r
Nosalty Logó

A legtunkolósabb sertéspörkölt

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
Hering András
A legtunkolósabb sertéspörkölt
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
bográcsos
  • 13% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 525 kcal
  • 13% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 2628 kcal
  • 13% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 151 kcal
  • 13% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    44.1 g

Zsír

  • Összesen
    34.1 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    20 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    149 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    739.2 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    54 mg
  • Kálcium
    46 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    61 mg
  • Foszfor
    471 mg
  • Nátrium
    102 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    8.5 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    253.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    37 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    23 mg
  • D vitamin:
    57 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    20 micro
  • Kolin:
    131 mg
  • Retinol - A vitamin:
    19 micro
  • α-karotin
    40 micro
  • β-karotin
    199 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    926 micro
  • Lut-zea
    103 micro
Összesen 525 kcal
  • 13% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    220.6 g

Zsír

  • Összesen
    170.7 g
  • Telített zsírsav
    63 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    101 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    29 g
  • Koleszterin
    747 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3696.1 g
  • Cink
    19 mg
  • Szelén
    269 mg
  • Kálcium
    228 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    305 mg
  • Foszfor
    2355 mg
  • Nátrium
    512 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    42.5 g
  • Cukor
    22 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    1268.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    185 micro
  • B6 vitamin:
    8 mg
  • B12 Vitamin:
    6 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    114 mg
  • D vitamin:
    287 micro
  • K vitamin:
    22 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    58 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    98 micro
  • Kolin:
    657 mg
  • Retinol - A vitamin:
    93 micro
  • α-karotin
    199 micro
  • β-karotin
    997 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    4631 micro
  • Lut-zea
    516 micro
Összesen 2628 kcal
  • 13% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    12.6 g

Zsír

  • Összesen
    9.7 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    43 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    210.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    13 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    134 mg
  • Nátrium
    29 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    2.4 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    72.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    11 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    16 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    6 micro
  • Kolin:
    37 mg
  • Retinol - A vitamin:
    5 micro
  • α-karotin
    11 micro
  • β-karotin
    57 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    264 micro
  • Lut-zea
    29 micro
Összesen 151 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Tisztítsuk meg, majd vágjuk kockákra a sertéshúst (én 1,5-2 cm-es nagyságú kockákra vágom őket). Hámozzuk meg, aprítsuk fel a vöröshagymákat, kockázzuk fel a paradicsomot és a paprikát.
  2. Hevítsünk fel 5 evőkanál zsiradékot egy nagyobb edényben (a legjobb egy méretes vasedény vagy szabadtűz és bogrács), dinszteljük meg benne a hagymát közepes hőfokon, amíg üveges nem lesz (6-7 perc alatt). Ha illatosra és aranysárgára fonnyasztottuk a hagymát, húzzuk le a hőforrásról az edényt, szórjuk meg a dinsztelt hagymát 4 teáskanál őrölt pirospaprikával, majd alaposan keverjük össze.
  3. Ezután mehet vissza a hőforrásra, és adjuk hozzá a kockázott sertéshúst, keverjük össze a paprikás-hagymás alappal. 6-7 percig, finoman kevergetve pirítsuk a húst, amíg minden oldala kérgesre sül.
  4. Ha megpirult a hús, adjuk hozzá a kockázott paradicsomot és paprikát, sózzuk-borsozzuk ízlés szerint, majd finoman, de alaposan keverjük át. További 5 percig főzzük, közepes hőfokon.
  5. Jöhet a víz, de éppen csak annyival öntsük fel, hogy ellepje a húsos alapot (nagyjából 1 dl-nek elégnek kell lennie).
  6. Hőforrásunkat állítsuk alacsony (takarék) fokozatra, innentől kezdődik a sertéspörkölt főzése. A legfinomabb végeredmény érdekében kizárólag nagyon lassan, alacsony hőfokon főzzük a pörköltet, ez nagyjából 70-90 perc, a legideálisabb esetben. Fedővel félig lefedve főzzük, és nagyjából 15 percenként óvatosan forgassuk meg. Ha netán idő előtt elillanna belőle a nedvesség, egy nagyon pici vízzel pótolhatjuk, de tényleg csak a legszükségesebb esetben, hiszen a lassú főzési idő legvégén szinte teljesen lepirítjuk zsírjára a pörköltet, majd hozzáadunk 1 dl vizet, újra felforraljuk. Így lesz a sertéspörköltünk igazán szaftos, tökéletesen sűrű és krémes, tunkolni való.
  7. Tálaljuk tejföllel, házi nokedlivel, főtt burgonyával vagy csigatésztával, ecetes savanyúsággal. És persze az elmaradhatatlan friss fehér kenyérrel a tunkolási élmény kimaxolásához.
  • Receptkönyvben: 237
  • Tegnapi nézettség: 44
  • 7 napos nézettség: 473
  • Össznézettség: 20083
  • Feltöltés dátuma: 2022. október 31.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A legtunkolósabb sertéspörkölt
Hering András 188 recept

A magyar konyha egyik legikonikusabb fogása a pörkölt, melyet évszázadokra visszamenőleg a leggyakrabban sertéshúsból készítettek el. A magyar gasztrotörténelem hivatkozásai alapján a pörkölt nevét jellegzetes alföldi pásztorételként, parasztételként a korabeli szerzők az 1780-as évektől folyamatosan megemlítették, és sajátos vonásának tartották, hogy őrölt fűszerpaprikával készítik. A „pörkölés" a magyaros konyhatechnika egyik fontos művelete volt, lényege, hogy hagymás zsírban pörkölték a darabolt húst, és addig keverték, míg vizét elvesztve zsírjára pirult. Tűzről levéve paprikázták, és utána kevés vízzel felöntve tovább párolták. A puhára főtt sertéshús mellett a pörkölt állagát akkor szeretjük a legjobban, ha szaftja tökéletesen sűrű, krémes, tunkolni való. Ezt az állagot kizárólag a hagymás zsiradékkal, a jó minőségű őrölt pirospaprikával és a nagyon lassú főzéssel érhetjük el.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

A retró sajtos tallér titkai: így lesz a legropogósabb és...

A sajtos tallér a magyar konyha egyik kedvelt ropogtatnivalója, amely generációkon át örökített hagyományokon alapul. Ez az egyszerű, mégis rendkívül ízletes snack szinte minden alkalomra illik: legyen szó családi összejövetelről, baráti találkozóról vagy egy egyszerű esti filmezésről. De hogyan vált ez a finomság a magyar háztartások alapvető elemévé, és miért olyan népszerű ma is?

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...