r
Nosalty Logó

Grízes tészta 2.0

Lakos Benedek
Grízes tészta 2.0
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A tésztához

A mézes sült barackhoz

674
Kalória
20.3g
Fehérje
112.7g
Szénhidrát
15.8g
Zsír
200.4g
Víz
161.9g
Koleszterin
7.2g
Élelmi rost
24.7g
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A tésztához

A mézes sült barackhoz

Összesen 674 kcal
  • 6% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A tésztához

A mézes sült barackhoz

Összesen 2692 kcal
  • 6% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A tésztához

A mézes sült barackhoz

Összesen 172 kcal
  • 6% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 57% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    20.3 g

Zsír

  • Összesen
    15.8 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    162 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    502.6 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    37 mg
  • Kálcium
    88 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    57 mg
  • Foszfor
    249 mg
  • Nátrium
    66 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    112.7 g
  • Cukor
    25 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

Víz

  • Összesen
    200.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    315 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    20 mg
  • D vitamin:
    30 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    80 micro
  • Kolin:
    122 mg
  • Retinol - A vitamin:
    142 micro
  • α-karotin
    34 micro
  • β-karotin
    1978 micro
  • β-crypt
    190 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    356 micro
Összesen 674 kcal
  • 6% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 57% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    81.1 g

Zsír

  • Összesen
    63.2 g
  • Telített zsírsav
    31 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    19 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    648 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2010.3 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    148 mg
  • Kálcium
    352 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    228 mg
  • Foszfor
    994 mg
  • Nátrium
    265 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    450.9 g
  • Cukor
    99 mg
  • Élelmi rost
    29 mg

Víz

  • Összesen
    801.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1262 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    79 mg
  • D vitamin:
    119 micro
  • K vitamin:
    28 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    322 micro
  • Kolin:
    488 mg
  • Retinol - A vitamin:
    568 micro
  • α-karotin
    136 micro
  • β-karotin
    7914 micro
  • β-crypt
    761 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1423 micro
Összesen 2692 kcal
  • 6% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 57% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    5.2 g

Zsír

  • Összesen
    4.1 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    42 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    129.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    23 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    64 mg
  • Nátrium
    17 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    29.1 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    51.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    81 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    21 micro
  • Kolin:
    32 mg
  • Retinol - A vitamin:
    37 micro
  • α-karotin
    9 micro
  • β-karotin
    511 micro
  • β-crypt
    49 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    92 micro
Összesen 172 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. Először elkészítjük a házi tésztát. A lisztet egy deszkára öntjük, a közepébe mélyedést csinálunk, és beleütjük a tojásokat. Egy villával elkezdjük felverni a tojásokat, majd szépen lassan elkeverjük a liszttel, amíg egységes masszát nem kapunk.
  2. A tésztát lisztezett felületen nagyjából 10 percig gyúrjuk, amíg ruganyos és sima gombócot nem kapunk. Utána letakarva félretesszük pihenni 30 percre.
  3. Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, majd megpirítjuk rajta a grízt, amíg halványbarna nem lesz. A citromhéjat, a vaníliás cukrot és a fahéjat elkeverjük a tejben, majd a pirított grízre öntjük. Pár percig kevergetjük a grízt, amíg a tej el nem párolog, és a búzadara puha nem lesz.
  4. A pihentetett tésztát lisztezett felületen olyan vékonyra nyújtjuk, hogy lássuk rajta keresztül a kezünket. Utána alaposan belisztezzük, és felhajtjuk. Késsel nagyjából 2 cm széles csíkokat vágunk belőle.
  5. A friss tésztát sós, lobogó vízben készre főzzük 2 perc alatt. Utána leszűrjük, és egy kicsit beolajozzuk. Elkeverjük a grízzel, és a sült barackkal tálaljuk.

A mézes sült barackhoz

  1. A barackot megmossuk, félbe vágjuk, és kimagozzuk. Egy sütőtálba tesszük, és rácsorgatjuk a mézet. 200 fokos sütőben 20 perc alatt puhára sütjük. A sült gyümölcsöt a grízes tészta tetejére halmozzuk, így tálaljuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 10 p
  • Főzés ideje: 15 p
  • Sütés ideje: 20 p
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses

A grízes tésztát lehetne akár igénytelennek is nevezni, bár inkább csak a „klasszikus” kategóriába esik. Persze bármikor megvan rá a lehetőségünk, hogy egy kicsit elegánsabbá tegyük, minimális pluszköltséggel és pluszmunkával.

További receptek

Yaki udon

Van az úgy, hogy megunnánk a szokásos tésztáinkat: a spagettit, a bolognait, vagy éppen a túrós csuszát. Ilyenkor jön jól egy kis konyhai kalandozás! A japánok egyik kedvenc „gyors ...

Hering András

Címlapról ajánljuk

Top Receptek