Készítsd el életed legkrémesebb toszkán lazacát fél óra alatt

Akár hétköznapokon, akár az ünnepek alatt is csodás gasztronómiai élményben lehet részed, ráadásul otthon! A következő krémes toszkán lazacot nagyon egyszerűen, pillanatok alatt elkészítheted, nem is szaporítjuk tovább a szót, íme a recept:

A lazac nemcsak zöldfűszerekkel grillezve vagy tejszínes tésztában tud funkcionálni, számos könnyed recept létezik, mely által elképesztően ízletes és laktató főételt készíthetsz ebből a méltán népszerű halból. A krémes toszkán lazac titka a fűszerekben és néhány könnyen beszerezhető plusz alapanyagban rejlik – ezt még akár a karácsonyi hajrában is pikk-pakk elkészítheted!

Kattints ide a krémes toszkán lazac receptjéért! (recept és fotó: Hering András)

Az egyik legfontosabb, hogy első körben pirítsuk ropogósra a filék bőrös oldalát. Ízesítésnek mehet a halra bébispenót, szárított édes paradicsom, mindehhez pedig már csak sajtos-tejszínes szósz kell.

Összesen harminc perc, mégis elmondhatjuk, hogy ez a fogás ott lesz a top kedvenceid között, ha egyszer kipróbálod. Figyelj, a recept végén néhány ütős köretet is ajánlunk a halhoz!

Mi kell hozzá?

800 g lazac (4 szelet norvég vagy atlanti lazacfilé bőrrel), 200 g szárított paradicsom (olajban), 100 g spenót, 200 g főzőtejszín (10%-os), 1 dl tej, 75 g parmezán sajt, 3 evőkanál vaj, 3 gerezd fokhagyma, só és bors ízlés szerint, chilipehely ízlés szerint, 5 szál petrezselyem

Vágjuk durvára a friss petrezselymet, tegyük félre a tálaláshoz. Vékonyan szeleteljük fel a 3 gerezd fokhagymát. Csepegtessük le az üveges, olajba áztatott szárított paradicsomot, töröljük szárazra, és vágjuk durvára. Reszeljük finomra a parmezánt. Papírtörlővel törölgessük szárazra a lazacfiléket. Mindkét oldalukat fűszerezzük 1 teáskanál sóval és egy csipet fekete borssal.

Hevíts fel 2 evőkanál vajat egy nagy öntöttvas vagy tapadásmentes serpenyőben, közepesen magas lángon, amíg enyhén habzódni nem kezd. Bőrös felükkel lefelé helyezd el a serpenyőben a lazacfiléket, és közepes lángon kezdd el pirítani. A bőrének szép ropogósra kell sülnie, a hal húsának pedig a közepéig ki kell világosodnia, ez a szeletek vastagságától függően 5-10 perces sütést jelent.

Fontos szabály, hogy a hal sütését kezdd úgy, hogy a bőrös rész legyen lefelé! (fotó: Hering András)

A serpenyőből kiöntjük a zsiradékot, és egy papírtörlővel szárazra töröljük. Hozzáadjuk a maradék 1 evőkanál vajat, és közepes lángon felmelegítjük. Adjuk hozzá az aszalt paradicsomot, fokhagymát és egy csipet vagy késhegynyi chilipelyhet is. Pároljuk, amíg a fokhagyma megpuhul és illatos lesz, de nem barnul meg, körülbelül 2 percig.

Adjunk hozzá néhány maréknyi bébispenótot, folyamatosan keverjük, amíg meg nem fonnyad, körülbelül 2 percig. Adjuk hozzá a parmezánt is és a tejszínt, valamint 1 dl tejet, ízesítsük sóval és fekete borssal, majd forraljuk össze, amíg krémes mártást nem kapunk.

Tegyük vissza a lazacot bőrével lefelé a serpenyőbe, helyezzük bele a szószba. Pároljuk 2 percig, hogy az ízek összeérjenek, és a lazac felmelegedjen. Néhány kanál mártást nyugodtan kanalazzunk rá a lazacszeletekre is, hogy beszívja a krémes szósz ízeit. Tálalás előtt vegyük le a tűzről, és petrezselyemmel szórjuk meg.

Kattints ide a krémes toszkán lazac receptjéért! (recept és fotó: Hering András)

Ezeket a köreteket érdemes elkészíteni hozzá:

A krémes toszkán lazac teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.

Kattints ide a krémes toszkán lazac receptjéért! (recept és fotó: Hering András)

Fotók és recept: Hering András

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket a recepteket is készítsd el:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Te tudtad, hogy ez a különbség a lángolt és füstölt...

Kolbászt a világ minden táján esznek, de a magyarok által kedvelt, pirospaprikával és fokhagymával, különböző fűszerekkel készülő változatok csak a mi térségünkben elterjedtek igazán, attól függetlenül, hogy sok országban rajonganak értük. De mi a különbség a boltokban leggyakrabban kapható lángolt és füstölt kolbász között?