r
Nosalty Logó

Töltött szőlőlevél, a hideg előétel

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Kristyán Fanni
Töltött szőlőlevél, a hideg előétel
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 3% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 390 kcal
  • 3% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 3900 kcal
  • 3% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 142 kcal
  • 3% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.3 g

Zsír

  • Összesen
    19 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    652.3 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    342 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    106 mg
  • Foszfor
    141 mg
  • Nátrium
    44 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    50.9 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

VÍZ

  • Összesen
    172.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    828 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    63 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    153 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    242 micro
  • Kolin:
    9 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    269 micro
  • β-karotin
    7217 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1125 micro
Összesen 390 kcal
  • 3% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    82.6 g

Zsír

  • Összesen
    189.7 g
  • Telített zsírsav
    27 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    128 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    25 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6523.3 g
  • Cink
    16 mg
  • Szelén
    67 mg
  • Kálcium
    3418 mg
  • Vas
    77 mg
  • Magnézium
    1060 mg
  • Foszfor
    1411 mg
  • Nátrium
    445 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    26 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    508.7 g
  • Cukor
    40 mg
  • Élelmi rost
    104 mg

VÍZ

  • Összesen
    1727.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    8281 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    34 mg
  • C vitamin:
    626 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1534 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    40 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    2416 micro
  • Kolin:
    85 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    2690 micro
  • β-karotin
    72169 micro
  • β-crypt
    58 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    11250 micro
Összesen 3900 kcal
  • 3% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3 g

Zsír

  • Összesen
    7 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    239.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    125 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    39 mg
  • Foszfor
    52 mg
  • Nátrium
    16 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    18.6 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    63.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    304 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    23 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    56 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    89 micro
  • Kolin:
    3 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    99 micro
  • β-karotin
    2645 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    412 micro
Összesen 142 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A szőlőleveleket vegyük ki a csomagolásból, és tisztítsuk meg őket bő, folyó vízzel. Ezután rakjuk félre száradni.
  2. Ha a húsos verziót készítjük, akkor első lépésként pirítsuk le a serpenyőben a darált húst sóval, borssal fűszerezve. Amint elkészült, szedjük egy külön tálba.
  3. A serpenyőben 1 dl olívaolajon dinszteljük meg az újhagymát, a vöröshagymát és a fokhagymát.
  4. Adjuk hozzá az átmosott rizst, és pirítsuk le pár perc alatt.
  5. Öntsük fel 370 mililiter vízzel, és főzzük alacsony lángon 5 percig, fedővel. Ezután vegyük le a lángról, és pihentessük fedő alatt 10 percet.
  6. A serpenyőből merjük át a félig főtt rizst egy tálba, adjuk hozzá a felaprított zöldfűszereket, a kaprot, a petrezselymet és a mentát. Ha hússal készítjük, hozzáadhatjuk azt is.
  7. Fűszerezzük tovább ízlés szerint sóval, borssal.
  8. Az átmosott szőlőleveleket fektessük le egy deszkára, majd mindegyik közepébe merjünk a rizses töltelékből egy evőkanállal. A két oldalsó részt hajtsuk be, majd alulról felfelé csavarjuk össze. Ügyeljünk arra, hogy ne legyen túl szoros a tekercs, de túl laza se.
  9. Hogy könnyebb legyen a művelet, egymáshoz rakhatunk két szőlőlevelet, akkor azonban vastagabbak lesznek a tekercsek, és a levél íze is intenzívebb lesz.
  10. A kiválasztott edény alját béleljük ki pár szakadt szőlőlevéllel úgy, hogy az edény oldalát is fedje pár centi.
  11. Körkörös alakban helyezzük bele a tekercseket. Kezdjük először a széleken, úgy haladjunk folyamatosan befelé. Nekem egy szintre kb. 30 tekercs került, de ez nyilván függ a méretüktől.
  12. Az első réteg tetejére fektessünk 5 karika citromot, és locsoljuk meg fél citrom levével.
  13. Erre sorakoztassuk fel a második réteg tekercset. Fektessünk erre is 5 karika citromot, és locsoljuk meg a másik fél citrommal.
  14. Ha van elég tekercsünk, jöhet a harmadik szint. Ezt locsoljuk meg 1 dl olívaolajjal. A tetejére tegyünk egy akkora tálat megfordítva, ami kényelmesen belefér az edénybe, és könnyedén ki is lehet majd belőle venni. Ez azt a célt szolgálja, hogy a helyükön tartsa a tekercseket, főzés közben ne lebegjenek a vízen, és ne essenek szét.
  15. Az edény tartalmát töltsük fel annyi forró vízzel, ami épp ellepi, majd kis lángon főzzük össze további 25 perc alatt.
  16. Amikor elkészült, a legjobb, ha hagyjuk a saját levében teljesen kihűlni. Ezután lesz igazán finom, hiszen általában hidegen fogyasztják. Melegen a tekercsek könnyen sérülnek, és még nem olyan ízletesek. Ha maradt rajta felesleges lé, öntsük le.
  17. Tálaljuk hidegen, előételként, görög joghurttal.
  • Elkészítettem: 10 alkalommal
  • Receptkönyvben: 6
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 10
  • Össznézettség: 767
  • Feltöltés dátuma: 2023. október 20.

Receptkategóriák

Töltött szőlőlevél, a hideg előétel
Kristyán Fanni 89 recept

A töltött szőlőlevelet sok névvel illetik, lehet dolma, dolmades, töltike, tőtike vagy akár padlutka is. Mindegy, hogy hívjuk, az íze minden nyelven ugyanolyan finom lesz.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk