Orrcsavaró, de szeretjük: torma

Torma, és az okok amiért imádjuk.

Az elég intenzíven csípős tormát lehet szeretni, vagy fintorogva visszautasítani, ha valamilyen formában a tányérunkra kerül. Én a „nem tudnám majonézes torma nélkül elképzelni a húsvétot” tábort erősítem.

Aki náthás, reszeljen tormát! Ugyanígy tettem pontosan tavaly húsvétkor, amikor borzasztó tüsszögéssel egybekötött hörghuruttal küszködtem. Azóta a hegyes erős paprika mellett a torma lett az egyik kedvenc természetes antibiotikumom. Édesanyám javaslatára még a makacs száraz köhögésre ajánlott mézzel elkevert, frissen reszelt tormakombinációt is kipróbáltam, és igen hatásos volt. Persze, szegény csípős kis gyökeret elsősorban nem a betegségekhez kötöm, hanem a bablevesben főtt, vajpuha, füstölt csülökhöz.

Torma minden mennyiségben, vagy mégsem?

A tormára gondolva ezerféle ételt tudnék felsorolni, amelynek elkészítéséhez használhatod, illetve ami mellé büntetlenül fogyaszthatod, merthogy a torma bizony remek zsírűző fűszernövény. Na, és persze, hogyan is feledkezhetnénk meg a húsvétról. Nincs olyan ünnepi asztalon található fogás, amihez ne passzolna – kivéve az édes, krémes süteményeket –, hiszen tormával együtt még az édes foszlós kalács is sokkal jobban csúszik. Számos jótékony tulajdonsága mellett, mint például, hogy kiváló hurutoldó, náthaűző, antibakteriális hatású, érdemes tudnod, hogy erőteljesen irritálhatja a nyálkahártyát, és emiatt fogyasztását nem szabad túlzásba vinned.

Még több húsvéti ízbomba után itt nyomozhatsz >>

És amit feltétlenül tudnod kell, mielőtt még teljesen meghódítana a torma!

  • Gyomorfekély, terhesség esetén fogyasztása komolyan megfontolandó!
  • Amikor frissen reszeled, még gyakori kézmosás után sem szabad a szemedbe nyúlnod, vagy szemed környékét megvakarnod, mert csúnya gyulladást okozhat.
  • A tormát frissen hámozva-reszelve érdemes kb. tizenkét órán belül felhasználnod, mert ebben az időintervallumban fejti ki leghatékonyabban pozitív hatását gyógyító illóolaja, és az idő múlásával élvezeti értékéből is jócskán veszít.
  • A reszelt tormát mindig fóliázd le vagy tedd egy műanyag dobozkába, hogy ne száradjon ki, illetve, hogy csípős illatanyaga ne terjengjen feleslegesen a lakásban, ezzel sírásra kényszerítve az otthonodban tartózkodókat.
  • Finom házi csalamádé készítésénél mindenképpen jusson majd eszedbe a torma, mert friss, vékonyka csíkjait könnyen bedugdoshatod a vitaminbomba zöldségmixszel teli befőttesüvegekbe.

Kattints kihagyhatatlan hidegtál receptjeinkért! >>

Hogyan, mivel, mihez?

Természetesen a cikkem elején említett főtt-füstölt csülökhöz mindenképpen, egy jó minőségű házi parasztsonkához, főtt tojáshoz, különböző főtt és sült húsokhoz, és lényegében mindenhez, amihez csak szeretnénk, bátran fogyaszthatjuk. Készíthetünk tormából remek házi majonézes tormát az ünnepi asztalra, reszelve natúr vagy ecetes változatban, pikáns mártást húsok mellé, köretként tejszínes reszelt tormát, szintén reszelt almával és frissen facsart citromlével megbolondítva, tormás sonkatekercset, levest, és még sokféle finomságot.

Kend azt is! – Szószok a tányéron >>A rovat további cikkeit itt olvashatod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek