r
Nosalty Logó

Klasszikus becsinált leves

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Hering András
Klasszikus becsinált leves
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 6% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 593 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 2375 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 89 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    32.7 g

Zsír

  • Összesen
    26 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    123 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    992.3 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    25 mg
  • Kálcium
    167 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    110 mg
  • Foszfor
    465 mg
  • Nátrium
    214 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    59.7 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

VÍZ

  • Összesen
    425.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1131 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    103 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    243 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    210 micro
  • Kolin:
    50 mg
  • Retinol - A vitamin:
    310 micro
  • α-karotin
    3111 micro
  • β-karotin
    8294 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    2718 micro
Összesen 593 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    130.6 g

Zsír

  • Összesen
    103.9 g
  • Telített zsírsav
    33 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    38 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    21 g
  • Koleszterin
    494 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3969.1 g
  • Cink
    16 mg
  • Szelén
    99 mg
  • Kálcium
    669 mg
  • Vas
    21 mg
  • Magnézium
    439 mg
  • Foszfor
    1862 mg
  • Nátrium
    856 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    238.7 g
  • Cukor
    65 mg
  • Élelmi rost
    55 mg

VÍZ

  • Összesen
    1700.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4524 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    6 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    411 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    970 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    51 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    842 micro
  • Kolin:
    201 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1242 micro
  • α-karotin
    12442 micro
  • β-karotin
    33175 micro
  • β-crypt
    19 micro
  • Likopin
    4 micro
  • Lut-zea
    10873 micro
Összesen 2375 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    4.9 g

Zsír

  • Összesen
    3.9 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    19 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    149.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    25 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    70 mg
  • Nátrium
    32 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    9 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    64 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    170 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    15 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    36 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    32 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    47 micro
  • α-karotin
    468 micro
  • β-karotin
    1248 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    409 micro
Összesen 89 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A sárgarépát, fehérrépát, vöröshagymát, fokhagymát, karalábét, zellergumót és a gombát megmossuk, megpucoljuk. A répákat karikázzuk, a hagymát, zellert és a karalábét apró kockákra vágjuk, a gombát szeleteljük (a kisebb fejeket egyben lehet hagyni).
  2. Az olajat vagy a zsírt egy leveses fazékban felhevítjük, majd hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát. Puhára dinszteljük, majd hozzáadjuk a csirkeaprólékot, amit szintén megforgatunk/megfuttatunk a hagymás zsiradékon.
  3. Ezután mehetnek hozzá a megtisztított, szeletelt zöldségek, forgassuk át őket is alaposan, sózzuk, borsozzuk, majd ha ragaszkodunk a lisztes sűrítéshez, szórjuk meg két evőkanál liszttel és keverjük át (én ezt a lépést kihagytam).
  4. Végül öntsük fel annyi hideg vízzel, ami ellepi a csirkeaprólékot és a zöldségeket, főzzük 45-50 percig alacsony hőfokon, elég ha finoman gyöngyöződik a levesünk, amíg főzzük.
  5. A főzés vége közeledtével adjuk hozzá a zöldborsót, az apró gombafejeket, a kakukkfüvet, illetve ha kipróbálnánk levesbetétként a rizst is, adjuk hozzá azt is, majd további pár percig főzzük őket is a leveshez.
  6. Utolsó lépésként jöhet a tejföl/tejszín és a citrom leve! Bátran kanalazzuk és facsarjuk a leveshez őket is, majd forraljuk össze (én csak a tálaláskor szoktam tetszőleges tejföllel, citrommal és friss petrezselyemmel tálalni).
  • Receptkönyvben: 93
  • Tegnapi nézettség: 131
  • 7 napos nézettség: 941
  • Össznézettség: 42135
  • Feltöltés dátuma: 2021. október 06.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Klasszikus becsinált leves
Hering András 96 recept

A becsinált leves nálam a gyerekkort idézi meg: nagyanyám után, anyám is rendszeresen készítette el nekünk ezt a kiadós levest, amit a tejföl tesz krémessé, a citrom leve pedig izgalmasan savanyúvá. A leves eredete után kutatva állapítottam meg, hogy bár az elnevezése sokunknak viccesen hangzik, de hivatalosan a neve a francia fricassée (ejtsd: frikasszé) szóból ered neve, ami "befőzöttet" jelent, a gyakorlatban pedig a puhára vagy félpuhára párolást jelenti. A francia konyhai technika alapja, hogy a fehér húst (általában csirkét vagy halat) megpárolják, majd apróra vágott zöldséget adnak hozzá és világos rántással besűrítik. A receptúrába a sűrítést is beletettem (ha már a klasszikus receptet szeretettem volna megmutatni), de rutinos becsinált leves főzőként ezt a lépést most már gyakran elhagyom, hiszen a tejföltől/főzőtejszíntől is szép krémes állagot kapunk. Továbbá még egy extra is került a receptbe, ez pedig a rizs, mint levesbetét, amit bár az eredeti receptek nem jegyeznek, de "anyám után szabadon" most én is belefőztem. Ez az én klasszikus becsinált levesem anyám emlékére.

Hozzászólások (0)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek