r
Nosalty Logó

Ropogós malac császárhús burgonya textúrával, füstöltsonkás savanyú káposztával

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Castellum Hotel Hollókő****
Ropogós malac császárhús burgonya textúrával, füstöltsonkás savanyú káposztával
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
130 °C
  • 4% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A hús pácolásához

A malac sütéséhez

Tócsnikészítés

Burgonyapüré készítéséhez

Füstöltsonkás savanyú káposztához

Összesen 820 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A hús pácolásához

A malac sütéséhez

Tócsnikészítés

Burgonyapüré készítéséhez

Füstöltsonkás savanyú káposztához

Összesen 8189 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A hús pácolásához

A malac sütéséhez

Tócsnikészítés

Burgonyapüré készítéséhez

Füstöltsonkás savanyú káposztához

Összesen 66 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 85% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    37.9 g

Zsír

  • Összesen
    42.8 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    48 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6098.3 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    174 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    105 mg
  • Foszfor
    244 mg
  • Nátrium
    5561 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    59.3 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

VÍZ

  • Összesen
    798.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    310 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    93 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    147 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    134 micro
  • Kolin:
    71 mg
  • Retinol - A vitamin:
    96 micro
  • α-karotin
    627 micro
  • β-karotin
    2256 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    115 micro
  • Lut-zea
    1648 micro
Összesen 820 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 85% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    379.1 g

Zsír

  • Összesen
    427.5 g
  • Telített zsírsav
    133 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    111 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    70 g
  • Koleszterin
    485 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    60982.9 g
  • Cink
    17 mg
  • Szelén
    65 mg
  • Kálcium
    1736 mg
  • Vas
    51 mg
  • Magnézium
    1050 mg
  • Foszfor
    2442 mg
  • Nátrium
    55606 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    11 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    592.9 g
  • Cukor
    112 mg
  • Élelmi rost
    120 mg

VÍZ

  • Összesen
    7986.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3096 micro
  • B6 vitamin:
    11 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    82 mg
  • C vitamin:
    925 mg
  • D vitamin:
    63 micro
  • K vitamin:
    1473 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    32 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1344 micro
  • Kolin:
    713 mg
  • Retinol - A vitamin:
    955 micro
  • α-karotin
    6265 micro
  • β-karotin
    22564 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    1152 micro
  • Lut-zea
    16483 micro
Összesen 8189 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 85% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    3.2 g

Zsír

  • Összesen
    3.6 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    4 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    514.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    15 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    21 mg
  • Nátrium
    469 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    5 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    67.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    26 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    12 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    8 micro
  • α-karotin
    53 micro
  • β-karotin
    190 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    10 micro
  • Lut-zea
    139 micro
Összesen 66 Kcal
  • Nosalty kipróbálta

