Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Gyros tál hazai módra (Gyros tál 2.)

Gyros tál hazai módra (Gyros tál 2.)
Gyros tál hazai módra (Gyros tál 2.)
45 perc / előkészület: 30 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (70)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyon szeretek főzni (állítólag tudok is) és szeretem kipróbálni az új dolgokat, az új ízeket és recepteket. Mivel a görög és az olasz ízvilágot szeretem, ezért úgy gondoltam, hogy az egyik kedvenc ételemet - a gyrost - megpróbálom otthon elkészíteni.
Mivel eléggé macerás lenne beszerzni egy komplett gyrossütőt és a mennyiséggel is bajba lennék - kivéve ha meghívnám az egész utcát vacsira -, ezért gondoltam ki ezt a receptet. Az első elkészítéskor annyira ízlett a családnak, hogy mindjárt rögtön 3-szor is el kellett készítenem egymás után.
Első alkalommal sertéshúsból készítettem, aztán kipróbáltam a csirkecombot és csirkemellet is, mindegyikkel nagyon finom volt, ezért nem határoztam meg a hozzávalóknál a hús fajtáját. Gondoltam hogyha otthon ekkora sikere van, akkor hátha másnak is ízleni fog.
Mi sültburgonyával esszük, de anélkül akár még egy diétába is simán beilleszthető. Még csak egy megjegyzés: ha nincs otthon grillezős tál, az sem nagy gond, viszont azt a kellemes füstös ízt az adja meg neki. Jó étvágyat mindenkinek hozzá!


hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A húst kb. 1 cm széles és 4-6 cm hosszú darabokra felvágjuk, majd a gyros fűszerkeverékkel megszórjuk és kevés olívaolajjal meglocsoljuk. Kb. fél órára hűtőbe tesszük.
  2. Míg a hús érlelődik-pácolódik, addig előkészítjük a zöldségeket. A paradicsomot, uborkát és a hagymát vékony karikákra vágjuk.
  3. Elkészítjük a "gyros" szószt, melyhez a tejfölt összekeverjük a tzatziki fűszerkeverékkel, kb. 1 teáskanál gyros fűszerkeverékkel. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk és teszünk bele 1 teáskanál ketchup-öt is. (Csak így zárójelben jegyzem meg, hogy néha szoktam egy mogyorónyi csípős pirosaranyat is tenni bele.)
  4. A bepácolt húst wok-ban hirtelen pirosra pirítjuk, majd tányérra kiszedve, alufóliával letakarva kb. 10 percig állni hagyjuk. Nagyon finomra puhul így a hús és a szaftja nagy részét is megőrzi.
  5. Mivel igazán grillen elkészítve lenne ez tökéletes, ezért ilyenkor veszem elő a grill-tálamat és 2-3 perc alatt megrillezem a húsdarabokat.
  6. És nem marad hátra már csak a tálalás és ezen finom étek elfogyasztása. Mint ahogy a képen is látszik, a tányér egyik szélére rétegenként felhalmoztam a paradicsomot, uborkát és a hagymát, ezt locsoltam a gyros mártással. Középen elhelyeztem a grillezet húsdarabokat és köretként mellétettem a sült burgonyát.
  7. Jó étvágyat kívánok hozzá!

  • költség: 1500 Ft
  • elkészítettem: 25 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 118
össznézettség: 422 573
elküldve: 39
receptkönyvben: 3 080
elkészítve: 123/176
Facebookon megjelent: 2

szakács

Debmo

Mióta szakács: 2009.10.22.
46 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
konyha: görög
szezon: bármikor
kategória: húsételek
nehézség: könnyű
költség egy főre: megfizethető receptek
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
diéta: gluténmentes, tojásmentes
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

gyros otthon

Hozzászólások (70)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

HaIi
HaIi Thu, 2017-01-26 18:14

Szia Debmo!
"Mivel igazán grillen elkészítve lenne ez tökéletes, ezért ilyenkor veszem elő a grill-tálamat és 2-3 perc alatt meggrillezem a húsdarabokat."
Légyszi kicsit bővebben írj róla...

debmo
Debmo / debmo Fri, 2017-02-10 08:13

Hali Hali!
Faszenes grillre gondoltam, de ahelyett szoktam serpenyőt használni. Így elég pontos?

terranova56
terranova56 Thu, 2015-01-15 18:34

Kíváló recept, de én a sült burgonya helyett sült krumplit csináltam hozzá :D

terranova56
terranova56 Fri, 2015-01-16 20:05

A kiváló recepten volt a hangsúly és igen, szerintem a vicc is belefér

debmo
Debmo / debmo Sun, 2015-01-18 09:13

Én értettem is :D Végül még én is kedvet kaptam a recepthez újra, tegnap ez volt a vacsi. Remélem mások is értik a viccet, és elkészítik a receptet. Köszönöm a hozzászólásod, szép napot, jó főzőcskézést!

debmo
Debmo / debmo Fri, 2015-01-16 08:43

Biztos azzal is finom :D Köszönöm, hogy elkészítetted, örülök, hogy tetszett!

debmo
Debmo / debmo Fri, 2012-11-09 09:00

Én pedig köszönöm, hogy elkészítetted :) További szép napot és jó főzőcskézést! Üdv.

Edó-ka
Edó-ka Thu, 2012-08-02 14:09

Köszönöm szépen a receptet,ma ebédre elkészítettem.nagyon finom!

debmo
Debmo / debmo Fri, 2012-08-03 07:47

Én pedig köszönöm, hogy elkészítetted és nagyon örülök, hogy ízlett :) Szép napot!

Marti777
Marti777 Sat, 2012-07-07 14:11

köszi a finom receptet, ma ez volt az ebéd, és nagyon finom!!!!

debmo
Debmo / debmo Sun, 2012-07-08 09:20

Örülök, hogy ízlett. :) Pénteken nálunk is ez volt ismét, nagy kedvenc.

lacus4ever13
lacus4ever13 Tue, 2012-04-10 20:58

király........köszi, én is mikor elsőre csináltam nagyjából ez volt a menet....csak én kaprot raktam tejföldbe ...GRAT!

debmo
Debmo / debmo Wed, 2012-04-11 08:07

Ez igen! Micsoda elismerés és milyen jól esik. Nagyon szépen köszönöm, örülök, hogy ízlett. Szép napot. (Nekem a kapros-tejföl kicsit tökfőzelékes, de ízléses és pofonok :) )

zsofi03
zsofi03 Tue, 2012-01-17 20:17

Elkészítettem, a képhez hasonló módon tálaltam, siker volt:) Köszi!

debmo
Debmo / debmo Wed, 2012-01-18 08:55

Köszi, hogy elkészítetted és ezt megosztottad velünk. Örülök, hogy ízlett, nálunk is nagy kedvenc. Szép napot.

evaneo
Oli(E)va / evaneo Wed, 2011-12-07 19:11

Igazad van, kedves Debmo. Ahany haz annyi szokas, a te gyros talad kozelebb van az eredetihez mint egy masik, ami fenn van a blogon, abbol a gyros szot kene kivenni a cimbol. Ha nem teszel bele ketchupot, tzatziki szoszt meg tejfolt, es csinalsz egy finom friss tzatzikit hozza egy kis pittaval, igazi gyrost eszel. Olcsobban es eredetiben. Csak meg annyit hozza, hogy a tzatziki nem szosz, hanem hideg eloetel. Nem keverik ossze melegen az etellel, hanem hidegen eszik melle. Hidd el tudom mirol beszelek, 25 eve elek egy gorog szigeten, itt a gyros nem kulonlegesseg, hanem gyors kaja, hetente egyszer. Meg kulonben sem kekeckedni akartam, hanem segiteni. Jo fozocskezest kivanok. Eva

evaneo
Oli(E)va / evaneo Tue, 2011-12-06 22:26

Kedves Debmo!
Az eredeti tzatziki: gorog joghurt, vagy jol kicsepegtetett magyar joghurt
1 vagy 2 osszetort foghagymagerezd
1 nagy uborka lereszelve, kifacsarva
2 lk olivaolaj
1 lk ecet
3-4 friss fodormentalevel aprora vagva, vagy 1 mk. szaritott menta
kis tengeri so - feherbors izles szerint
Ez ilyen egyszeru. Pirosarany? Ketchup? az mar nem tzatziki. Probald ki az eredetit mindenfele adalekanyag nelkul, remelem erezheto lesz a kulonbseg, jo etvagyat hozza.

debmo
Debmo / debmo Wed, 2011-12-07 08:10

és remélem feltűnt az is, hogy szószról beszélek. A tzatziki fűszer csak egy adalék, mondjuk úgy, hogy "ÍZESÍTŐ"!!!!

debmo
Debmo / debmo Wed, 2011-12-07 08:09

Kedves evaneo!
Köszönöm szépen a hozzászólásod, igazán építő kritika. De hidd el, hogy tudom mit jelent a tzatziki. Ismerem is, de a receptem neve nem véletlenül az hogy "hazai módra". Talán az is elmond valamit a receptemről, hogy a nézettsége meghaladta a 182 ezret. Gondolom, akkor mégsem lehet annyira rossz. Inkább azt tanácsolom, hogy próbáld ki te az én receptemet, hátha jobban ízlik és fogod érezni a különbséget. Jó étvágyat hozzá :)

oakle78
oakle78 Mon, 2011-11-21 05:46

The class assignment in composition was to write about something unusualthat happened during the past week. north face clearance Little Irving got up to read his. the north face clearance "Papa fell in the well last week - " he"Good heavens," shrieked Mrs. Kroop, the teacher. "Is he all right now?" "He must be," said little Irving. "He stopped yelling for help yesterday."

debmo
Debmo / debmo Mon, 2011-10-03 08:10

Szia Dincsike
Én a ts-ben szoktam venni, ott mindig van. Van amikor a zöldséges pultnál, van amikor az ételízesítők körül. Por alakban van, öntet akkor lesz, ha összekevered a tejföllel. Remélem tudtam segíteni, nézz jól körül, én nagyon szeretem az ízét.

szneki
Szneki / szneki Sun, 2011-10-02 11:06

Szia Diancsike!
én házilag úgy szoktam készíteni hogy: joghurt,pici tejföl is,zúzott friss fokhagyma és reszelek bele uborkát, ja és só.
Üdv.:zsuzsi

dincsike90
Dincsike / dincsike90 Sat, 2011-10-01 11:50

Sziasztok!Sajnos sehol nem találtam tzatziki fűszerkeveréket.Az lenne a kérdésem,hogy házilag hogyan tudnám elkészíteni az öntetet,hogy olyan legyen az íze,mint ezzel a fűszerrel??Ha van valakinek valami jo praktikája,akkor nagyon hálás lennék ha megosztaná velem!
Üdv
Diancsike

debmo
Debmo / debmo Mon, 2011-08-29 08:01

Zsofi: örülök, hogy ízlett, mindig öröm, ha kipróbálják a receptjeimet.

zsofi03
zsofi03 Sat, 2011-08-27 09:55

Tegnap megcsináltam és nagyon finom lett! A Kotányi gyros fűszerét használtam és bejött :) A legjobban a tálalást élveztem, és a barátomnak is elnyerte a tetszését. Köszi az ötletet!

cana1970
cana1970 Thu, 2011-08-04 22:34

Sziasztok!
Nálunk én vagyok a gyros felelős, amit hosszú kisérletezés után így ált össze:
a hús általában csirkemell vagy sertés tarja. A fűszerek: 1 zacskó olasz villámpác és egy zacskó fokhagymás villámpác keveréke (Knorr) és ami a lényeg egy kevés őrölt fahéj. Ezt egy szír barátomtól tanultam és nekünk nagyon bejött. Ha gyorsan akarjuk akkor wokban sütjük, de ha van rá idő akkor
az elektromos grillsütőben nyársra fűzve. Mikor kivülről megsül, áles késsel lefaragom, mint a "gyári" készítésnél
Jó étvágyat mindenkinek!

Üdv. cana1970

Makonda
Makonda Fri, 2011-07-22 19:40

Sziasztok!

