r
Nosalty Logó

Szaftos barackos gombóc

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Lakos Benedek
Szaftos barackos gombóc
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 5% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A gombócokhoz

Összesen 669 kcal
  • 5% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A gombócokhoz

Összesen 2676 kcal
  • 5% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A gombócokhoz

Összesen 186 kcal
  • 5% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 53% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    16.2 g

Zsír

  • Összesen
    15.3 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    32 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    727 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    36 mg
  • Kálcium
    106 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    66 mg
  • Foszfor
    227 mg
  • Nátrium
    285 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    116.9 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    164.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    171 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    29 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    83 micro
  • Kolin:
    32 mg
  • Retinol - A vitamin:
    101 micro
  • α-karotin
    14 micro
  • β-karotin
    808 micro
  • β-crypt
    74 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    87 micro
Összesen 669 kcal
  • 5% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 53% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    64.8 g

Zsír

  • Összesen
    61.1 g
  • Telített zsírsav
    33 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    16 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    129 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2908.1 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    142 mg
  • Kálcium
    425 mg
  • Vas
    16 mg
  • Magnézium
    264 mg
  • Foszfor
    908 mg
  • Nátrium
    1141 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    467.5 g
  • Cukor
    60 mg
  • Élelmi rost
    30 mg

VÍZ

  • Összesen
    659.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    685 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    117 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    33 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    20 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    334 micro
  • Kolin:
    127 mg
  • Retinol - A vitamin:
    403 micro
  • α-karotin
    54 micro
  • β-karotin
    3233 micro
  • β-crypt
    298 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    349 micro
Összesen 2676 kcal
  • 5% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 53% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    4.5 g

Zsír

  • Összesen
    4.2 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    9 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    202.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    30 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    18 mg
  • Foszfor
    63 mg
  • Nátrium
    79 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    32.5 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    45.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    48 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    23 micro
  • Kolin:
    9 mg
  • Retinol - A vitamin:
    28 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    225 micro
  • β-crypt
    21 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    24 micro
Összesen 186 kcal

Hozzávalók

A gombócokhoz

Elkészítés

A gombócokhoz

  1. A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, sós vízben puhára főzzük, majd még melegen krumplinyomón áttörjük. A liszttel elkeverjük majd gombóccá gyúrjuk. Nem kell dagasztani, elég, ha összeáll a tészta. A tésztát lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, majd 8 egyenlő részre vágjuk.
  2. A sárgabarackot megmossuk, félbevágjuk és kimagozzuk. Ha nagy, akkor egy fél, ha kicsi, akkor egy egész gyümölcs kerül majd a gombócba. A fahéjat elkeverjük a kristálycukorral, és minden barack közepébe teszünk egy teáskanálnyit. A gyümölcsöket tésztába zárjuk, majd gombóccá formáljuk.
  3. Vizet forralunk, ha már lobog, beleengedjük a gombócokat. Addig főzzük őket, míg a felszínre nem úsznak.
  4. A bundához először megbarnítjuk a vajat. Kockákra vágjuk és egy nagy, világos színű (hogy jobban lássuk a barnulást) serpenyőbe tesszük. Közepes lángon felolvasztjuk, és folyamatos kevergetés közben tovább főzzük. Először látni fogjuk, hogy kis fehér részecskék válnak ki a vajból, ezek fognak idővel aranybarnára pirulni. Nagyjából 5 perc kell ehhez, de ítéljünk a szín és az illat alapján. Ha diós, kellemesen pirult illatokat érzünk, és a részecskék barnára váltanak, elkészültünk. Vigyázzunk, ne égessük oda, mert akkor keserű lesz.
  5. A zsemlemorzsát a barnított vajhoz adjuk és pár perc alatt aranybarnára pirítjuk. Beleforgatjuk a kifőtt gombócokat, amelyeket frissen, porcukorhintéssel tálalunk.
  • Receptkönyvben: 99
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 2203
  • Feltöltés dátuma: 2023. július 28.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Szaftos barackos gombóc
Lakos Benedek 264 recept

Nyár közepén terebélyes fáikon beérnek az első aranysárga barackok, és remélhetőleg a konyhánkig is megtalálják az útjukat. Ha ez így történne, készítsünk belőlük klasszikus édes gombócot: puha, krumplis tésztával, fahéjas cukros töltéssel, barna (jelen esetben barnított vajas) morzsabundával. Ahogy a nagy könyvben meg van írva.

Hozzávalók

A gombócokhoz

Címlapról ajánljuk