Hozzávalók

A hús pácolásához

A malac sütéséhez

Tócsnikészítés

Burgonyapüré készítéséhez

Füstöltsonkás savanyú káposztához

Elkészítés

A hús pácolásához

  1. Először a pácot készítjük el. A köménymagot, babérlevelet, majd a fokhagymát forró edényben hirtelen megpirítjuk. A vízzel elkevert sós vizet a fűszerekre öntjük, és felforraljuk. Lehűtjük. Belehelyezzük a húst, hűtőben 12 órán keresztül pácolódni hagyjuk.
  2. A durvára vágott sárgarépát, hagymát, gyökeret, fokhagymát olvasztott sertészsírral összekeverjük. Tepsiben szétterítjük, mintegy ágyat képezve a húsnak. 2-3 dl vizet öntünk alá, a malachúst bőrével felfelé a zöldségágyra helyezzük. Sütési hőfok: 180 C Sütési idő: 15 perc, majd a sütő hőfokát 130 C-ra vissza vesszük, és 1 óra 30 percet sütjük. Ezután a húst tiszta tepsire helyezzük, majd egy másik tepsi segítségével fél órát préseljük 2-3 kg só vagy liszt segítségével. (Ez a folyamat kihagyható, ha a tálalás küllemét nem tartják fontosnak.)
  3. A visszamaradt sült szaftot tűzhelyre helyezzük, kis lángon 1 kávéskanál paradicsompürét pirítunk benne, felöntjük 2 dl barna sörrel, 1 dl vízzel. Fazékba átszűrjük, zsírját leszedjük, felforraljuk. Keverőtálban 1 kávéskanál burgonyakeményítőt 2 kávékanál vízzel elkeverünk és gyors kevergetéssel a mártásunka besűrítjük vele. A pecsenye szaft állagát, sósságát víz hozzáadásával vagy sózással kiegészítjük.
  4. A cukkinit és a megtisztított burgonyát lereszeljük. Megsózzuk, 5-10 perc után kinyomkodjuk a felesleges vizet belőle. Hozzátesszük a fűszereket, a reszelt fokhagymát, tojást. Összekeverjük, majd a lisztet is elkeverjük vele.
  5. Teflonedényt felmelegítünk, egy-két csepp olajjal. A burgonya alapanyagból a serpenyőbe helyezve kanál segítségével vékony korongokat formázunk. Mindkét oldalát közepes hőmérsékleten pirosra sütjük.
  6. A burgonyát héjában sós vízben megfőzzük. Lehámozzuk, majd burgonyanyomó segítségével áttörjük egy lábasban. A tejet és a tejszínt felmelegítjük kb. 80 fokra. A szobahőmérsékletű vajat apránként a főtt, áttört burgonyához keverjük, szerecsendiót reszelünk hozzá, majd egy erős habverő segítségével hozzáadagoljuk a tejet és a tejszínt. Szinte habosra keverjük, apróra vágott metélőhagymával ízesítjük. Melegen tartjuk.
  7. Az étolajat lábasban felmelegítjük, az egész mustármagokat kipattogtatjuk rajta. A megtisztított, félbevágott vöröshagymát vékony szeletekre vágjuk, majd a mustármaggal tovább pirítjuk, majd sózzuk. Mikor a hagyma aranysárgára pirult, a reszelt fokhagymát hozzátesszük, átkeverjük. Hozzáöntjük a fehérbort, az alaplevet, majd az átmosott savanyú káposztát (vigyázzunk, mert sós és túlzottan savanyú lehet, a mosási folyamatot szűrőben, csap alatt, hideg vízzel végezzük). A káposztát lábasba tesszük a reszelt burgonya, babérlevél és sonka kíséretében. Elkeverjük, majd 45 percen keresztül fedő alatt főzzük.
  8. Tálalás: Egy szelet tócsnit a tányérra helyezzük, majd a burgonyapüréből halmot készítünk rá, és ráhelyezzük a második szelet tócsnit is (ezzel kész a burgonya textúra). A káposztát a tányéron elhelyezzük. A felszeletelt sültet a káposzta tetejére tesszük, és pecsenyelével meglocsoljuk.
  • Sütés hőfoka: 130 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 105 perc
  • Receptkönyvben: 32
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 2909
  • Feltöltés dátuma: 2019. május 02.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Ropogós malac császárhús burgonya textúrával, füstöltsonkás savanyú káposztával
Castellum Hotel Hollókő**** 5 recept

A Hollókőn található Castellum Hotelben fantasztikus ízű fogásokat kóstolhattok - többek között ezt a ropogós malaccsászárt. 

Hozzávalók

A hús pácolásához

A malac sütéséhez

Tócsnikészítés

Burgonyapüré készítéséhez

Füstöltsonkás savanyú káposztához

Címlapról ajánljuk

Két pályaelhagyó nyitotta meg az egyik legmenőbb kávézót Budapesten –...

Kicsit túlhaladva a Klauzál téren, egy letisztult, világos belső terű, otthonos kávézó várja vendégeit, immár negyedik éve. A Görföl Emese és Mario Jimenez által nyitott Dorado nem az első volt a fővárosi specialty kávézók sorában, valószínűleg nem is az utolsó, de mindenképp azok közé tartozik, amelyek túlélték a koronavírusos időszak okozta nehézségeket, és akik ki tudtak alakítani egy olyan vendégkört maguk körül, amelyre nehéz időkben is számíthatnak. Kávétúra Spanyolországból indulva, Új-Zélandon át Budapestig.

Nosalty

További cikkek