Imádom a gyrost, van egy tippem, amit szeretnék megosztani veletek. Én tarját vásárolok egy darabban, kb. 1,5-2 kg, vízszintesen szeletelem (vagy a hentes is felszeletelheti), kb. 4-5 szelet lesz (a szelet vastagságától függ, hogy hány szeletet kapunk és hogy mennyire vékonyra sikerül felszeletelni). A hússzeleteket befüszerezzem gyros füszerkeverékkel (nem gyorspácolási füszerekkel, hanem csak füszerkeverékkel), amit előzőleg 3 evőkaknál olajban elkeverek (2 kg-os darabra kb. 2 csomag fűszer). A megfüszerezett darabokat egymásra rakom (2-3 felkarikázott hagymaszeleteket kőzé is lehet rakni), tehát eredeti formára és összekötözöm, egy éjszakát érlelem. Másnap megsütőm (előszőr letakart tepsiben, a végén hagyom ropogósra sülni a tetejét). Nagyon zamatos lesz, mert a zsir is kisül belőle és a hús nem lesz száraz, és szép vékonyra lehet szeletelni.

Jó étvágyat mindenkinek!

Üdv. Makonda

debmo
Debmo / debmo Thu, 2011-07-21 08:15

Kedves Cs.A.
Köszönöm a megjegyzésed, nyilván nagyon sokféle képen el lehet készíteni, attól függően, hogy kinek mi jön be. A tzatziki egyébként eléggé fokhagymás, úgyhogy szinte olyan, mintha fokhagymás öntetet használnál. Ha gondolod, majd próbáld ki azzal is.

Cs.A.
CS.A. / Cs.A. Wed, 2011-07-20 16:27

Kedves debmo! Mi is szoktunk csinálni csak mi ketchup, tzaziki fűszerkeverék nélkül.És a tejföl helyett natúr joghurtos-fokmagymás öntetet rakunk rá és úgyis nagyon finom!

debmo
Debmo / debmo Fri, 2011-07-08 07:35

Kedves erixon!
Isten ments!!!!!!!!!! A friss husit felcsíkozod, majd befűszerezed és hirtelen kisütöd. Vigyázz rá, nehogy párolódni kezdjen a saját levében, mert akkor nagyon rágós lesz. Csak hirtelen nagy lángon és akkor lesz tökéletes. Remélem tudtam segíteni, sok sikert a recepthez.

debmo
Debmo / debmo Fri, 2011-07-08 07:34

Kedves erixon!
Isten ments!!!!!!!!!! A friss husit felcsíkozod, majd befűszerezed és hirtelen kisütöd. Vigyázz rá, nehogy párolódni kezdjen a saját levében, mert akkor nagyon rágós lesz. Csak hirtelen nagy lángon és akkor lesz tökéletes. Remélem tudtam segíteni, sok sikert a recepthez.

erixon
erixon Thu, 2011-07-07 10:12

Azt szeretnem kerdezni, hogy a hust eloszor meg kell fozni es csak utanna kell fuszerezni es megpritani, pl ha csirke combot hasznalok?

debmo
Debmo / debmo Sat, 2011-06-04 14:06

Kedves Nosalty!
Köszönöm szépen, igazán megtisztelő. Ráklikkeltem és tényleg ott van:). Még egyszer köszi

debmo
Debmo / debmo Mon, 2011-05-23 08:02

Kedves Kati!
Gondolom, hogy a kérdésedet nem nekem tetted fel, de remélem nem baj ha én válaszolok. Időrendben a hatodik hozzászólásban leírtam a szükséges fűszereket. Remélem sikerül mindet beszerezni és megfelelő arányban összekeverni, hogy az ízhatás meglegyen. Jó kísérletezgetést.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2011-02-25 15:35

MEGPROBÁLKOZOK VELE:)MAJD IROK MILYEN LETT!ELÖRE IS KÖSY A RECEPTET!SZÉPNAPOT MINDENKINEK

986
sertéshús 1 kg
paradicsom 4 db
kígyóuborka 1 db
lila hagyma 2 közepes db
gyros fűszerkeverék 1 teáskanál
görögsaláta fűszerkeverék 0 ízlés szerint
tejföl 3 dl
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
ketchup 1 teáskanál
olívaolaj 2 dl