r
Nosalty Logó

Sárgabaracklekvár tartósítószer nélkül

Il-di.
Sárgabaracklekvár tartósítószer nélkül
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

670
Kalória
5.4g
Fehérje
168.1g
Szénhidrát
1.5g
Zsír
334.6g
Víz
-
Koleszterin
7.8g
Élelmi rost
160.6g
Cukor
  • 1% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 670 kcal
  • 1% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 8037 kcal
  • 1% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 123 kcal
  • 1% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 66% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.4 g

Zsír

  • Összesen
    1.5 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    188.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    52 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    39 mg
  • Foszfor
    89 mg
  • Nátrium
    5 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    168.1 g
  • Cukor
    161 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

Víz

  • Összesen
    334.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    372 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    39 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    35 micro
  • Kolin:
    11 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    74 micro
  • β-karotin
    4239 micro
  • β-crypt
    403 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    345 micro
Összesen 670 kcal
  • 1% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 66% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    65.1 g

Zsír

  • Összesen
    18.1 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2264.9 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    620 mg
  • Vas
    19 mg
  • Magnézium
    465 mg
  • Foszfor
    1070 mg
  • Nátrium
    62 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    2016.8 g
  • Cukor
    1927 mg
  • Élelmi rost
    93 mg

Víz

  • Összesen
    4015.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4464 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    41 mg
  • C vitamin:
    465 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    153 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    28 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    419 micro
  • Kolin:
    130 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    884 micro
  • β-karotin
    50871 micro
  • β-crypt
    4836 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    4139 micro
Összesen 8037 kcal
  • 1% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 66% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1 g

Zsír

  • Összesen
    0.3 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    34.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    10 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    16 mg
  • Nátrium
    1 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    31 g
  • Cukor
    30 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    61.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    69 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    6 micro
  • Kolin:
    2 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    14 micro
  • β-karotin
    783 micro
  • β-crypt
    74 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    64 micro
Összesen 123 kcal

Elkészítés

  1. 1 kg kimagozott sárgabarackhoz 30 dkg cukor kell. Főzőedénybe tesszük a megtisztított, kimagozott sárgabarackokat. Kézzel jól szétmancsingoljuk:) cukorral együtt,de lehet ledarálni is (én szeretem, ha kis sárgabarackdarabkák is vannak benne), majd másnapig hűvös helyen pihentetjük.
  2. Következő nap forrástól számítva 30 percig főzzük, ill. addig, amíg elérjük a kellő sűrűséget, majd üvegekbe töltjük. Lezárjuk vízbe áztatott celofán+kupakkal, és száraz gőzben, jól bebugyolálva hagyjuk teljesen kihűlni.
  3. Az üvegtisztítást nagyon egyszerűen oldom meg: mindig tisztán elrakott üvegeimet a kamra legfelső polcán gyűjtögetem. Amikor szükség van rá, csak kiöblítem jó alaposan 70%-os alkohollal (alkohol üvegbe tölt, kupak rácsavar, üveget jól megrázni, hogy mindenhol érje az alkohol, majd átönteni a következő üvegbe, és ismétlődik a folyamat). Az alkohol patikában beszerezhető. 1-2 dl elegendő, attól függően mekkora befőzés esedékes. A fertőtlenített üvegeket tiszta konyharuhára szájjal lefelé leborogatom, hadd csöpögjön ki a felesleg, majd visszafordítom, hogy a maradék alkohol elpárologhasson. És felhasználásra kész is! Évek óta így csinálom mindenféle befőzésnél. Nem használok tartósítószereket. Még sosem romlott meg semmim sem!

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 p
  • Főzés ideje: 90 p

Van egy nagyon idős, hálás sárgabarackfánk, ami majdnem minden évben megörvendeztet bennünket zamatos barackokkal. Mivel képtelenség frissen mindet elfogyasztani, adott a feladat: lekvárfőzés. Idén 40 üveggel főztem be, és még lehetett volna, de a kamrám mérete véges... 

További receptek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...