r
Nosalty Logó

Sárgabarack lekvár

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Petra
Sárgabarack lekvár
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 1% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 841 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 10091 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 115 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.6 g

Zsír

  • Összesen
    2.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    263.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    72 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    54 mg
  • Foszfor
    125 mg
  • Nátrium
    7 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    210.3 g
  • Cukor
    200 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

VÍZ

  • Összesen
    468.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    521 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    54 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    18 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    49 micro
  • Kolin:
    15 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    103 micro
  • β-karotin
    5935 micro
  • β-crypt
    564 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    483 micro
Összesen 841 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    91.1 g

Zsír

  • Összesen
    25.4 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3162.8 g
  • Cink
    13 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    864 mg
  • Vas
    26 mg
  • Magnézium
    651 mg
  • Foszfor
    1497 mg
  • Nátrium
    83 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    2523.6 g
  • Cukor
    2398 mg
  • Élelmi rost
    130 mg

VÍZ

  • Összesen
    5621.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    6250 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    58 mg
  • C vitamin:
    651 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    215 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    39 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    586 micro
  • Kolin:
    182 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    1237 micro
  • β-karotin
    71219 micro
  • β-crypt
    6770 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    5794 micro
Összesen 10091 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1 g

Zsír

  • Összesen
    0.3 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    35.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    10 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    17 mg
  • Nátrium
    1 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    28.7 g
  • Cukor
    27 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    63.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    71 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    7 micro
  • Kolin:
    2 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    14 micro
  • β-karotin
    809 micro
  • β-crypt
    77 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    66 micro
Összesen 115 Kcal
  • Legnézettebb receptje

    Legnézettebb receptje

    Legnézettebb receptje

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A sárgabarackokat megmossuk, majd kisebb adagokban forró, lobogó vízbe dobjuk egy-két percre, szűrőkanállal kivesszük, lehúzzuk a héjukat, kivesszük a magjukat és negyedekbe vágva az üstbe (fazékba) tesszük.
  2. Amikor már az összes barack az üstben van, ráöntjük a cukrot. Lefedjük, egy éjszakán át állni hagyjuk.
  3. Másnap reggel két- két és fél órán át főzzük közepes lángon, a végén botmixerrelkicsit pépesítjük a nagyobbgyümölcsdarabokat. Merőkanállal steril üvegekbe töltjük, befőző fóliát teszünk a teteje alá, rátekerjük a tetőket, végül befőttes gumival még jobban rászorítjuk a fóliát az üvegre.
  4. Mielőtt száraz dunsztba tennénk, az összes üveget fejtetőre állítjuk egy pillanatra. (A száraz dunszt nálam egy kartondobozból áll, amibe az üvegeket teszem, egy törölközőből és két plédből, amikbe jól bebugyolálom a dobozt.) Addig kell a dunsztban hagyni a lekváros üvegeket, amíg teljesen kihűlnek. (Én egy-két napig szoktam benne hagyni.) (14 db 375 ml-es üveg lett tele ezzel a mennyiséggel.)
  • Elkészítettem: 5 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 10
  • 7 napos nézettség: 65
  • Össznézettség: 450262
  • Feltöltés dátuma: 2008. július 14.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Férjem Franciaországban élő nagynénjétől kaptam ajándékba egy nagyon klassz rézüstöt (réz merőkanállal és szűrőkanállal) és ebben készítem idén életem első lekvárjait, dzsemjeit. Könnyű dolgom van, hiszen a rézüstben kevergetni sem kell a lekvárt, csupán előző nap előkészítem a gyümölcsöt, hozzáadom a cukrot, másnap felteszem a tűzre, néha ránézek, lehabozom a tetejét, ha túl sok leve lenne, azt lemerem (hűtőben eláll és isteni szörpöket iszunk belőle), a végén pedig üvegekbe töltöm, jöhet a száraz dunszt és kész is.

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Én a fenti receptet 30 évvel ezel?tt használtam. Azóta már másként f?z?m a barack lekvárt. Az én receptem szerint elég 3O perc f?zés. Nem kell lehéjazni, mert azzal sok vitamint vesztünk. Szóval: a teljesen ép barackokat nagyon jól megmossuk, többször váltott vizben, majd kimagozzuk. Jól meggyúrjúk ( szét marcangoljuk ), beletesszük a kg-ként 4O dg kristálycukrot és 3 kg-ként egy tasak zselét, melyben van egy kis tartósitószer is. 3O percik f?zzük, addig kb. elfövi a habját is, de ha nem az sem baj. Steril üvegbe szedjük és szárazdunsztba tesszük. Persze el?bb a lekvár tetejére celofánt teszünk, erre egy mokkáskanálnyi szalicit, és akkor tekerjük rá az üveg tetejét. Mehet a szárazdunsztba. A házi sárgabaracklekvárnak nincs párja!!!! Üdv. Ilona mama.

Törölt felhasználó

Ilona Mama! Köszönöm a tanácsot, hogy nem kell lehúzni a barack héját, ma én is így tettem el, egy kedves másik hozzászóló javaslatára 1 kávéskanál citromsavat is tettem bele, és tökéletesen bes?r?södött 30 perc f?zés után a lekvárom. Üdv: Répafül

Törölt felhasználó

'A barac legvár akkor jó a házi,...' csókútat a sári

Petra

Kedves Ilona mama! Köszönjük, hogy megosztotta velünk a receptjét. Idén már én is héjastul készítettem, és az eredmény tényleg ugyanolyan finom, mint tavaly. Teljességgel egyetértek: a házi lekvárokhoz fogható nincs! Üdvözlettel: Petra

Törölt felhasználó

Köszönöm ez arecept most segít nekem! Ugyanis éppen most f?z?k el?ször sárga barack lekvárt. Remélem sikerülni fog! János

Törölt felhasználó

Nagyon koszonom a recept lehetosegeket, mindenkepp jol esett a sztori, amelyel kezdodott a kuldemenyed, es hogy igazat is irjak egyedul elve sok hasznot jelent ez a veboldal, de kellett abban a pillanatban az a jo sztori, amelyel inditottal, igazan koszonom.

Törölt felhasználó

Én egyszerüen a megmosás után húsdarálón ledarálom, hozzá a cukrot egy éjszakát hagyom másnap már tényleg csak 30 perc kell neki ,évekig eláll.

Törölt felhasználó

Nagyon jó kis recept ! Én annyival "spékelem" meg, hogy a cukor ráöntése el?tt kilónként egy kis kávéskanál citromsav port szórok rá. (boltokban kapható). Így meg?rzi szép világossárga színét és lehet egy kicsit pikánsabbá, savanykásabbá tenni. A másik variálás, hogy f?zéskor hozzáadok más gyümölcsöt, pl körtét, meggyet, sárgadinnyét. (4 kiló lekvárhoz kb. 1-1,5 kiló egyéb gyümölcs) Valami isteni lesz, tömegverekedni szoktak érte... :o) A héjas megoldást kipróbálom, báááááár.... nem tudom.

Törölt felhasználó

Bocsánat, az el?bb elíetam egy fontosat ! A citromsavpor 2 kilónként egy kis kávéskanál. Valamint a f?zés el?tt hozzáadott, apróra vágott gyümölcsökhöz nem kell plusz cukor, csak a gyümölcs ! Elnézést az elírásért

