Az 5 friss tavaszi íz, amit ne hagyj ki a húsvéti süteményekből

A tavasz, mint évszak nemcsak a természetben hoz kirobbanó energiákat, hanem a konyhánkban, az ételeinkben és a felhasznált alapanyagainkban is. Most a legfrissebb tavaszi ízeket fogjuk sorra venni, amelyek kifejezetten nagyot dobbantanak majd a húsvéti süteményekben.

Szépen lassan érkezik a húsvéti ünnepkör, a megújulás hónapjainak egyik csúcspontja, amikor alkalmunk adódik arra is, hogy különleges tavaszi süteményeket és édességeket készítsünk a családnak. Ha így teszünk, szükségünk lesz természetesen néhány klasszikusra, amik mellett azért mégis marad hely az újító, friss ízekkel megspékelt tavaszi süteményeknek is. Jöjjenek a legütősebb aromák.

Az 5 friss, tavaszi íz, amit ne hagyj ki a húsvéti süteményekből

Rózsavíz

Ugyan nem a leggyakoribb alapanyag, az egyre népszerűbb és egyre több helyen felbukkanó arab élelmiszerboltoknak köszönhetően már kezd közelebb kerülni a szívünkhöz a rózsavíz. És mi más lenne tavaszi íz, ha nem a legszebb virágok egyikének aromája?

Már egészen kevés is elég belőle, hogy teljesen elvarázsoljon bármilyen édességet.

Tehetjük krémekbe, piskóták tésztájába, készíthetünk vele szirupot és habcsókot is. Erőteljes illata és íze azonban képes bármi mást elnyomni, így legyünk vele óvatosak. Kiváló párja lehet például a málna vagy más bogyós gyümölcs, de a narancs is.

Citromfű

Ilyenkor már kibújnak a kertünk földjéből a citromfű első szárai, ezeket használhatjuk szinte minden módon a konyhában. Díszíthetünk vele, bevonhatjuk cukormázzal, így kiegyensúlyozhatjuk az üde savanyúságát.

Főzhetünk belőle szörpöt is, amit utána belecsorgathatunk vajkrémbe, tejszínhabba vagy közvetlenül a süteményekbe is. Jóval többet tud, mint az egyszerű citrom: magában hordozza a tavasz frissességét, ami minden desszertnek jól áll.

Vanília

Egész évben használjuk a vaníliát, gyakran anélkül, hogy belegondolnánk, milyen sokat tesz a sütemények érdekében, és milyen unalmas lenne minden nélküle. Egyben egy nagyon klasszikus íz is, amit szinte bármivel össze tudunk kapcsolni.

Tavasszal mégis kétszer olyan üdítő egy vaníliás krém vagy piskóta, így ezekben a hónapokban előszeretettel csepegtetjük és szórjuk ezt az ízesítőt a tortákba, muffinokba, pohárkrémekbe.

Túró

Szintén egy nagyon „hétköznapi” alapanyag, ami mégis olyan üde, utánozhatatlan, hogy muszáj volt beletenni ebbe a tavaszi összeállításba. Főleg, ha citrommal frissítjük, lehengerlő édességek alapját adhatja a rögös tejtermék.

Mind tudjuk, hogy milyen sütemény készülhet a túróból (pite, bukta, ökörszem, stb.), persze vannak elhanyagoltabb receptek is. Keverjünk be idén egy izgalmas pohárkrémet, friss gyümölccsel (ha találunk) citromhéjjal. Akár a húsvéti kalácsunkba is tehetünk egy kevés túrót, hiszen a kelt tésztának is nagy barátja.

Bodza

Ugyan a bodzavirágzás csak egész késő tavasszal – szinte már nyáron – indul meg, semmi nem állhat az utunkba, ha szeretnénk egy kis bodzaízt adni a húsvéti süteményeinknek. Hiszen minden háztartásban lapul egy (házi vagy bolti) bodzaszörp, amit sokszínűen használhatunk sütés közben.

Citrommal verhetetlen párost alkot, ezzel fűszerezhetjük meg a piskótába kent krémet, vagy zselét is főzhetünk belőle a tortánk tetejére.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Friss tavaszi ízek, receptek, ötletek:

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Lencsefőzelék egyszerűen

Egyszerű, pénztárcabarát főzelékféle, ami nemcsak az újév első napján tökéletes választás, hanem bármelyik télies hétvégén. Laktató és ízletes, ráadásul gyorsan elkészül, ...

Címlapról ajánljuk

Nagy kávéfőzőteszt: úgy látszik, nem pénz kérdése, hogy jó kávéval...

Egy silány kávéfőző könnyen elronthatja a reggelt, míg egy jól működő gép szinte észrevétlenül végzi a dolgát. A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi összefogásban 145 kávéfőzőt tesztelt, és azt vizsgálta, mi számít igazán a hétköznapokban: az eszpresszó és a cappuccino minősége, a zajszint, a tisztíthatóság, az energiafogyasztás, valamint az a bizonyos első korty. A tesztből kiderült, melyik készülék lesz megbízható társunk, és melyik válik csupán felesleges dísztárggyá a konyhapulton.

Nosalty

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...