Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Csirkezúzás becsinált leves

Csirkezúzás becsinált leves
Csirkezúzás becsinált leves
75 perc / előkészület: 25 perc főzés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (17)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Én teljes erővel várom már a tavaszt, és ezért kerültek elő a zöldségek, (frissből persze sokkal másabb az íze!), minél több, annál finomabb és ízletesebb, hogy még valami feldobja, és érdekessé tegye, így került bele a csirkezúza. Nagyon ízlett a családnak.:-)
Mielőtt valaki kétségbeesne a mennyiség olvasásánál, ez a leves két napra készült, és még vendég is befutott, akit meg tudtam kínálni eme becsinált levessel.
Mindenki tetszését elnyerte.:-) Ez a történetem.

hozzávalók / 6 adag

A leveshez

A habaráshoz

A levesbetéthez

  • 25 dkg tészta (bármilyen aprószemű)

ajánlat

Ezután a finom és laktató leves után, valamilyen halas, rizses, esetleg tésztás, szószos ételt tudok elképzelni, itt legalábbis nálunk ezek készültek:-). Azok után pedig finom bor, (aminek a vendég örült a legjoban :-).)

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A zöldségeket pucoljuk, daraboljuk, mossuk.
  2. Nagy fazékba beletesszük a zöldségeket, mindet (kivétel a burgonyát!), és felöntjük vízzel. Belerakjuk a fűszereket is. Feltesszük főni, és ezalatt elkészírjük a habarást is.
  3. A főzés először nagy lángon történjen, majd ha felforrt, kis lángon, fedővel a tetején, de nem teljesen, egy fakanállal kitámasztjuk, hogy lássuk, és érezzük is az illatát. Olykor megnézzük, megkóstoljuk, szükség szerint pótoljuk a fűszereket.  A csirkezúzát mossuk, kisebb darabokra vágjuk, és beletesszük a levesbe. Aki kóstolja, és érzi, hogy nem puha, még főzze 10-15 perccel tovább, és kóstolja, szükség szerint ízesítse.Nekem kuktám nincs, azzal gyorsabb.
  4. Elkészítjük a habarást. Kis tálba beletesszük a lisztet, a vízet, és csomómentesre keverjük. Belekanalazzuk a tejfölt, azzal is simára keverjük. Ha kell még, pici víz mehet bele. Elkeverjük, és a sóval ízesítjük, kész is.
  5. Ekkor tesszük bele a negyedekre vágott burgonyát, amit főzünk kb. 12-15 percig, attól függ, milyen nagyok.
  6. Az utolsó percekben kerül bele a tészta, amivel csak pár percet fő (3-4 perc), és a lángot kicsire vesszük, behabarjuk a szitán átöntve a habarást, hogy ne legyen csomós. Keverjük meg, és ha újra felforrt, lekapcsoljuk a tűzhelyet.
  7. Kiszedjük a vöröshagymát, a zöldpaprikát, a paradicsomot, és tálba öntve a levest, tálalhatjuk is. Díszítésként pirospaprikát (csípős) és szárított petrezselyemzöldet tehetünk mellé illetve rá.

  • sütési hőfok: 150°C
  • költség: 1000 Ft
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 21 661
elküldve: 4
receptkönyvben: 153
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Éva-Anyóca

Mióta szakács: 2010.07.13.
350 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: könnyű
kategória: levesek
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: leves
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

tejfölös zöldséges leves csirkezúzával, sokzöldséges-csirkezúzás tejfeles habart leves

Hozzászólások (17)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

tucsike
tucsike Sat, 2012-06-16 17:15

Ma kacsaaprólékból csinálom meg. Még sohasem főztem ilyet /anyukám birsalmával főzte régen/ Remélem, jól sikerül. Szép napot mindenkinek.

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Mon, 2011-03-28 14:48

Kedves nyughatatlan8!

Igyekszik az ember, főleg, ha érthetetlen okok miatt (legalábbis nekem), eltűnnek szavak.Pedig figyeltem, mert a zúza, tényleg kicsit több főzést igényel, mondjuk én emiatt szoktam kicsikre vágni, hátha sikerültebben fő meg...:-)))
Tényleg a kukta emiatt lehet ilyen,ki találta ki vagy fel?? Ha a törökök, akkor ez valódi bosszú ellenünk.:-((Amúgy az a kukta amit a tv-ben láttam a Stahl Jutka féle, hát az olyan spéci, csak az ára nem tetszik.:-)))
De, ha már ilyen sok jót mondtál, azaz írtál róla, lehet, egyet csak beszerzek:-)))
Valóban, a mai napom balesetmentes volt, remélem mindenkié:-)))
Szép tavaszi hetet kívánok, sok sütéssel és főzéssel, na meg süti sütéssel és napsütéssel,:-)))) Éva-Anyóca

nyughatatlan8
nyughatatlan8 Mon, 2011-03-28 12:25

Kedves Éva-Anyóca!Te aztán mindent elkövettél,hogy megtudjunk mindent erről a szép levesről.Köszi az intézkedést,így már remek.Lehet,hogy nemsokára kipróbálom.Kuktával mi is jártunk így,de ez ne szegje kedvedet.Az új kukták nem ilyen lövöldözősek!Illetve,ha hamarabb nyitod ki,akkor igen,nekem futott ki emiatt húslevesem.Férjem szerint ez a törökök bosszúja volt(török az egyik kuktám) az Egerben elszenvedett gulyásleves "zápor" miatt.:)) Azért én ajánlom mindenkinek,nagyon sok időt és főleg energiát lehet így megspórolni.Mindenkinek balesetmentes főzőcskézést és szép napok kívánok:Éva

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Mon, 2011-03-28 09:31

Kedves Mindenki!
Az aranyos segítségem, Eszter pótolta a hiányosságomat, és benne van a receptben, ami valami oknál fogva, első nekifutásra kimaradt!:-)))
Éva-Anyóca

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Mon, 2011-03-28 08:45

Kedves nyughatatlan8!

A második pontból eltűnt két mondatot, remélem mielőbb bevarázsolódva látjuk, nekem nem sikerült utólag belejavítanom.Remélem, meg lesz, de hogy miért nincs benne, pedig ott volt???:-(( Na mindegy, azért írtam le, hogy végül is tudd, hogy hogyan kellene:-)))
Stahl Jutkáé, baromi jól néz ki, és profi:-)))Én a régiektől tartok.Egyszer unokatesóm babgulyást csinált egy ilyen fütyülős csodában, az ételről nem tudok mit mondani, ugyanis a gőz pont a karomra és az ő karjára sípolt ki, állatira fájt, aztán úgy döntött,a benne lévő étel, hogy bemutatkozik a konyhának, és mindenütt volt, a falon, plafonon, ne tudd meg:-((((( Takaríthattunk, dokihoz is mentünk, és még festeni is kellett a konyhát.:-((( Azóta nekem ez a csoda masina nem jön be.:-))) Biztos jó!!:-)))De én tartok tőle.
Szép napot!
Éva-Anyóca

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Mon, 2011-03-28 08:40

Kedves Jolci!

Köszi szépen, igazán megéri és nagyon finom, laktató:-)))
Végre zöldségeket is lehet beletenni,:-)))
Sajna, már elfogyott, remélem, sikerül majd elkészítened.Igen, a csirkezúzával kezd a főzést, amit kisebb darabokra vágsz fel, fazékba téve vízzel felöntesz és befűszerezel, majd kb. 15 perc után bele a zöldségek, a burgonya nem, és akkor felöntöd , utána ízesítesz, és ha teljesen úgy érzed, mindjárt jó a zúza, akkor bele a burgonya, ha az is majdnem kész, akkor bele a tészta, és mire az egész kész,vigyázz a sót megeszi a burgonya!:-)) , utána kell ízesíteni, akkor lehet ezután behabarni.Jól írtam le, valahogy kimaradt a második pontnál ez a leírás, és sajna már nem tudom kijavítani, de remélem, majd sikerül,segítséget kértem.Hidd el, megéri elkészíteni, nem drága és finom leves.:-)))
Szép napot!
Éva-Anyóca

nyughatatlan8
nyughatatlan8 Sun, 2011-03-27 21:46

Kedves Éva!Köszönöm a gyors választ!Nem tudom,hogy Stahlnak milyen kuktája van,nekem van 35 éves is,meg szép krómozott is,de az nem számít,akkor célszerűbb egy kicsit előfőzni és úgy bele a többi.Biztos megcsinálom,mert szeretjük a tartalmas leveseket.Köszi a receptet,üdvözöllek:egy másik Éva

jolci
jolci Sun, 2011-03-27 21:44

Jaj,de guszta!
Röviden összefoglaltam,de nagyon szuper!
Imádom az ilyen mindentbele leveseket,és nem mellesleg egészséges is.
Úgy megenném, most azonnal!

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sun, 2011-03-27 21:31

A csirkezúzát a második pontnál kell beletenni, mossuk, kisebb darabokra vágjuk, és feltesszük főni, beletesszük a zöldségeket, kivéve a burgonya, és főzzük 35-40 percig.Kóstoljuk, és ha nem puha, még főzzük 10-15 percig, és ízesítsük is, szükség szerint. Ha valakinek kuktája van, annak gyorsabb és egyszerűbb a leves megfőzése. Remélem, mielőbb sikerül kijavítani a hiányt.:-)))
Éva-Anyóca

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sun, 2011-03-27 21:22

Kedves nyughatatlan8!

Remélem, mielőbb orvosolható a hiány, sajnos nem tudom, hogy mi történt, pedig benne volt, de segítség kérésen túl vagyok, remélem, hogy Eszter kitud ebből a slamasztikából is húzni, mert volt két mondat, ami kimaradt, azzal már értelmezhetőbb lesz a recept elkészítésének leírása.:-)))
Kis türelem,sajna én nem tudtam belejavítani:-(((
Szép hetet! Hidd el, ezzel is finom és érdekes, ha van kuktád, az Neked jó, nekem nincs, és azzal biztosan jobb és gyorsabb. Főzd azzal.:-))) Olyan Stahl Jutka féle kuktát elfogadnék én is:-))))
Éva-Anyóca

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sun, 2011-03-27 20:55

norci 79!

Köszönöm szépen,:-)))
Érdemes próbálni.:-)
Várom a Te alkotásodat:-))
Szép estét:Éva-Anyóca

nyughatatlan8
nyughatatlan8 Sun, 2011-03-27 20:53

Kedves Éva!Nagyon jól néz ki a levesed,el is mentettem.Mind a 7 pontot 2x elolvastam,de nem tudom mi van a zúzával?Vagy csak figyelmetlen vagyok?Meg kell előre főzni?(persze csak,ha előkerül!:P)Nekem kevés a zúza 35-40 perces főzése,vagy az csak a zöldségekre vonatkozik?Én a zúzát előbb előfőzném kuktában.Jó nyomon járok így?Remek ez a sok zöldség együtt,mi is imádjuk,de csak csirkemellből csináltam eddig ragulevest.Biztosan megfőzöm, majd beszámolok róla.Üdv.:Éva

norci79
Norci79 / norci79 Sun, 2011-03-27 18:00

Kedves Éva-Anyóca!
Tetszik a leves, kipróbálom. Én nemrég egy másfajta zúzaleves receptet töltöttem fel, de még nem hagyták jóvá. :-)
Szép estét! Nóri

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Sun, 2011-03-27 17:02

Kedves Éva!
Köszönöm a villámgyors választ,a spenótos recept véletlenül jutott eszembe.Egy hölgynek válaszoltam az oldalon és neki is leírtam.Fini, próbáld ki ! Puszi Anci

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sun, 2011-03-27 15:31

Kedves olaszneanci!

De jó Neked, hogy hamarosan friss zöldségeid lesznek:-)))
A tipp a spenótra, nagyon de nagyon jó!!!!:-)))
Kipróbálom:-)))
Puszi érte!:_))) Mail ment:-))
Szép napot!
Éva-Anyóca

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Sun, 2011-03-27 14:51

Kedves Évám!
Elmentettem a levesedet,megvárom vele a friss zöldségek egy részét és kipróbálom.
Az üvegházban nemsokára lesz friss sárgarépám, gyökerem. Még tavaly vetettem el.
Eszembe jutott a mai nap folyamán, hogy a friss spenót mire használom még:
A Lidl - ben szoktam venni kockázott bacont, egy maréknyit kisütök belőle,ráöntök 2 dl
főzőtejszínt és a friss spenótból gyúrt zöldmetéltet,frissen kifőzve rádobom,átforgatom és kész!
Lehet reszelt fokhagymát vagy felkarikázott snidlinget is a kisült bacon - hoz szórni.
Puszi Anci

552
petrezselyem 1 csokor
vöröshagyma 2 kis fej
fokhagyma 2 gerezd
zeller 1 kis db
karalábé 1 kis db
sárgarépa 8 közepes db
fehérrépa 9 közepes db
csirkezúza 500 g
kelkáposzta 1.5 kis fej
burgonya 4 közepes db
zöldbab 200 g
őrölt fűszerkömény 2 kávéskanál
szerecsendió 1.5 db
petrezselyem 2 teáskanál
négyszínű bors 1.5 kávéskanál
babérlevél 0 ízlés szerint
ételízesítő 3 ek
0 ízlés szerint
tárkony 1 kk
tv paprika 1 db
paradicsom 1 db
víz 5 l
finomliszt 2.5 evőkanál
víz 3 dl
tejföl 2 dl
0 ízlés szerint
tészta 25 dkg