csonthéjas gyümölcs

Szilva

A viaszos héjú szilva nem véletlenül az egyik legnépszerűbb csonthéjas hazánkban. Már nyár vége felé fellelhetjük a piacokon és a boltok kínálatában a lila finomságot, amit számtalan módon felhasználhatunk, legyen szó levesről, főételről vagy éppen desszertről.

Nektarin

A <strong>nektarin </strong>sokak kedvenc barackfajtája, hiszen magában hordozza az őszibarack csodás ízét, illatát, de héját nem kell lehúzni, hiszen kopasz, szőrtelen, így könnyen, azonnal fogyasztható. A nyár közepén szezonális, és magában, de sütikben, gyümölcs-, sőt, sós salátákban is isteni. Érdekesség, hogy nálunk csak pár évtizede kezdett feltűnni a polcokon, és gyorsan az őszibarack riválisává vált. Eredetileg Kínából származik, majd az Egyesült Államokban honosítottak meg (az ottani baracktermelés nagy részét ez a faj tette ki), de hamar meghódította Európát, így Magyarországon is egyre többen kezdték termelni.

Ringlószilva

A ringlószilva apró, kerekded, sárgás, zöldes vagy pirosas héjú gyümölcs, amely édes-savanykás ízével frissen és feldolgozva is kiváló. Nyár végén, kora ősszel érik, és rövid ideig kapható frissen, de lekvár, kompót, szörp vagy aszalvány formájában egész évben élvezhetjük. Könnyen termeszthető, így sok magyar kertben is megtalálható. Ez a méltatlanul mellőzött szilvafajta a fájának is köszönheti túlélését, mert a szilvafa mindent kibír.

Címlapról ajánljuk

Legnépszerűbb cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...