r
Nosalty Logó

Krémes sültpaprika-krémleves tahinivel és fetával

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
Hering András
Krémes sültpaprika-krémleves tahinivel és fetával
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 4% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 326 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 1302 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 51 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 81% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    10.6 g

Zsír

  • Összesen
    20.9 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    22 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2347.4 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    253 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    60 mg
  • Foszfor
    327 mg
  • Nátrium
    1697 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    25.6 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    249.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    362 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    279 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    14 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    132 micro
  • Kolin:
    21 mg
  • Retinol - A vitamin:
    31 micro
  • α-karotin
    44 micro
  • β-karotin
    3424 micro
  • β-crypt
    1009 micro
  • Likopin
    2301 micro
  • Lut-zea
    108 micro
Összesen 326 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 81% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    42.3 g

Zsír

  • Összesen
    83.7 g
  • Telített zsírsav
    22 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    33 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    23 g
  • Koleszterin
    89 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    9389.7 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    1011 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    240 mg
  • Foszfor
    1307 mg
  • Nátrium
    6790 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    102.4 g
  • Cukor
    44 mg
  • Élelmi rost
    31 mg

VÍZ

  • Összesen
    997.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1447 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    17 mg
  • C vitamin:
    1115 mg
  • D vitamin:
    16 micro
  • K vitamin:
    56 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    16 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    528 micro
  • Kolin:
    85 mg
  • Retinol - A vitamin:
    125 micro
  • α-karotin
    174 micro
  • β-karotin
    13698 micro
  • β-crypt
    4036 micro
  • Likopin
    9204 micro
  • Lut-zea
    433 micro
Összesen 1302 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 81% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    1.7 g

Zsír

  • Összesen
    3.3 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    4 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    373.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    40 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    52 mg
  • Nátrium
    270 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4.1 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    39.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    58 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    44 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    21 micro
  • Kolin:
    3 mg
  • Retinol - A vitamin:
    5 micro
  • α-karotin
    7 micro
  • β-karotin
    544 micro
  • β-crypt
    160 micro
  • Likopin
    366 micro
  • Lut-zea
    17 micro
Összesen 51 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A paprikákat megmossuk, megszárítjuk, majd 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és légkeveréses funkción, 35 perc alatt megsütjük, majd hagyjuk kihűlni.
  2. Finomra vágunk 1 közepes vöröshagymát és 3 gerezd fokhagymát. A kihűlt sült paprikák héját lehúzzuk, és eltávolítjuk a magokat, majd durvára vágjuk. 1 közepes citromot félbevágunk.
  3. Melegítsünk fel 2 evőkanál olívaolajat egy nagy lábosban közepes lángon, amíg csillogni nem kezd. Adjuk hozzá a finomra vágott hagymát és a fokhagymát, pároljuk, amíg megpuhul és üveges nem lesz (nagyjából 5-7 percig). Adjunk hozzá 2 evőkanál paradicsompürét, és főzzük gyakran kevergetve 2-3 percig, amíg a paradicsompüré be nem sötétedik.
  4. Adjuk hozzá a sült paprikát, 1 teáskanál sót és egy csipet frissen őrölt feketeborsot, majd felöntjük annyi zöldségalaplével, amennyi ellepi (nagyjából 1 liternyi). Keverjük össze, emeljük magasabbra a hőt, és forraljuk fel. Miután felforraltuk, csökkentsük a hőt közepes-alacsonyra, fedjük le résnyire egy fedővel, és pároljuk, amíg az ízek összeolvadnak és a sült paprika elkezd szétesni, körülbelül 15 percig.
  5. Közben tegyünk 1 evőkanál tahinit egy kis tálba, facsarjuk hozzá egy fél citrom levét, ízesítsük egy csipet sóval, majd egy habverő segítségével addig keverjük, amíg ki nem világosodik, krémes, sima és önthető állaga lesz. Habverés közben a szósz megakadhat, de ez normális, folytassuk a keverését amíg egyenletes lesz. Morzsoljunk össze 100 g feta sajtot (kb. egy maréknyit). Szedjük leveleire a friss kakukkfüvet, ha oregánót használunk, a nagyobb leveleket vágjuk durvára.
  6. Vegyük le a levest a tűzről. A maradék fél citromból facsarjuk ki a levét a leveshez, adjuk hozzá a maradék 2 evőkanál tahinit és 1 teáskanál za'atar fűszert, keverjük össze. Egy turmixgép vagy botmixer segítségével közvetlenül az edényben turmixoljük a levest simára. (Alternatív megoldásként adagonként turmixold össze normál turmixgépben.) Kóstoljuk meg, szükség szerint ízesítsük még több sóval és borssal.
  7. Osszuk el a levest 4 tálba. Minden adagra csurgassunk tahiniszószt. A tetejére szórjunk morzsolt fetát, ízlés szerint plusz za'atarral és kakukkfűvel díszítjük. Tálaljuk melegen, friss lepénykenyérrel (naannal vagy pitával).
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 35 perc
  • Receptkönyvben: 162
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 8
  • Össznézettség: 4636
  • Feltöltés dátuma: 2022. február 24.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Krémes sültpaprika-krémleves tahinivel és fetával
Hering András 162 recept

Ha egészséges comfort foodra (lelekmelengető fogásra) vágyunk, ez a krémes sültpaprikaleves lehet a legjobb választásunk. Alig egy óra alatt elkészül a kamránk összetevőinek egyszerű kombinációjával. A kápiapaprikák sütőben sütése közben már bejárja a lakást az illatuk, így alig várjuk, hogy kanalazzuk a krémes levest, ami egyáltalán nem tartalmaz tejszínt. Teljesen tejmentes, helyette a tahinire támaszkodik, hogy sima textúrát és gazdagságot kölcsönözzön. A leves pikantériáját a tahini mellett a za’atar fűszerkeverék adja, ami egy, a Közel-keleten használatos népszerű zöldfűszer keverékre. A nálunk kapható kész keverékek tartalmaznak, kakukkfüvet, őrölt sumachot, szezámmagot, tengeri sót, néha római köményt és feketeborsot is. A leves tetejére szórt feta vegánoknak és a tejfehérjére allergiásoknak elhagyható, de azt is biztosítja, hogy a végeredmény laktató legyen.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek