A fűszeres paprikakrémleves, ami tejszín nélkül is selymes

A legtöbb krémleves általában valamilyen tejtermékből nyeri utánozhatatlanul simogató, gazdag állagát. Ez a recept azonban valami teljesen más alapanyagot kér tőlünk, ami nemcsak őrjítő állagot, de kellemes, pikáns ízt is ad az ételnek. Természetesen megannyi fűszer közreműködésével.

A krémlevesek magával ragadó, gazdag állaga sok mindenből származhat, nem kell mindig tejtermékekre hagyatkoznunk a krémesítés alatt. Főleg akkor, ha az alternatív hozzávaló nemcsak az állagot, hanem az ízt is javítja. Ilyenkor két legyet üthetünk egy csapásra: ez történt a lenti kápia paprikából, tahiniből és különleges fűszerekből főzött krémleves esetében is. Mármint egy fantasztikus ízkombináció és két lecsapott légy.

Krémes sültpaprika-krémleves tahinivel és fetával - a receptet erre találod! (recept és fotó: Hering András)

Mitől lesz krémes a leves?

Ha nem tejszín, tej vagy tejföl, akkor ugyan mi kerül a fazékba? Nos, ennél a különleges levesnél a krémesítésért felelős alapanyag nem más, mint a tahini. A szezámmagból készült sűrű paszta általában a hummusz elengedhetetlen hozzávalója, azonban ezen túl megannyi izgalmas felhasználása is lehet a konyhában.

Az olajos magvak szimpatikus tulajdonsága, hogy tejmentesen képesek krémes állagot biztosítani bármilyen ételben.

Nem mellesleg a tahini kiválóan illik a sült kápia paprika édességéhez és a közel-keleti fűszerekhez is, amiket használni fogunk a levesben.

Krémes sültpaprika-krémleves tahinivel és fetával - a receptet erre találod! (recept és fotó: Hering András)

Verhetetlen sült paprikák

Ha valaha ettünk már ajvárt, akkor tudhatjuk a sült paprika íze és állaga verhetetlen a sült zöldségek világában. A lédús hús teljesen megpuhul a sütőben, sokkal édesebb lesz, és a kesernyésebb aromákért felelős héj teljesen elválik a zöldségtől.

Így miután kihűlt, gyerekjáték eltávolítani a vékony héjat, és minden más részt (magvak, magház, szár) is. Ami pedig hátramarad az nem más, mint fantasztikus, koncentrált paprikaíz, ami minden erejével egy krémlevesbe kívánkozik.

Krémes sültpaprika-krémleves tahinivel és fetával - a receptet erre találod! (recept és fotó: Hering András)

Fűszerekkel felfűtött élmény

Tehát van két csodás alapízünk (a tahini és a paprika), azonban még tovább halmozhatjuk az élvezeteket, tökéletesen eltalált fűszerezéssel. A citrom leve kellemes savasságot hoz, míg a kakukkfű és a za'atar szinte felébresztik a levest aromájukkal.

De lépjünk csak egyet vissza! Mi az a za'atar? Ez a közel-keleten nagyon népszerű fűszerkeverék általában szezámmagot, szumákot és kakukkfüvet tartalmaz, néha adnak hozzá borsot, római köményt vagy fekete borsot is. Így ezek kombinációjával egyszerűen helyettesíthetjük a keveréket.

Főzzünk krémes sültpaprika-krémlevest!

Hozzávalók: 1 kg kápia paprika, 1 közepes db vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 db citrom, 2 ek olívaolaj, 2 ek sűrített paradicsom (duplán sűrített, tubusos paradicsom), 1 l zöldség alaplé, 3 ek tahini (elosztva), 100 g feta sajt, 1 teáskanál só, fekete bors ízlés szerint, 1 kk zaatar (plusz a tálaláshoz), 1 szál kakukkfű (vagy friss oregánó)

A paprikákat megmossuk, megszárítjuk, majd 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és légkeveréses funkción, 35 perc alatt megsütjük, majd hagyjuk kihűlni.

