Valószínűleg még sosem használtad ezt a népszerű alapanyagot salátaöntetbe

Egy jó salátaöntettel bármilyen unalmas zöldségmixet fel lehet dobni, ezzel az összetevővel pedig az ízeken is csavarhatsz egyet! Vaníliát bele!

A zöldségmixtől a csirkén át a gabonákig minden étel megérdemli, hogy feldobd az ízét egy salátaöntettel, például egy klasszikus vinaigrette-tel. Ha azonban érzed magadban a vállalkozó szellemet, és kipróbálnál egy szokatlan, de nagyon ütős összetevőt az öntetedben, akkor itt az ideje, hogy a süti helyett ehhez használd a vaníliakivonatot a salátádban.

Valószínűleg még sosem használtad ezt a népszerű alapanyagot salátaöntetbe

Igen, jól hallottad! A Life Hacker tippje szerint a vaníliakivonat nemcsak az alapvetően édes dresszingekbe passzol, hanem gyakorlatilag bármilyen alapanyag-összeállítás esetén használhatod.

Ez azért van, mert a vanília csökkenti a keserű ízt, és a savasságból is visszavesz, miközben hozzájárul, hogy az édes összetevők saját íze előtérbe kerüljön.

Ahogy azt sütésnél tapasztalhattad, a vanília inkább a háttérben fejti ki hatását a többi összetevőhöz képest – nem tudnád olyan egyszerűen beazonosítani, de mégis hiányozna, ha nem lenne jelen. A jó hír pedig, hogy a salátaöntetben is hasonlóan működik.

A vanília enyhe édessége fokozza az édes alapanyagok, például a bogyós gyümölcsök ízét, de az édesebb zöldségekhez is jól társítható, így mondjuk sült céklához vagy édesburgonyához. A csípős ízeket is visszafogja, ezért jó karakteres sajtokhoz, fokhagymához és nyers lila hagymához.

Próbáld ki otthon is, úgy, hogy először ¼ teáskanálnyit használsz a vaníliából, és ha úgy érzed, hogy még többet is elbír az öntet, akkor növelheted a mennyiséget. Egy alap vinaigrette-ben is használhatod, de ebben az esetben válassz gyümölcsecetet, illetve gyümölcsös olívaolajat vagy testes magolajat használj. Emellett szabadon felhasználhatod a tippet, egy egyszerű tahinis, citromos, mézes öntetet is új szintre emelhetsz vele.

Forrásunk volt


További konyhai trükkös cikkeket itt találsz:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...