r
Nosalty Logó

Sertésszűz pirított erdei gombákkal és sütőtöknudlival

Pikács Árpád
Sertésszűz pirított erdei gombákkal és sütőtöknudlival
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

Zsályás-citrusos sertésszűz

Pirított erdei gombaragu

Sütőtöknudli

804
Kalória
46.4g
Fehérje
41.9g
Szénhidrát
50.3g
Zsír
383.5g
Víz
240g
Koleszterin
6.9g
Élelmi rost
4.9g
Cukor
  • 9% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 10% Zsír

Zsályás-citrusos sertésszűz

Pirított erdei gombaragu

Sütőtöknudli

Összesen 804 kcal
  • 9% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 10% Zsír

Zsályás-citrusos sertésszűz

Pirított erdei gombaragu

Sütőtöknudli

Összesen 4805 kcal
  • 9% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 10% Zsír

Zsályás-citrusos sertésszűz

Pirított erdei gombaragu

Sütőtöknudli

Összesen 144 kcal
  • 9% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    46.4 g

Zsír

  • Összesen
    50.3 g
  • Telített zsírsav
    21 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    20 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    240 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1204.7 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    76 mg
  • Kálcium
    147 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    124 mg
  • Foszfor
    698 mg
  • Nátrium
    147 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    41.9 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

Víz

  • Összesen
    383.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    698 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    39 mg
  • D vitamin:
    56 micro
  • K vitamin:
    298 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    19 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    101 micro
  • Kolin:
    234 mg
  • Retinol - A vitamin:
    249 micro
  • α-karotin
    584 micro
  • β-karotin
    3874 micro
  • β-crypt
    2434 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    969 micro
Összesen 804 kcal
  • 9% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    278.3 g

Zsír

  • Összesen
    301.8 g
  • Telített zsírsav
    126 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    119 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    37 g
  • Koleszterin
    1440 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7227.9 g
  • Cink
    32 mg
  • Szelén
    454 mg
  • Kálcium
    881 mg
  • Vas
    35 mg
  • Magnézium
    744 mg
  • Foszfor
    4190 mg
  • Nátrium
    882 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    251.2 g
  • Cukor
    29 mg
  • Élelmi rost
    41 mg

Víz

  • Összesen
    2301.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4188 micro
  • B6 vitamin:
    11 mg
  • B12 Vitamin:
    6 micro
  • E vitamin:
    44 mg
  • C vitamin:
    236 mg
  • D vitamin:
    337 micro
  • K vitamin:
    1787 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    12 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    7 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    116 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    608 micro
  • Kolin:
    1404 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1497 micro
  • α-karotin
    3503 micro
  • β-karotin
    23242 micro
  • β-crypt
    14603 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    5812 micro
Összesen 4805 kcal
  • 9% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    8.4 g

Zsír

  • Összesen
    9.1 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    43 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    217.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    26 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    22 mg
  • Foszfor
    126 mg
  • Nátrium
    27 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    7.6 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    69.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    126 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    54 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    18 micro
  • Kolin:
    42 mg
  • Retinol - A vitamin:
    45 micro
  • α-karotin
    105 micro
  • β-karotin
    699 micro
  • β-crypt
    439 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    175 micro
Összesen 144 kcal

Elkészítés

Zsályás-citrusos sertésszűz

  1. A sertésszűzpecsenyét első körben tisztítsuk meg a hártyáktól. Tipp: A sertésszűz leeső részeit tegyük el pl. a fagyasztóba, amit később fel lehet használni egy húsleveshez, alapléhez, mártásokhoz.
  2. Vágjuk fel nagyobb, egyenlő darabokra a sertésszüzet, ezután tegyük őket egy tepsibe. Szórjuk meg bőségesen, egyenletesen a sertésszüzet sóval, citromhéjjal, zsályával és borssal. 60°C-os sütőben legalább 20 percet készítsük.
  3. Az elősütött húsokat vegyük ki a sütőből, és mossuk le róluk a sós fűszerezést, majd itassuk le róluk a nedvességet.
  4. Forró serpenyőben vajon és citromhéjon kérgezzük meg a húsokat. Figyeljünk rá, hogy egyenletesen süljenek, forgassuk időnként körbe, közben locsolgassuk vajjal.
  5. Miután elkészültek, szedjük ki, és hagyjuk pihenni pár percet szeletelés előtt.

Pirított erdei gombaragu

  1. A gombákat ne mossuk meg, mert úgy működnek, mint egy szivacs. Egy papírtörlő segítségével törülgessük le ott, ahol piszkos.
  2. A megtisztított gombákat ezután vágjuk nagyobb darabokra. Több részletben pirítsuk le a gombákat kevés olajon, extrém forró serpenyőben, hogy rendesen tudjanak pirulni, különben főni fognak. A lepirított gombákat tegyük félre egy tálba.
  3. A petrezselyem szárát vágjuk fel finomra, és futtassuk meg egy kevés vajon. Ezután öntsük fel fehérborral, és redukáljuk vissza.
  4. Mehet bele a lepirított gomba, sózzuk meg, adjunk hozzá még vajat, és még több finomra vágott petrezselymet.
  5. Forgassuk át, majd húzzuk félre a tűzhelyről.

Sütőtöknudli

  1. A megpucolt, felkockázott sütőtököt sós vízben főzzük puhára, majd szűrjük le, és törjük át. Főzés helyett természetesen sütve is elkészíthető a sütőtök, ami 200°C-on kb. 20 perc alatt elkészül.
  2. A már kissé kihűlt sütőtökhöz adjuk hozzá a tojást, sózzuk meg egy kicsit, majd keverjük át. Adjuk hozzá a lisztet, végül gyúrjuk össze sűrű tésztává. Ha túl lágy, adjunk hozzá még annyi lisztet, amennyit felvesz. Tegyük félre letakarva pihenni legalább 15 percre.
  3. A pihentetett tésztát bő liszten kezdjük el kinyújtani, majd vágjuk fel falatnyi csíkokra. Formázzuk, gyúrjuk meg a tésztákat, majd lobogó, sós vízbe tegyük őket. Miután feljöttek a víz tetejére, hagyjuk még kicsit főni, végül szűrjük le őket.
  4. A leszűrt nudlit pirítsuk meg egy kevés olajon abban a serpenyőben, amiben a hús sült, így nem vesznek kárba az aromák.
  5. Adjuk hozzá a gombaragut is, forgassuk át, végül tálaljuk ki. Jó étvágyat hozzá!

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 45 p
  • Főzés ideje: 20 p
  • Sütés ideje: 20 p
  • Sütés hőfoka: 60 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

Ez az ősz színeiben pompázó erdei gombás fogás a karácsonyi asztalon is stabilan megállná a helyét. Citrusos-zsályás sertésszűzzel lett megkoronázva az étel, ami a sütőtökös nudlival és pirított gombákkal nagyszűren harmonizál.

További receptek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek