Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Így lesz tökéletes a húsvéti sonka - nézd meg legjobb tippjeinket!

A húsvéti menü fő attrakciója a sonka. Ha jól sikerül, akkor nagy baj már nem lehet. Így vásárold, főzd és tálald, hogy ez legyen életed legjobb ünnepe! (x)

A húsvéti sonka eredetileg a decemberben levágott sertés combjából készül, ami húsvétra érik be. Sajnos nem lehet mindenkinek vidéken élő rokona, ahol csodálatos házi sonka készül, ezért legtöbben boltban vásároljuk meg a legfinomabb ünnepi hozzávalót. Íme pár jó tanács hogyan bánjunk vele a legmegfelelőbben.

Ilyen a húsvéti sonka

A sonkák között megkülönböztetjük a nyers, a hőkezelt, valamint a formában vagy bélben hőkezelt sonkák alcsoportját. Ezek mellett külön kategóriát képez a parasztsonka. „Húsvéti sonka” alatt a nyers sonkákat, a hőkezelt sonkákat és a parasztsonkát értjük. Olvasd el figyelmesen a termékinformációkat a csomagoláson a vásárlásnál!

Tárolás

A sonkát szeretjük korábban beszerzeni, nehogy elkapkodják a legjobbat előlünk. A felhasználásig a legideálisabb egy szellős, hűvös kamrában felakasztva tárolni. Ha nincs ilyen helységünk, tegyük hűtőbe a következők szerint: csomagoljuk zsírpapírba, tegyük lyukacsos tetejű műanyag dobozba, vagy egy szűrőbe, hogy szellőzni tudjon és ne fülledjen be. Helyezzük a hűtő egy kevésbé forgalmas részébe, például az előre kitisztított zöldségtartóba – a sonka ugyanis a huzatot sem kedveli. Néhány napnál tovább itt se tároljuk itt, mert a nedvesség miatt felpuhul a külső, kemény kérge, és kiszáradhat.

Sonka főzés

A sonkát hideg vízben tegyük főni. Keressünk egy akkora lábast, amiben kényelmesen elfér, és bőven el tudja lepi a víz. Fedő nélkül, lassan, kis lángon főzzük a sonkát, épp csak gyöngyözzön a víz. Ha szükséges pótoljuk az elfőtt vizet. Hústűvel ellenőrizzük a készenléti fokát, ha könnyen belecsúszik a sonkába, akkor tökéletesre főtt. A sonkát hagyjuk a lében kihűlni, így nem szárad ki. Ha hálós terméket főztünk, akkor még melegen távolítsuk el róla a hálót, ha kihűl, akkor csak a hússal együtt jön már le.

Főzési idő

A főzési idő eltérhet a sonka fajtája, minősége szerint. Általánosságban elmondhatjuk, hogy ahány kilós a sonkánk, annyi óra alatt puhul meg.

Így ízesítsd a főzővizet

A sonka főzővizébe tegyünk hagymát, fokhagymát, egész borsot, egy köteg zellerlevelet és babérlevelet. Ezektől még finomabb lesz a főtt sonka, és a lé további felhasználásából készülő ételek.

A sonkalé kincs

A főtt sonka kiemelése után az alaplevet szűrjük át és hűtsük teljesen le, hogy a zsír a tetején megdermedjen, így könnyen leemelhetjük róla. Ettől a zsírtól sem kell feltétlenül megszabadulnunk, készíthetünk belőle főzelékhez rántást, süthetünk benne tojást. A leszűrt sonkalében finomabbra fő a tojás vagy a tészta, ugyanakkor zseniális alapja lehet a babos, lencsés burgonyás, káposztás leveseknek, főzelékeknek, egytálételeknek. Ami megmarad, fagyasszuk le, egy későbbi főzésnél még jól jöhet!

Főtt sonka tárolása

A megfőtt, szárazra törölt húsvéti sonkát csomagoljuk fóliába, és tálalásig tegyük a hűtőszekrénybe. Ha maradna sonka az ünnepek után, vágjuk kisebb darabokra, így tegyük a mélyhűtőbe, ezzel a módszerrel több hónapig is eláll.

Nézd meg a Lidl húsvéti sonkaválasztékát itt!

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!