r
Nosalty Logó

A legtunkolósabb sertéspörkölt

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
Hering András
A legtunkolósabb sertéspörkölt
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
bográcsos
  • 13% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 525 kcal
  • 13% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 2628 kcal
  • 13% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 151 kcal
  • 13% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    44.1 g

Zsír

  • Összesen
    34.1 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    20 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    149 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    739.2 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    54 mg
  • Kálcium
    46 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    61 mg
  • Foszfor
    471 mg
  • Nátrium
    102 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    8.5 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    253.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    37 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    23 mg
  • D vitamin:
    57 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    20 micro
  • Kolin:
    131 mg
  • Retinol - A vitamin:
    19 micro
  • α-karotin
    40 micro
  • β-karotin
    199 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    926 micro
  • Lut-zea
    103 micro
Összesen 525 kcal
  • 13% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    220.6 g

Zsír

  • Összesen
    170.7 g
  • Telített zsírsav
    63 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    101 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    29 g
  • Koleszterin
    747 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3696.1 g
  • Cink
    19 mg
  • Szelén
    269 mg
  • Kálcium
    228 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    305 mg
  • Foszfor
    2355 mg
  • Nátrium
    512 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    42.5 g
  • Cukor
    22 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    1268.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    185 micro
  • B6 vitamin:
    8 mg
  • B12 Vitamin:
    6 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    114 mg
  • D vitamin:
    287 micro
  • K vitamin:
    22 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    58 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    98 micro
  • Kolin:
    657 mg
  • Retinol - A vitamin:
    93 micro
  • α-karotin
    199 micro
  • β-karotin
    997 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    4631 micro
  • Lut-zea
    516 micro
Összesen 2628 kcal
  • 13% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    12.6 g

Zsír

  • Összesen
    9.7 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    43 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    210.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    13 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    134 mg
  • Nátrium
    29 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    2.4 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    72.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    11 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    16 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    6 micro
  • Kolin:
    37 mg
  • Retinol - A vitamin:
    5 micro
  • α-karotin
    11 micro
  • β-karotin
    57 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    264 micro
  • Lut-zea
    29 micro
Összesen 151 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Tisztítsuk meg, majd vágjuk kockákra a sertéshúst (én 1,5-2 cm-es nagyságú kockákra vágom őket). Hámozzuk meg, aprítsuk fel a vöröshagymákat, kockázzuk fel a paradicsomot és a paprikát.
  2. Hevítsünk fel 5 evőkanál zsiradékot egy nagyobb edényben (a legjobb egy méretes vasedény vagy szabadtűz és bogrács), dinszteljük meg benne a hagymát közepes hőfokon, amíg üveges nem lesz (6-7 perc alatt). Ha illatosra és aranysárgára fonnyasztottuk a hagymát, húzzuk le a hőforrásról az edényt, szórjuk meg a dinsztelt hagymát 4 teáskanál őrölt pirospaprikával, majd alaposan keverjük össze.
  3. Ezután mehet vissza a hőforrásra, és adjuk hozzá a kockázott sertéshúst, keverjük össze a paprikás-hagymás alappal. 6-7 percig, finoman kevergetve pirítsuk a húst, amíg minden oldala kérgesre sül.
  4. Ha megpirult a hús, adjuk hozzá a kockázott paradicsomot és paprikát, sózzuk-borsozzuk ízlés szerint, majd finoman, de alaposan keverjük át. További 5 percig főzzük, közepes hőfokon.
  5. Jöhet a víz, de éppen csak annyival öntsük fel, hogy ellepje a húsos alapot (nagyjából 1 dl-nek elégnek kell lennie).
  6. Hőforrásunkat állítsuk alacsony (takarék) fokozatra, innentől kezdődik a sertéspörkölt főzése. A legfinomabb végeredmény érdekében kizárólag nagyon lassan, alacsony hőfokon főzzük a pörköltet, ez nagyjából 70-90 perc, a legideálisabb esetben. Fedővel félig lefedve főzzük, és nagyjából 15 percenként óvatosan forgassuk meg. Ha netán idő előtt elillanna belőle a nedvesség, egy nagyon pici vízzel pótolhatjuk, de tényleg csak a legszükségesebb esetben, hiszen a lassú főzési idő legvégén szinte teljesen lepirítjuk zsírjára a pörköltet, majd hozzáadunk 1 dl vizet, újra felforraljuk. Így lesz a sertéspörköltünk igazán szaftos, tökéletesen sűrű és krémes, tunkolni való.
  7. Tálaljuk tejföllel, házi nokedlivel, főtt burgonyával vagy csigatésztával, ecetes savanyúsággal. És persze az elmaradhatatlan friss fehér kenyérrel a tunkolási élmény kimaxolásához.
  • Receptkönyvben: 200
  • Tegnapi nézettség: 4
  • 7 napos nézettség: 44
  • Össznézettség: 13790
  • Feltöltés dátuma: 2022. október 31.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A legtunkolósabb sertéspörkölt
Hering András 164 recept

A magyar konyha egyik legikonikusabb fogása a pörkölt, melyet évszázadokra visszamenőleg a leggyakrabban sertéshúsból készítettek el. A magyar gasztrotörténelem hivatkozásai alapján a pörkölt nevét jellegzetes alföldi pásztorételként, parasztételként a korabeli szerzők az 1780-as évektől folyamatosan megemlítették, és sajátos vonásának tartották, hogy őrölt fűszerpaprikával készítik. A „pörkölés" a magyaros konyhatechnika egyik fontos művelete volt, lényege, hogy hagymás zsírban pörkölték a darabolt húst, és addig keverték, míg vizét elvesztve zsírjára pirult. Tűzről levéve paprikázták, és utána kevés vízzel felöntve tovább párolták. A puhára főtt sertéshús mellett a pörkölt állagát akkor szeretjük a legjobban, ha szaftja tökéletesen sűrű, krémes, tunkolni való. Ezt az állagot kizárólag a hagymás zsiradékkal, a jó minőségű őrölt pirospaprikával és a nagyon lassú főzéssel érhetjük el.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek