Mert a kajszibarackból vétek csak lekvárt készíteni

Bár a kajszibarack a nyár egyik legfontosabb gyümölcse, hiszen a magyarok egyik legkedveltebb lekvárja készül belőle, és a pálinkák között is előkelő helyet foglal el, hajlamosak vagyunk elfeledkezni arról, milyen sokféle finomság alkotóeleme lehet még.

A sárgabarack az egyik legkedveltebb gyümölcsfajta hazánkban, több tízezer tonnát termelnek belőle évente, és annak ellenére, hogy kényes növény – hisz a termés mennyisége erősen függ az időjárástól, könnyen elfagyhat, kártevőknek nehezen áll ellen – minden évben rengeteget fogyasztunk belőle. Idén úgy néz ki, bő lesz a termés, és akinek lehetősége van, máris nekiáll a kajszibarack befőzésének.

Kajszibarackok

Ha mi magunk inkább lemondunk a házi baracklekvárról, még rengeteg nagyszerű ételt készíthetünk ebből a gyümölcsből. Bár tartósítás tekintetében tényleg nem nagyon történhet jobb a kajszival, minthogy lekvárt főzünk belőle, az aszalt sárgabarack is remek csemege, de a mélyhűtőbe és befőttnek nem ez a legalkalmasabb gyümölcsünk. A fagyasztás tönkreteszi a kajszi rostdús húsát, a befőtt pedig nagyon kényes vállalkozás, könnyen széteshet a tárolás során, ám ha jól sikerül, remek kísérője lehet a sült húsos ételeknek.

Húsok mellé és salátába

Viszont frissen felhasználva nemcsak édes, hanem sós ételekben is helye van a sárgabaracknak. Gondoljunk csak a nagyszerű barackos csirkecombokra és más sültekre, amelyek tepsiben sütve a barackkal párosítva csodás ízvilágú édes, pikáns étellé sülnek össze. A sárgabarack egyszerre savanykás és édeskés íze már-már ázsiai hangulatokat idéz a magyaros ételekben is.

Emellett a kajszi – a többi más gyümölcshöz hasonlóan – tökéletes saláta-alapanyag is, hiszen mint minden jó salátában, itt is a gyümölcs édes-savanykás ízvilága hozza harmóniába a sós és esetleg keserű elemeket.

Lepények, piskóták, kevertek, egyszóval minden

A sárgabarack rostossága rendkívül jól jön süteménysütésnél, hiszen a gyümölcs kevésbé tud szétesni, főni a sütés során, remekül passzol kevert és piskótás süteményekhez, de vajas, omlós tésztákban is remekel, hiszen ott a gyümölcs pektinben gazdag héja gyakorlatilag lekvárrá sűríti a tészta töltelékét.

Nagy szerencsénkre a kajsziszezonban gyakorlatilag nem is nagyon tudunk olyan süteményfélét mondani, amiben ne lehetne nagyszerűen használni ezt a gyümölcsöt, így aztán használjuk bátran, ha pedig a hőségben inkább hanyagolnánk a sütőt, akkor sincs gond. Hiszen egy joghurtban, krémlevesben, kása vagy tejberizs mellé is csodálatos.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több tökéletes recept, módszer és technika:

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek