Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Birslekvár feketeszőlővel

Birslekvár feketeszőlővel
Birslekvár feketeszőlővel
70 perc / előkészület: 20 perc főzés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (14)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Szüleim kertjében az öreg birsalmafa minden évben bőséges terméssel örvendeztet meg minket.
A birssajt mellett ennek a lekvárnak a készítése is kötelező nálunk.

hozzávalók / 4 adag

  • 3 kg birs (birsalma)
  • 3 kg szőlő (Othello, leszemezve mérve)
  • 150 dkg cukor (az áttört masszához kg-onként 50 dkg)

ajánlat

Ez a dzsem - hasonlóan a birssajthoz - kemény, zselés lesz, ezért nagyon jó kiflik, hájas tészta töltéséhez is.
Ha savanykásabbra készítjük, vadételek mellé is készíthetünk belőle mártást.

alapanyagok

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A gyümölcsöket megmossuk, a szőlőt leszemezzük, a birsalmát meghámozzuk és vékony szeletekre vágjuk.
  2. Együtt tesszük fel főni, a szőlő levében a birsalma szépen megpuhul.
  3. A puhára főtt gyümölcsöt átpasszírozzuk, a pépet megmérjük.
  4. A pépet újra felforraljuk, hozzáadjuk a cukrot.
  5. Együtt főzzük még 10-15 percet, majd üvegekbe töltjük, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 21 302
elküldve: 5
receptkönyvben: 257
elkészítve: 6/9
Facebookon megjelent: -

szakács

Büszkeszósz

Mióta szakács: 2008.10.31.
29 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna
fogás: egyéb fogás
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc

egyéb elnevezések

szőlős birslekvár, birslekvár szőlővel

Hozzászólások (14)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

madarka67
madarka67 Tue, 2012-10-09 14:56

Most készítettem el ezt a lekvárt! Nagyon finom, és gyönyörű a színe is. Jó, hogy rátaláltam erre a receptre. :)

zuza36
zuza36 Sun, 2012-10-07 21:21

Már nagyon vártam,hogy itt legyen birsszezon , s kipróbálhassam a receptedet. :) A siker nem maradt el! Kellemes ízvarázs - így lehetne jellemezni! Köszönöm ! A 3 éves kisfiamnál is sikert ért el !

nammeli
Nama / nammeli Wed, 2011-11-02 22:15

Tegnap rátalálta, ma megcsináltam. Hát ez mennyei. Két alapanyag mely általában tönkremegy a kertben vagy a kamrában, de így egyben isteni. Bár én lustamódra csináltam. A birset nem pucoltam meg, mert a héjja -mint minden almafélének -tele van pektinnel, (ami gyakorlatilag a zseléfixek alapanyaga) Így jó sűrű lett. A magokat meg nem tudtam lepaszírozni, mert nagyon nem haladt a művelet, így meggyőztem magam, hogy mivel a szőlőmag is értékes összetevőket tartalmaz, bennehagyom. Isteni így is. Köszi a receptet. Holnapra is meredt még szőlő, veszek hozzá birsalmát és jöhet a következő adag. Köszi a szuper receptet.

mincha
mincha Wed, 2011-10-26 11:54

Én most állnék neki a dolognak, pont jó mert kertbe van szőlő is meg birsalma és mind a kettő csak ránk rohad mert magába nem esszük. Viszont a mennyiségekre lennék kíváncsi, hogy egy átlag befőttesüveghez mennyi birsalma-othello mennyiségre volna szükség? Én olyan 6-7 üveggel szeretné készíteni. Üdv.

Anyumama
Anyumama / Anyumama Sun, 2011-10-16 17:39

Nemrég jött az ötlet ,mert halottam a szomszédasszonytól :Levedulás kékszölö lekvárról!Ehhez hozzátartozik hogy kaptam a bnőmtől kb 10 kg ottelót és ekkor kezdtem böngészni a recepteket. Levendulást nem találtam,de a Te birsalmásod szimpi volt ,meg is csináltam!Az arány nálad hogy megy ,mert én szinte 1:1-ben csináltam.Nem lett annyira kemény mint a (kép alapján)tiéd,de zselésítövel segítettem a dolgon Viszont cukrot alig kellett beletenni a szőlő édessége miatt 10dkg=1kg-ra. Ez persze izlés dolga,az én családom nem szereti a sok cukrot a lekvárokban. Sütéshez biztos jobb a sűrű állagú és nem a zselés ,de majd legközelebb úgy főzöm. nagyon finom különleges aromájú ez a BIRSZŐ lekvár!!!

vttm
Büszkeszósz / vttm Sat, 2011-08-13 10:41

Szia, Era!
A gyümölcs viszonylag hamar megpuhul, persze függ a birs érettségétől és a mennyiségtől is. Érdemes a szőlőt kisit szétnyomkodni, hogy gyorsan levet eresszen, utána már hamar puhul. Passzírozni kell, a magok és a szőlő héja miatt, én tekerős passzírozót használok, ilyesmit: http://n2.vatera.hu/photos/df/aa/8f65_3_300.jpg

illesera
illesera Tue, 2011-08-16 19:30

Szia Edit,
köszi a választ ! Most jutott eszembe, hogy van nekem ilyen tekerősöm, csak eddig nem nagyon használtam, itt az ideje, hogy előbányásszam a kamrából ! :)
Üdvözlettel
Era

Tmea
Tmea / Tmea Fri, 2011-08-12 21:07

Szia Era!Bocsi, hogy belekotyogok, de a birsalma az egyik nagy-nagy kedvencem. El lehet tenni simán befőttnek, valamint tudsz belőle készíteni sajtot is, ami nagyon sokáig (akár évekig is) eláll és frenetikusan finom! Nekem meg minden évben az a problémám, hogy nincs honnan beszereznem, nagyon ritkán lehet kapni és akkor is olyan ára van, hogy megfizethetetlen. Az idén viszont bőkezű volt az Isten, minden gyümölcsből rengeteg termett...
Szeretettel
Tímea

illesera
illesera Tue, 2011-08-16 19:28

Kedves Timea !
Köszönöm szépen a válaszod, birssajtot én is szoktam csinálni, de kb. eddig terjedt eddig a tudományom, viszont a befőtt az jó ötlet, hogy ez nekem nem jutott eszembe ,,,,,, ?!
Köszi a tippet !!!!! :)
Era

illesera
illesera Fri, 2011-08-12 18:53

Kedves Edit !
Nagyon megörültem a receptednek, nekem is rengeteg birsalmám terem, nem nagyon tudtam eddig, mit is kezdhetnék vele. Viszont az apró sütikben nagyon szeretem a jó kemény lekvárt, amihez nem nagyon tudok hozzájutni, a bolti meg hát......brrrrrrrr. Megcsinálom a lekvárodat, az a kérdésem, hogy kb. mennyi idő alatt puhulnak meg a gyümölcsök, és te mivel szoktad passzirozni ? ill. a passzírozás kötelező? ( gondolom a szőlőmagok miatt...???
Előre is köszönöm a válaszod,
üdv
Era

Tmea
Tmea / Tmea Wed, 2010-10-27 14:58

Hű, ez valami csodálatosan néz ki! Nagy birsalma rajongó vagyok és az ottelót is nagyon szeretem..itt érzem az ízét a számban..nyami...csak sajnos az idén elverte az eső a birsalmát...:-( na majd jövőre!!!

gemmagekko
gemmagekko Tue, 2010-09-21 21:09

Most találtam erre az igéretes lekvárra. El fogom készíteni. Üdv.

2209
birs 3 kg
szőlő 3 kg
cukor 150 dkg