Tészta

Leírás

Olasz nevén pasta, manapság 300 változata ismert. Két fő fajtája: a pasta secca (durumlisztből, víz hozzáadásával, tojás nélkül készül és szárazan vásárolhatjuk meg) és a pasta fresca ( frissen készül: búzalisztből, tojásból és vízzel gyúrják). Néhány, a hazánkban legkedveltebb tésztaváltozatok közül: spagetti, linguine (lapos vékonymetélt), makaróni (hosszú, üreges csőtészta), buccatini (vastagabb makaróni), fettuccine (3-4 mm-es széles, lapos metélttészta), tagliatelle (fészek formájúra hajtogatott, lapos metélt), pappardelle (legszélesebb lapos metélt), lasagne, cannelloni (nagyon vastag cső, amelyet megtöltenek), penne (rövid csőtészta, ferdére vágott véggel), farfalle (pillangótészta), fusilli (orsótészta), rotelle (keréktészta), rigatoni (vastag, rövid, bordás csőtészta). Néhány jó tanács a tészta főzéséhez: 100 gramm tésztához egy liter vizet, 8 gramm sót használjunk; a tésztafőző fazék jó nagy legyen és magas; lobogó vízbe tegyük a tésztát, és mindvégig forrjon a víz; közben néhányszor keverjük is meg; a főzési idő a tészta méretétől függ, kóstolással döntsük el, hogy jó-e már; al dentére (kívül puhára, belül roppanósra) főzzük; szűrőben csepegtessük le, leöblíteni nem szabad.

Tészta
371
Kalória
13g
Fehérje
74.7g
Szénhidrát
1.5g
Zsír
9.9g
Víz
-
Koleszterin
3.2g
Élelmi rost
2.7g
Cukor

100 g Tészta

fehérjetartalom

13.04 g

zsírtartalom

1.012 g

szénhidráttartalom

74.67 g

víztartalom

9.9 g

gramm tészta?

Top ásványi anyagok

Foszfor

189 mg

Magnézium

53 mg

Kalcium

21 mg

Nátrium

6 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.142 g

Kolin

15.1 mg

Niacin - B3 vitamin

7.177 mg

Tiamin - B1 vitamin

0.891 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

13.04 g

Zsír

telített zsírsav

0.277 g

egyszeresen telített zsírsav

0.171 g

többszörösen telített zsírsav

0.564 g

ásványi anyagok

Kalcium

21 mg

Vas

3.3 mg

Magnézium

53 mg

Foszfor

189 mg

Nátrium

6 mg

Cink

1.41 mg

Réz

0.289 mg

Mangán

0.917 mg

Szelén

63.2 µg

szénhidrát

rost

3.2 g

cukor

2.67 g

víz

9.9 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.891 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.4 mg

Niacin - B3 vitamin

7.177 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.431 mg

Folát

237 µg

Folsav

219 µg

Kolin

15.1 mg

Lutein+zeaxantin

18 µg

E vitamin

0.11 mg

K vitamin

0.1 µg

B6 vitamin

0.142 g

1126 találat (szűretlen)

Címlapról ajánljuk

Aki megújította a hot-dogot és a kaszinótojást – interjú Albrecht...

A párizsias hangulatú Kammermayer sarkában található Cabrio nemrég ünnepelte első születésnapját. A konyha élén a Mór24-ből és a Bar Lolaból ismert Albrecht Tamás áll, aki pont úgy, mint eddig, most is az újat, az inspiralót, az előremutatót keresi a gasztronómiában. A Bar Bizarre csapatával összefogva egy modern, európai bisztrókonyhát képviselő hellyel vették be a belvárost, az első év után pedig leültünk, hogy inspirációról, komfortételekről, újra és újra megálmodott kaszinótojásokról beszélgettünk, miközben az egyik tulajdonos, Tenner Benjámin is csatlakozott hozzánk.

Kormos Lili

Legnépszerűbb cikkek

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...