A vöröshagymát és a 3 gerezd fokhagymát finomra vágjuk. A kihűlt sült paprikák héját lehúzzuk, és eltávolítjuk a magokat, majd durvára vágjuk. 1 közepes citromot félbevágunk.

Felmelegítünk 2 evőkanál olívaolajat egy nagy lábosban közepes lángon, amíg csillogni nem kezd. Hozzáadjuk a finomra vágott hagymát és a fokhagymát, pároljuk, amíg megpuhul és üveges nem lesz (nagyjából 5-7 percig).

Hozzáadjuk a 2 evőkanál paradicsompürét, és gyakran kevergetve 2-3 percig főzzük, amíg a paradicsompüré be nem sötétedik.

Ráöntjük az alapra a sült paprikát, 1 teáskanál sót és egy csipet frissen őrölt feketeborsot, majd felöntjük annyi zöldségalaplével, amennyi ellepi (nagyjából 1 liternyi). Összekeverjük, a hőt magasabbra emeljük, és felforraljuk a levest. Miután felforraltuk, a hőt közepes-alacsonyra csökkentjük, résnyire lefedjük egy fedővel, és addig pároljuk, amíg az ízek összeolvadnak és a sült paprika elkezd szétesni, körülbelül 15 percig.

Krémes sültpaprika-krémleves tahinivel és fetával - a receptet erre találod! (recept és fotó: Hering András)

Közben 1 evőkanál tahinit egy kis tálba teszünk, hozzáfacsarjuk egy fél citrom levét, egy csipet sóval ízesítjük, majd egy habverő segítségével addig keverjük, amíg ki nem világosodik, krémes, sima és önthető állaga lesz. Habverés közben a szósz megakadhat, de ez normális, folytassuk a keverését amíg egyenletes lesz.

100 g feta sajtot összemorzsolunk (kb. egy maréknyit). Leveleire szedjük a friss kakukkfüvet, ha oregánót használunk, a nagyobb leveleket durvára vágjuk.

A levest levesszük a tűzről. A maradék fél citromból kifacsarjuk a levét a leveshez, hozzáadjuk a maradék 2 evőkanál tahinit és 1 teáskanál za'atar fűszert, majd összeleverjük az egészet. Egy turmixgép vagy botmixer segítségével közvetlenül az edényben a levest simára turmixoljuk. (Alternatív megoldásként adagonként összeturmixoljuk normál turmixgépben.) Kóstoljuk meg, szükség szerint ízesítsük még több sóval és borssal.

Krémes sültpaprika-krémleves tahinivel és fetával - a receptet erre találod! (recept és fotó: Hering András)

A levest elosztjuk 4 tálba. Minden adagra csurgatunk tahiniszószt. A tetejére morzsolt fetát szórunk, ízlés szerint plusz za'atarral és kakukkfűvel díszítjük. Melegen, friss lepénykenyérrel (naannal vagy pitával) tálaljuk.

Kínáld ezt a levesed mellé:

A krémes sültpaprika-krémleves teljes receptjéért kattints ide, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Krémes sültpaprika-krémleves tahinivel és fetával - a receptet erre találod! (recept és fotó: Hering András)

Recept és fotók: Hering András

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több zseniális recept itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Iránytű a szakmaválasztásban a XVII. Szakma Sztár Fesztivál idén áprilisban

Közel hatvan szakmában kétszáz diák méri össze tudását a XVII. Szakma Sztár Fesztiválon április 24-26. között Budapesten, a további programok között pedig kiemelt figyelmet kap az interaktivitás és a testközelből megtapasztalható élmények. A Szakma Sztár Fesztivál egyaránt segíti a fiatalokat és a szülőket megismertetni a szakmákkal, és eligazodni az általuk nyújtott több száz lehetőség között. A jelige: „Szakmát a kézbe!”

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek