Kelkáposzta

Leírás
(Brassica sabauda) A kelkáposzta egyike az úgynevezett "nemszeretem" zöldségeknek. Bár tápértéke jóval jelentősebb, mint a fejes káposztáénak, de a főzés közben keletkező jellegzetes íze és illata miatt kevésbé népszerű alapanyag. A kelkáposztát már több mint ezer éve termesztik Európában. A régi rómaiaknál ismeretlen volt; valószínűleg itáliai származású, a feljegyzések szerint Savoyából vagy annak környékéről származik, a régebbi irodalmi források olaszkáposzta néven említik. Ma minden világrészben ismerik és termesztik. Magyarországi termesztési tájai elsősorban Mohács és Szentes környéke, de más övezetekben is foglalkoznak vele, és a kiskertek, fóliás gazdaságok kedvelt zöldsége is. Mohács környékén áttelelő kelkáposztát is termesztenek, ezek zöld leveleit a hóból is lehet szedni. Jelentős vitamin- és ásványi anyag tartalma mellett béta-karotint is tartalmaz, főleg a külső haragoszöld takaró-levelek. Rossz beidegződés, hogy ezeket automatikusan eltávolítjuk, és kidobjuk, pedig az erős levélnyelét kivágva, ugyanúgy szeletelhetjük, mint a növény többi részét, bár érdemes külön főzni a külső és a belső zsengébb leveleket. A szárazságot és a hideget elég jól bírja, ezért a termesztése biztonságosabb, mint a fejes káposztáé. Fehérjében dúsabb, tápanyagtartalma magasabb, ugyanakkor könnyebben emészthető, kisebb mértékű a puffasztó hatása, nem terheli meg úgy az érzékeny gyomrokat, mint a fejes káposzta. Remek csonterősítő, gyulladáscsökkentő szer. További előnye, hogy nátriumban szegény, és 100 g-nak alig 30 kcal az energiatartalma, tehát diétázok is bátran fogyaszthatják. Az elkészítési lehetőségei szűkösebbek, mint a fejes-káposztáé, hiszen sem nyersen salátának, sem télire, savanyításra nem használható. Leveleit, sőt az egész egyéves növényt használják fel ételek ízesítésére - például egy jó húsleves szinte elképzelhetetlen nélküle. Köménnyel fűszerezve, krumplival együtt főzve finom lesz belőle a főzelék is, és darált hússal, pörköltmaradékkal, morzsával, tejföllel, stb. változatos rakott ételek is készíthetőek belőle. A kömény talán a leginkább hozzáillő fűszer. Forrás: Házipatika
Mikor vegyem
Szinte egész évben kapható a piacokon.
hogyan tároljam
Megfelelő körülmények között a késő őszi érésű fajták eltarthatók a következő friss termés megjelenéséig. Száráról levágva, hűtőszekrényben csak néhány napig tárolható. A termőhelyén azonban a befejesedett növények átmenetileg még -10 °C-os fagyot is elviselnek. A termelők az átteleltetését ekével vont barázdába fektetve és földdel takarva oldhatják meg, így a fagymentes napokon bármikor felszedhető. Ha gyökerestül szedik fel, a gyökérzetét a pincében nedves homokba állítva is áttelelhet.
100g Kelkáposzta
fehérjetartalom
2 g
zsírtartalom
0.069 g
szénhidráttartalom
6.1 g
víztartalom
91 g
Top ásványi anyagok
Foszfor
42 mg
Kalcium
35 mg
Magnézium
28 mg
Nátrium
28 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.19 g
C vitamin
31 mg
Kolin
12.3 mg
Béta-karotin
600 µg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
2 g
Zsír
telített zsírsav
0.013 g
egyszeresen telített zsírsav
0.007 g
többszörösen telített zsírsav
0.049 g
ásványi anyagok
Kalcium
35 mg
Vas
0.4 mg
Magnézium
28 mg
Foszfor
42 mg
Nátrium
28 mg
Cink
0.27 mg
Réz
0.062 mg
Mangán
0.18 mg
Szelén
0.9 µg
szénhidrát
rost
3.1 g
cukor
2.27 g
víz
91 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.07 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.03 mg
Niacin - B3 vitamin
0.3 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.187 mg
Folát
80 µg
Kolin
12.3 mg
Béta-karotin
600 µg
Lutein+zeaxantin
77 µg
E vitamin
0.17 mg
K vitamin
68.8 µg
A vitamin
50 µg
C vitamin
31 mg
B6 vitamin
0.19 g