Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Thai pirított rizstészta sertésszűzzel, kínai kellel és szójaszósszal

Thai pirított rizstészta sertésszűzzel, kínai kellel és szójaszósszal
Thai pirított rizstészta sertésszűzzel, kínai kellel és szójaszósszal
30 perc / előkészület: 25 perc főzés: 5 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Andy Ricker Pok Pok című gasztronómiai kötete, amelyből ez a recept is származik, szerelem lett első látásra. Pont így kell megírni egy szakácskönyvet, ekkora elhivatottsággal, ilyen színesen képekkel és történetekkel illusztrálva. Mindenkinek csak ajánlani tudom.

A cikkemben látható receptet a szerzőétől kicsit eltérő módon készítettem el, így nálunk is könnyen elkészíthető. Aki kipróbálja, és kóstolás közben becsukja a szemét, kicsit odaképzelheti magát a zajos, nyüzsgő thaiföldi forgatagba. Eredetileg kínai brokkolival készül a Phat Si Ew, amit nálunk szinte lehetetlenség beszerezni, ezért pok choi-t, kínai bordás kelt akartam venni hozzá, ami ugyancsak hiánycikknek bizonyult aznap. Így esett a választásom a kínai kelre, ami fantasztikusan jól szuperált, és ennek az egész szerkesztőség tanúbizonyságát adhatja.

hozzávalók / 4 adag

A húshoz

A tésztához

Szósz a tálaláshoz

ajánlat

Könnyű ebéd vagy vacsora az ázsiai ízek szerelmeseinek. Csak frissen ajánlott!

Szólj hozzá!

elkészítés

A hús pirítása

  1. A sertésszüzet mosás, szárítás után hártyázzuk le és szálirányra merőlegesen vágjuk vékony csíkokra. A tisztított fokhagymát törjük össze egy mozsárban, vagy a kés lapos felével törjük össze és aprítsuk fel.
  2. Egy wokot, vagy annak hiányában egy jó nagy serpenyőt, hevítsünk fel, majd öntsük bele az olajat. Amikor már majdnem füstöl, a lángról lehúzva kanalazzuk bele a fokhagymát, és kb. 15 másodpercig pirítsuk úgy, hogy ne barnuljon meg, az illata viszont intenzíven érezhető legyen.
  3. Ekkor tegyük vissza a tűzre az edényt, szórjuk bele a húst, és jól keverjük át. Adjuk hozzá a halszószt és a cukrot, ezzel is keverjük át, és pirítsuk kifehéredésig, ez kb. egy perc, majd öntsük át egy tálba. A húst így előre is elkészíthetjük, hűtőben akár 2 napig is eláll.

Tészta, káposzta és szósz előkészítése

  1. Egy nagy lábasban forraljunk vizet.
  2. A szép, sötétzöld, külső káposztaleveleket szedjük le, a vastag részeket vékonyítsuk le, majd vágjunk 2,5-3 centi vastag csíkokat belőle. Dobjuk a káposztacsíkokat a forrásban lévő vízbe úgy 2 percre, majd egy szűrőkanál segítségével tegyük át egy szűrőbe, és szárítsuk le.
  3. Húzzuk le a tűzről a lábas vizet, és áztassuk be a forró vízbe a tésztát a csomagoláson található utasítás szerint (vastag tésztánál ez kb. 10 perc), majd szűrjük le és tegyük félre.
  4. Négy zöld chilit vágjuk nagyon vékony csíkokra, és tegyük egy kis tálkába. Öntsük rá a halszószt és az ecetet, majd adjunk hozzá egy gerezd vékonyan szelt fokhagymát, egy kanál cukrot, és keverjük jól össze. Ezt lehetőleg egy-két nappal korábban készítsük el, ha négy napig áll, akkor a legjobb.

Tészta összeállítása és tálalása

  1. Keverjük össze a világos, a sötét szójaszószt és a cukrot egy kis tálkában.
  2. Töröljük ki papírtörlővel, majd olajozzuk, ha szükséges, a wokot.
  3. Forrósítsuk fel, üssük bele a tojást, fogassuk át a wok egyik felébe, a másikba tegyük a tésztát, pirítsuk egy percig, majd dobjunk bele egy gerezd mozsárban tört fokhagymát. Forgassuk össze az egészet. Ekkor jöhet a hús, végül a cukros szójaszószkeverék.
  4. Pirítsuk, melegítsük össze az egészet, és azonnal tálaljuk! Tegyük az asztalra az erős, zöld chilis szószt (én ebbe még két szál újhagymát is vágtam), így mindenki kedve szerint ízesítheti a tésztát. Jó étvágyat hozzá!
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 3 284
elküldve: 2
receptkönyvben: 80
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Gréti

Mióta szakács: 2012.01.30.
309 recept

receptjellemzők

szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
kategória: tészta
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
konyha: távol-keleti
adag: 4 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

Thai rizstészta sertéshússal, pirított rizstészta sertésszűzzel

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

592
napraforgó olaj 1.5 ek
fokhagyma 1 gerezd
sertésszűz 40 dkg
Thai halszósz 1 ek
cukor 1 ek
rizstészta 400 g
szójaszósz 2 ek
szójaszósz 2 ek
cukor 1 ek
fehér bors 1 csipet
napraforgó olaj 1 ek
tojás 1 db
fokhagyma 1 gerezd
kínai kel 0.5 közepes db
chili 4 db
Thai halszósz 3 ek
fokhagyma 1 gerezd
cukor 1 ek
fehérborecet 2 ek