Az 5 friss tavaszi íz, amit ne hagyj ki a húsvéti süteményekből

A tavasz, mint évszak nemcsak a természetben hoz kirobbanó energiákat, hanem a konyhánkban, az ételeinkben és a felhasznált alapanyagainkban is. Most a legfrissebb tavaszi ízeket fogjuk sorra venni, amelyek kifejezetten nagyot dobbantanak majd a húsvéti süteményekben.

Szépen lassan érkezik a húsvéti ünnepkör, a megújulás hónapjainak egyik csúcspontja, amikor alkalmunk adódik arra is, hogy különleges tavaszi süteményeket és édességeket készítsünk a családnak. Ha így teszünk, szükségünk lesz természetesen néhány klasszikusra, amik mellett azért mégis marad hely az újító, friss ízekkel megspékelt tavaszi süteményeknek is. Jöjjenek a legütősebb aromák.

Az 5 friss, tavaszi íz, amit ne hagyj ki a húsvéti süteményekből

Rózsavíz

Ugyan nem a leggyakoribb alapanyag, az egyre népszerűbb és egyre több helyen felbukkanó arab élelmiszerboltoknak köszönhetően már kezd közelebb kerülni a szívünkhöz a rózsavíz. És mi más lenne tavaszi íz, ha nem a legszebb virágok egyikének aromája?

Már egészen kevés is elég belőle, hogy teljesen elvarázsoljon bármilyen édességet.

Tehetjük krémekbe, piskóták tésztájába, készíthetünk vele szirupot és habcsókot is. Erőteljes illata és íze azonban képes bármi mást elnyomni, így legyünk vele óvatosak. Kiváló párja lehet például a málna vagy más bogyós gyümölcs, de a narancs is.

Citromfű

Ilyenkor már kibújnak a kertünk földjéből a citromfű első szárai, ezeket használhatjuk szinte minden módon a konyhában. Díszíthetünk vele, bevonhatjuk cukormázzal, így kiegyensúlyozhatjuk az üde savanyúságát.

Főzhetünk belőle szörpöt is, amit utána belecsorgathatunk vajkrémbe, tejszínhabba vagy közvetlenül a süteményekbe is. Jóval többet tud, mint az egyszerű citrom: magában hordozza a tavasz frissességét, ami minden desszertnek jól áll.

Vanília

Egész évben használjuk a vaníliát, gyakran anélkül, hogy belegondolnánk, milyen sokat tesz a sütemények érdekében, és milyen unalmas lenne minden nélküle. Egyben egy nagyon klasszikus íz is, amit szinte bármivel össze tudunk kapcsolni.

Tavasszal mégis kétszer olyan üdítő egy vaníliás krém vagy piskóta, így ezekben a hónapokban előszeretettel csepegtetjük és szórjuk ezt az ízesítőt a tortákba, muffinokba, pohárkrémekbe.

Túró

Szintén egy nagyon „hétköznapi” alapanyag, ami mégis olyan üde, utánozhatatlan, hogy muszáj volt beletenni ebbe a tavaszi összeállításba. Főleg, ha citrommal frissítjük, lehengerlő édességek alapját adhatja a rögös tejtermék.

Mind tudjuk, hogy milyen sütemény készülhet a túróból (pite, bukta, ökörszem, stb.), persze vannak elhanyagoltabb receptek is. Keverjünk be idén egy izgalmas pohárkrémet, friss gyümölccsel (ha találunk) citromhéjjal. Akár a húsvéti kalácsunkba is tehetünk egy kevés túrót, hiszen a kelt tésztának is nagy barátja.

Bodza

Ugyan a bodzavirágzás csak egész késő tavasszal – szinte már nyáron – indul meg, semmi nem állhat az utunkba, ha szeretnénk egy kis bodzaízt adni a húsvéti süteményeinknek. Hiszen minden háztartásban lapul egy (házi vagy bolti) bodzaszörp, amit sokszínűen használhatunk sütés közben.

Citrommal verhetetlen párost alkot, ezzel fűszerezhetjük meg a piskótába kent krémet, vagy zselét is főzhetünk belőle a tortánk tetejére.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Friss tavaszi ízek, receptek, ötletek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek