Anyukám vadasa zsemlegombóccal
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS

adag
Előkészítés
perc
- 11% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 6% Zsír
A vadashoz
-
250g sertéshús415 kcal
-
85g vöröshagyma31 kcal
-
100g sárgarépa36 kcal
-
90g fehérrépa57 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
-
3g mustár2 kcal
-
50g tejföl99 kcal
-
4g finomliszt14 kcal
A gombóchoz
-
27g zsemle74 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
25g finomliszt91 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
836
Kcal
- 11% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 6% Zsír
A vadashoz
-
1000g sertéshús1660 kcal
-
340g vöröshagyma124 kcal
-
400g sárgarépa146 kcal
-
360g fehérrépa230 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
-
10g mustár6 kcal
-
200g tejföl396 kcal
-
15g finomliszt55 kcal
A gombóchoz
-
108g zsemle295 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
100g finomliszt364 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
3345
Kcal
- 11% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 6% Zsír
A vadashoz
-
38.6g sertéshús64 kcal
-
13.1g vöröshagyma5 kcal
-
15.5g sárgarépa6 kcal
-
13.9g fehérrépa9 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
-
0.4g mustár0 kcal
-
7.7g tejföl15 kcal
-
0.6g finomliszt2 kcal
A gombóchoz
-
4.2g zsemle11 kcal
-
2.1g tojás3 kcal
-
3.9g finomliszt14 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
129
Kcal
- 11% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 73% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 64.1 g
Zsír
-
Összesen 34.2 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 20 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 235 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1595.3 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 93 mg
-
Kálcium 203 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 124 mg
-
Foszfor 772 mg
-
Nátrium 392 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 66.4 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 445 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 830 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 24 mg
-
D vitamin: 62 micro
-
K vitamin: 31 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 17 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 115 micro
-
Kolin: 210 mg
-
Retinol - A vitamin: 85 micro
-
α-karotin 3095 micro
-
β-karotin 7388 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 319 micro
Összesen
836
Kcal
- 11% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 73% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 256.3 g
Zsír
-
Összesen 136.9 g
-
Telített zsírsav 52 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 80 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 25 g
-
Koleszterin 938 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6381.1 g
-
Cink 24 mg
-
Szelén 373 mg
-
Kálcium 812 mg
-
Vas 15 mg
-
Magnézium 497 mg
-
Foszfor 3087 mg
-
Nátrium 1568 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 265.7 g
-
Cukor 54 mg
-
Élelmi rost 38 mg
VÍZ
-
Összesen 1779.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3319 micro
-
B6 vitamin: 9 mg
-
B12 Vitamin: 6 micro
-
E vitamin: 10 mg
-
C vitamin: 98 mg
-
D vitamin: 250 micro
-
K vitamin: 124 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 6 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 68 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 462 micro
-
Kolin: 838 mg
-
Retinol - A vitamin: 339 micro
-
α-karotin 12378 micro
-
β-karotin 29553 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 4 micro
-
Lut-zea 1277 micro
Összesen
3345
Kcal
- 11% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 73% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 9.9 g
Zsír
-
Összesen 5.3 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 36 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 246.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 14 mg
-
Kálcium 31 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 19 mg
-
Foszfor 119 mg
-
Nátrium 61 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 10.3 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 68.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 128 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 18 micro
-
Kolin: 32 mg
-
Retinol - A vitamin: 13 micro
-
α-karotin 478 micro
-
β-karotin 1142 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 49 micro
Összesen
129
Kcal
-
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Hozzávalók
A vadashoz
-
2 nagy fej vöröshagyma
-
5 db sárgarépa
-
4 db fehérrépa
-
1 db babérlevél
-
1 csipet bors
-
2 dl tejföl
-
1 evőkanál finomliszt
A gombóchoz
-
2 db zsemle
-
1 db tojás
-
10 dkg finomliszt
-
só ízlés szerint
Elkészítés
A vadashoz
- A hagymát összevágjuk. A zöldségeket letisztítjuk, darabokra vágjuk. A húst felszeleteljük.