Törölt felhasználó

En is rengeteg lekvart fozok, Nekem ami bejott, nagyon idotakarekos (mostanaban ez nalunk nem utolso szempont) a gyumolcshoz cukor (keves) meg a zselesito, es friss citromot csavarok bele, attol tovabb megmarad a szep szine. Ha megfott, csak egy par percig forralom, akkor csak a tiszta uvegbe belekanalazom peremig, par percre leforditom az uveget, aztan vissza. Ezutan akar mehet is a spajzba. Nagyon bevalt, meg soha nem romlott meg lekvarom, es nagyon szep szine van a tavalyinak is. A sargabarackot tavaly en is hejastol tettem el, nyersen husdaraloban attortem, aztan csak felfoztem. Kesobb hallottam, hogy szebb szine marad, ha a heja le van szedve, de nekem a citromtol igy is tartja a szinet :) Csatlakozom az elottem szolokhoz, a hazi lekvarnak nincs parja. Az izeket ossze sem lehet hasonlitani, es ami manapsag nem elhanyagolhato szempont, hogy tudod, mi van benne, foleg ha sajat gyumolcsbol keszul. Mindenkinek jo lekvarfozest kivanok :)

Törölt felhasználó

Nagyanyáink, anyáink nem raktak a lekvárba zselét. Miért kell mesterséges adalékot hozzáadni?

Törölt felhasználó

Ez így igaz, hogy nem tettek bele Nagyanyáink adalékot, el?ször is mert nem is volt, másodjára ?k ráértek órákon keresztül f?zögetni a lekvárt, ami nagyon finom is volt. A mai háziasszonyoknak az id? pénz, ezért egyszer?bb a zselésít?vel készített lekvár, ami szintén verhetetlen.

Törölt felhasználó

Én csak annyit szeretnék hozzátenni,hogy én nem teszek hozzá semmilyen zselésít? dolgot,csak egy lapos mokkáskanálnyi szalicilt a tetejére(amit muszáj)és kg-ként 10dkg cukrot és így is eláll évekig!(bár ez max.1év,mert megesszük..:)Az íze is nagyon finom,olyan igazi!:)Amúgy 1órát f?zöm(10kg). Én pici korom óta csak házi lekvárokat és házi savanyúságokat ettem,nem tudnám a bolti,zselés m?lekvárt megenni! Aki teheti,szerintem csinálja házilag,én irtóra élvezem bef?zni!:)Amúgy nem nehéz,sok sikert Mindenkinek!:)

nyamóka

Én is csak meger?síteni tudom, hogy a házi lekvárt nem lehet a boltival összehasonlítani. A bolti változatnak sajnos fele csak víz, nem gyümölcs, meg persze zselésít? anyag, ízfokozó. Amikor szorít az id?, biztos jól jön segítségként a zselírozó anyag, de azért mégiscsak anélkül az igazi. Hiszen a gyümölcsökben természetes módon is benne van a "zselésít?szer". Én úgy szoktam csinálni, ha nincs id?m egy nekiftásra megf?zni a lekvárt, hogy másnap folytatom a f?zést. Az eredmény ugyanaz lesz. Én éppen ma f?ztem egy adagot, hasonlóképpen csinálom, mint Petra. Jaaa, és héjával és héja nélkül is nagyon finom! :-)

Törölt felhasználó

Most fogom kezdeni életem els? sárgabaracklekvárját :) ja és más lekvárt sem f?ztem még. Hasznos volt olvasni a fentieket, nagyon köszönöm, hogy megosztottátok! Sztem citromot fogok beletenni, de azt még nem tudom mennyi cukrot kilónként.

Báthori Rózsika

Sok jó dolgot olvastam itt,köszönöm!A sárgabarackot én is ledarálom,mostanában robottal pépesítem és addig f?zöm amíg bes?rösödik-ízlés szerint-majd hozzáadom a cukrot amivel már csak 15-2o percet f?zöm,így megörzi aranyló színét és el?melegített üvegbe töltöm utána szárazdunsztba hagyom kihülni.Semmilyen tartósítószert nem használok,szalicilt sem a tetejére.

mery66

Sziasztok! Én sem használok sem zselésít?t sem tartósítót a lekvárokhoz.Ráadásul nem id?igényes az eltevés. Még soha nem romlott meg egy üveggel sem.Amikor télen el?vesszük a gyerekek csak úgy magában is falják.Igazi, csak gyümölcs íze van. A szalicilt nem "muszáj"!!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek