuk karakteres borsodóval.

További receptek

Flódnis rétes

Imádom a flódnit és szinte bármilyen formában el tudnám fogyasztani. De tényleg! Hogy ezt bebizonyítsam, létrehoztam az alábbi rétest, ami a klasszikus karácsonyi sütemény minden ízét ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...