- Kevés olajon megdinszteljük a hagymát, ha üveges lett, rátesszük a zöldségeket és a húst.
- Felöntjük vízzel, hogy bőven befedje. Beledobunk 3-4 db babérlevelet, borsot és az ízesítőt. Kóstolgatással még ízesíthetjük.
- Amikor megpuhult a hús és a zöldség is, a húst kiszedjük egy tányérra. Botmixerrel pépesítjük a zöldségeket, gyönyörű színe és illata lesz.
- A tejfölt kiöntjük egy tálkába, teszünk bele egy nagyobb kanál lisztet és mustárt (ki mennyire szereti, de én 2 kanállal). Összekeverjük, és a pépesített zöldséghez adjuk, gyorsan keverjük, hogy ne csomósodjon.
- A húst visszatesszük a mártásba, még egyet rottyantunk rajta, és kész.
- A zsemlét közben darabokra vágjuk. Készítünk egy tojásból jó sűrű nokedli tésztát, a zsemlekockákat pedig beleforgatjuk, állni hagyjuk, hogy megszívja magát. Közben feltesszük forrni a vizet, és amikor forrni kezd, kanállal beleszaggatjuk a zsemlegombócokat. Ha feljön a víz tetejére, kiszedhetjük.
- Elkészítettem: 40 alkalommal
- Receptkönyvben: 2239
- Tegnapi nézettség: 37
- 7 napos nézettség: 381
- Össznézettség: 858864
- Feltöltés dátuma: 2011. október 31.
Receptjellemzők

NS
17524 recept
Édesanyám receptje, nagyon szeretjük, nekünk így isteni finom.
Hozzászólások (45)
Ez a kedvenc ételem. Bármennyit meg tudok enni bel?le. Nagyon örülök hogy feltetted és hogy azt írtad lehet sertéshúsból is csinálni. Anyukám szerint csak marhahúsból jó ez, de én nem szeretem.
Hát igen az eredeti recept szerint marhahússal kell készíteni, de nálunk többnyire sertésb?l készül, s?t pulykával is próbáltuk már, az is nagyon finom volt. Köszönöm, hogy írtál és örülök, hogy örülsz, remélem ízleni fog. :)
Szia Kriszta! Én is így tanultam Anyukámtól a vadas elkészítését, nagyon finom és nagyon szeretjük. Már rég készítettem, de most a recepted eszembe juttatta, így hétvégén ez lesz az ebéd! Köszönettel, Edit
Kedves Edit! Nálunk mostanában közkivánatra, szinte minden héten kell f?znöm. Nagyon nagyon szeretjük. Jó étvágyat Nektek! :)
Kedves Kriszta! A marhának ill. sertésnek melyik részéb?l a legjobb elkészíteni a vadast? Köszönettel: Lilla
Kedves Lilla! Ha marha akkor felsál vagy lábszár, a sertésnek én a combját szoktam használni, néha, bár igaz szárazabb husi, karajjal is készítettem már. Üdv., Kriszta
Életem els? vadasa, és nagyon finom lett. Mindenki dicsérte! Köszi a receptet. Mi tésztával ettük.
Nagyon örülök, hogy ízlett. :)
Életem els? vadasa a recepted alapján. Dicsérték, de még hiányzott nekik valami bel?le, ahogy nekem is. Nekem túl répás volt. Lehet nagyok voltak... Mustárból is sokkal több kellett és még elbírta volna... a Párom szerint. De azért izlett neki. :) Zsemle gombócaim sem lettek túl jók (szerintem), de majd még kísérletezem velük... Els? neki futásra nem volt rossz! :) Köszi
Kedves edco! Köszönöm. Örülök, hogy azért ízlett, a mustárhoz, azért is írtam, hogy mindenkinek ízlése szerint, mert nem mindenki szereti ha túl sok, de ezt még az elkészült ételhez is bármikor hozzá lehet keverni. A zsemlegombóc pedig olyan, hogy ugyan leírtam én hogy készítem, de mégis mindenkinek máshogy sikerül, még nekem sem mindig tökéletes :) Remélem azért nem vette el a kedvedet és a saját ízlésetekre tudod hangolni ezt az ételt. :)
Sziasztok! Én imádom a vadast, de most készítem el?ször, és nyusziból csinálom, szerintem nagyon finom lesz.
Szia makrela! Igazi ínyencségre készülsz, remélem jó lesz a recept hozzá és fincsi lesz. :) Ha id?d engedi kérlek írd meg milyen lett.. Jó f?zést, VKriszta
Szia Makrela! Nekem is az lenne a kérdésem, h milyen lett a vadas nyusziból, és milyen alkatrészéb?l csináltad? szombaton én is csinálnék ... Köszönöm el?re is!
Szia! Ma életemben el?ször elkészítettem és szerintem nagyon finom lett!Köszi a receptet!
Szia! Nagyon örülök, hogy ízlett. Köszönöm a visszajelzést! További jó f?zést! :)
Már rég csináltam vadast és ?szintén szólva elfelejtettem a készítését...ma ez lesz a vacsi,mindjárt kész és isteni lett a mártás(amib?l én dupla adagot f?ztem) ....köszönöm a receptet Kriszta!Puszi:Anikó:))
Szia Anikó! Örülök, hogy a receptemet látva újra elkészítetted. :) Nagyon nagyon jó étvágyat hozzá! :) Puszi:Kriszta :)
Szia! Köszönöm a receptet, nagyon finom lett. már többször is elkészítettem, de nekem valahogy nem lesz krémes a szósz. már ott nem jó amikor pépesítem. nem tudom leírni az állagát, de nem krémes. tudna valaki segíteni mit szúrhatok el?
Nagyon finom lett, most csináltam el?ször!De máskor is fogok!:)
Szia! Én is hasonlóképp készítem, csak egy minimálisat változtatok rajta: a husit el?ször én is megrottyantom a zöldségekkel, hogy az íze kif?ljön egy kicsit, aztán meg bedobom egy zacskóba és zsírjára pirítom. A zöldséges lébe még rakok egy kis citromlevet is, hogy még pikánsabb legyen. A zsemlegombóchoz viszont megpirítom a zsemlekockákat és apróra vágott petrezselyemzöldet is teszek a nokedlitésztába. Egyébként azért is jó ez a recept, mert nem kell el?tte pácolgatni a husit, és szerintem anélkül is jó íze lesz. Még egyszer gratula! :)
Tökéletes.
Én burgonyakrokettel, vagy burgonya fánkkal jobban szeretem, mint zsemlegombóccal, és még egyszerübb is. Egyébként nagyon jó recept.
Mindenkinek köszönöm a hozzászólásokat, örülök, hogy ízlik az általunk is oly nagyon szeretett étek. :) További jó f?z?cskézést Mindenkinek! :)
Én hasonlóan készitem.Csupán a zsemlegombóchoz a zsemlét kicsit megpiritom/inkább száritom/
Már készül... Évek óta nem ettem, mert csak én szeretem a családban, sajnos. Angliában élünk, itt sem igazán honos... :) Illatozik t?le az utca. Jajjjjjjjj, isteni már az illata is, alig várom, hogy elkészüljön! Én marha lábszárat vettem bele, mert nagyon szeretem, nem hiszem, hogy rontani fog rajta. Volt egy jó kis receptem, de otthon maradt anno, így most ezt kipróbálom, mert szinte ugyan az. Szeretem, ha rusztikusabb a zöldség benne, nem szoktam turmixolni csak passzírozni, kb ennyi a különbség.