Húsvéti kedvencek – tormával spékelt orrfacsaró finomságok

Minden ünnepkörnek, így a húsvétnak is megvannak a maga tradicionális fogásai, alapanyagai. Ezeket általában minden évben a megszokott módon készítjük el, amivel persze semmi probléma nincsen. Azonban egy kis kísérletezés még soha nem ártott senkinek. Nem kell újra feltalálnunk a spanyolviaszt, épp elég, ha egy kicsit szabadon engedjük a fantáziánkat és kedvünkre alkotunk. Ez a cikksorozat ebben nyújt segítséget.

Amikor jön a húsvéti ebéd, valószínűleg a legtöbb (ha nem minden) asztalon ott lesz majd egy kis üvegcse, amiben egy fehér, csípős, pikáns krém, a torma lapul. Kiváló kiegészítője a húsvét nagyágyúinak, a sonkának, a kalácsnak, a tojásnak, és utánozhatatlan ízét biztosan hiányolnánk, ha valamiért elmaradna. Mindezek mellett viszonylag egysíkú szerepet adunk a tormának nemcsak húsvétkor, hanem egész évben, és ezen épp itt az ideje változtatni. Csavarjuk le a kupakot az orrfacsaró csodakrém rejtett képességeiről!

Sorozatnév – ennyi minden készülhet az orrfacsaró tormából

Salátaöntetben

A tavasz legfrissebb zöldségeiből sokan készítünk salátát, akár a nagy nap ünnepi asztalára is. Ezekben a köretekben pedig mind méltó helye van a tormának. És mégis hogyan? Természetesen a salátaöntet részeként.

Majonézes salátákba már talán eddig is tettük, azonban egy szimpla dresszingbe is ugyanúgy kerülhet.

A legalapvetőbb salátaöntet, a vinaigrette ecet és olaj emulziója, amit a selymes állagúra keverés után bármivel bátran ízesíthetünk. A szárított és friss fűszerekkel való ízesítést egészítsük ki egy kis tormával és mézzel, az öntetet pedig tegyük friss, leveles zöldsalátára.

Levesízesítőként

Főleg a krémlevesek világában működhet jól, mint erőteljes ízesítő, itt ugyanis vannak olyan ízek, amelyekben barátra lelhet. Például a cékla vagy a répa mind nagyon jól illenek hozzá, de olyan hüvelyesek mellé is bedobhatjuk, mint a lencse vagy a borsó.

A tormából kevés is elég ahhoz, hogy egy határozott rúgással felérő csípős ízt vigyünk a levesbe, így inkább a főzés legvégén, apránként ízesítsünk vele.

Tésztaszószban

Ha kissé kevésbé tradicionális módón valamilyen tésztaételt készítünk húsvét tájékán, mindenképpen hozzuk elő a tormás üveget a hűtőből. Ugyan a paradicsomos szószokhoz annyira nem illik jól, a tejszínes és egyéb ragukhoz annál inkább.

Próbáljuk ki spenótos, sajtos tészták esetében, de a sonkás vagy gombás ételekben is jól jöhet. Sőt, a régi klasszikust, a tojásos nokedlit is feldobhatjuk vele.

Hústöltelékként

A húsvéti főtt sonkához amúgy is kanálszám fogyasztjuk, miért ne tehetnénk hát más húsok mellé? Sőt, más húsokba! Bizony, a tormát belekeverhetjük a töltött húsokba tömött keverékbe, ezzel egy kellemes meglepetést okozhatunk majd annak, aki beleharap a darab sültbe.

Keverjük össze zöldfűszerekkel, egy kevés citromhéj is mehet mellé, fűszerek terén pedig ne vigyük túlzásba a dolgot, a torma önmagában is elég karakteres ízét ne vegyük el, maximum segítsünk rá egy kevés borssal.

Hallal párosítva

És nemcsak a szárazföldi, de a vízi állatok is részesülhetnek a torma áldásos tulajdonságaiból. Ha a tradíciót kissé felborítva halat sütünk húsvétkor, ne felejtsünk el valamilyen módon mellé tenni egy halom tormát.

Ezt tehetjük öntetként, vagy kevés zöldfűszerrel és zsemlemorzsával elkeverve közvetlenül a halszeleten is (ha sütőben sütjük, szépen rásül). Kiválóan illik a lazac, a pisztráng és a fogas mellé.

A húsvéti időszakban még több klasszikus alapanyagot veszünk majd elő, hogy mindegyiket felrázzuk egy kicsit az ünnepre. Kövesd a sorozat következő cikkeit is, hogy tele legyen finomságokkal az asztal!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Hangolódjunk, készülődjünk együtt a húsvétra:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Heti Menü – Húsos levesek és zöldséges főételek hete

A héten kivételesen minden nap eszünk húst, de persze bármikor kihagyhatjátok, ha úgy szeretnétek: ezúttal viszont nem a főétel, hanem a leves lesz gazdag-kiadós-húsos, hogy aztán levezessük a tele hasunkat egy zöldséggel teli főétellel és egy hozzá illő édességgel.