Így lesz tökéletes a húsvéti sonka - nézd meg legjobb tippjeinket!

A húsvéti menü fő attrakciója a sonka. Ha jól sikerül, akkor nagy baj már nem lehet. Így vásárold, főzd és tálald, hogy ez legyen életed legjobb ünnepe!

A húsvéti sonka eredetileg a decemberben levágott sertés combjából készül, ami húsvétra érik be. Sajnos nem lehet mindenkinek vidéken élő rokona, ahol csodálatos házi sonka készül, ezért legtöbben boltban vásároljuk meg a legfinomabb ünnepi hozzávalót. Íme pár jó tanács, hogyan bánjunk vele a legmegfelelőbben.

Így lesz tökéletes a húsvéti sonka - nézd meg legjobb tippjeinket!

Ilyen a húsvéti sonka

A sonkák között megkülönböztetjük a nyers, a hőkezelt, valamint a formában vagy bélben hőkezelt sonkák alcsoportját. Ezek mellett külön kategóriát képez a parasztsonka. „Húsvéti sonka” alatt a nyers sonkákat, a hőkezelt sonkákat és a parasztsonkát értjük. Olvasd el figyelmesen a termékinformációkat a csomagoláson a vásárlásnál!

Tárolás

A sonkát szeretjük korábban beszerezni, nehogy elkapkodják a legjobbat előlünk. A felhasználásig a legideálisabb egy szellős, hűvös kamrában felakasztva tárolni. Ha nincs ilyen helységünk, tegyük hűtőbe a következők szerint: csomagoljuk zsírpapírba, tegyük lyukacsos tetejű műanyag dobozba vagy egy szűrőbe, hogy szellőzni tudjon, és ne fülledjen be. Helyezzük a hűtő egy kevésbé forgalmas részébe, például az előre kitisztított zöldségtartóba – a sonka ugyanis a huzatot sem kedveli. Néhány napnál tovább itt se tároljuk, mert a nedvesség miatt felpuhul a külső, kemény kérge, és kiszáradhat.

Sonkafőzés

A sonkát hideg vízben tegyük főni. Keressünk egy akkora lábast, amiben kényelmesen elfér, és bőven el tudja lepi a víz. Fedő nélkül, lassan, kis lángon főzzük a sonkát, épp csak gyöngyözzön a víz. Ha szükséges, pótoljuk az elfőtt vizet. Hústűvel ellenőrizzük a készenléti fokát, ha könnyen belecsúszik a sonkába, akkor tökéletesre főtt. A sonkát hagyjuk a lében kihűlni, így nem szárad ki. Ha hálós terméket főztünk, akkor még melegen távolítsuk el róla a hálót, ha kihűl, akkor csak a hússal együtt jön már le.

Főzési idő

A főzési idő eltérhet a sonka fajtája, minősége szerint. Általánosságban elmondhatjuk, hogy ahány kilós a sonkánk, annyi óra alatt puhul meg.

Mézes-mustáros sült sonka

Így ízesítsd a főzővizet

A sonka főzővizébe tegyünk hagymát, fokhagymát, egész borsot, egy köteg zellerlevelet és babérlevelet. Ezektől még finomabb lesz a főtt sonka, és a lé további felhasználásából készülő ételek.

A sonkalé kincs

A főtt sonka kiemelése után az alaplevet szűrjük át, és hűtsük teljesen le, hogy a zsír a tetején megdermedjen, így könnyen leemelhetjük róla. Ettől a zsírtól sem kell feltétlenül megszabadulnunk, készíthetünk belőle főzelékhez rántást, süthetünk benne tojást. A leszűrt sonkalében finomabbra fő a tojás vagy a tészta, ugyanakkor zseniális alapja lehet a babos, lencsés burgonyás, káposztás leveseknek, főzelékeknek, egytálételeknek. Ami megmarad, fagyasszuk le, egy későbbi főzésnél még jól jöhet!

Főtt sonka tárolása

A megfőtt, szárazra törölt húsvéti sonkát csomagoljuk fóliába, és tálalásig tegyük a hűtőszekrénybe. Ha maradna sonka az ünnepek után, vágjuk kisebb darabokra, így tegyük a mélyhűtőbe, ezzel a módszerrel több hónapig is eláll.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több húsvéti cikk itt:

Címlapról ajánljuk

Az éhség lassíthatja az öregedést – állítja az új kutatás

Mindenki tudja, mennyire kellemetlen tud lenni, amikor annyira éhesek vagyunk, hogy gondolni sem bírunk másra. Üres hassal nem tudunk rendesen koncentrálni, nyűgösek vagyunk, sőt van, aki egyenesen irritált és ideges lesz az éhségtől. Egy legyeken végzett új kutatás szerint az éhség viszont nem is olyan rossz dolog, mivel lassíthatja az öregedést.

Kremmer Magdi