r
Nosalty Logó

Tökéletes konfitált sertéstarja krémes burgonyapürével és savanyított lilahagymával

Pikács Árpád
Tökéletes konfitált sertéstarja krémes burgonyapürével és savanyított lilahagymával
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

konfitált tarja

savanyított lilahagyma

krémes burgonyapüré

1028
Kalória
28.7g
Fehérje
80.1g
Szénhidrát
66.7g
Zsír
400g
Víz
203.2g
Koleszterin
4.5g
Élelmi rost
52.4g
Cukor
  • 5% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 12% Zsír

konfitált tarja

savanyított lilahagyma

krémes burgonyapüré

Összesen 1028 kcal
  • 5% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 12% Zsír

konfitált tarja

savanyított lilahagyma

krémes burgonyapüré

Összesen 6171 kcal
  • 5% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 12% Zsír

konfitált tarja

savanyított lilahagyma

krémes burgonyapüré

Összesen 112 kcal
  • 5% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    28.7 g

Zsír

  • Összesen
    66.7 g
  • Telített zsírsav
    34 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    23 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    203 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    20158.5 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    39 mg
  • Kálcium
    138 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    73 mg
  • Foszfor
    404 mg
  • Nátrium
    19495 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    80.1 g
  • Cukor
    52 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    400 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    338 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    37 mg
  • D vitamin:
    60 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    40 micro
  • Kolin:
    140 mg
  • Retinol - A vitamin:
    318 micro
  • α-karotin
    34 micro
  • β-karotin
    227 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    858 micro
  • Lut-zea
    59 micro
Összesen 1028 kcal
  • 5% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    172.5 g

Zsír

  • Összesen
    400 g
  • Telített zsírsav
    204 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    141 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    30 g
  • Koleszterin
    1219 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    120950.8 g
  • Cink
    30 mg
  • Szelén
    235 mg
  • Kálcium
    829 mg
  • Vas
    20 mg
  • Magnézium
    437 mg
  • Foszfor
    2422 mg
  • Nátrium
    116971 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    480.8 g
  • Cukor
    314 mg
  • Élelmi rost
    27 mg

Víz

  • Összesen
    2400 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2027 micro
  • B6 vitamin:
    8 mg
  • B12 Vitamin:
    8 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    223 mg
  • D vitamin:
    363 micro
  • K vitamin:
    55 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    43 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    238 micro
  • Kolin:
    838 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1906 micro
  • α-karotin
    203 micro
  • β-karotin
    1362 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    5146 micro
  • Lut-zea
    356 micro
Összesen 6171 kcal
  • 5% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.1 g

Zsír

  • Összesen
    7.3 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    22 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2207.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    15 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    8 mg
  • Foszfor
    44 mg
  • Nátrium
    2135 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    8.8 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    43.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    37 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    4 micro
  • Kolin:
    15 mg
  • Retinol - A vitamin:
    35 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    25 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    94 micro
  • Lut-zea
    6 micro
Összesen 112 kcal

Elkészítés

konfitált tarja

  1. A sertéstarját ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, majd mindkét oldalukon alaposan besózzuk és borsozzuk. Így hagyjuk állni negyed órát, ezalatt a só kihajtja a felesleges vizet a húsból, így sokkal szebb színe és feszesebb állaga lesz. (Amíg a hús pihen a sóban, készítsük elő a savanyított hagymát.)
  2. A negyed óra leteltével folyó víz alatt alaposan mossuk le a hússzeleteket - az időzítésre nagyon kell figyelni, nem szabad túl sokáig a sókéregben hagyni a húst, mert akkor túl sós lesz az étel. A lemosott hússzeleteket ezután konyhai papírtörlővel itassuk le.
  3. Egy nagy sütőtepsibe pakoljuk bele a feldarabolt hagymát, paprikát, paradicsomot és a fokhagymagerezdeket. Sózzuk meg alaposan a zöldségeket is, szórjunk rá egész szemes borsot, majd fektessük rá a hússzeleteket a zöldségekre.
  4. A felolvasztott zsírt merőkanállal adagoljuk rá a húsra, figyeljünk rá, hogy a zsír mindenhová be tudjon folyni és ne maradjanak légbuborékok a zöldségek között. A recept sok zsírt követel meg, ezt azonban utána véletlenül se dobjuk ki, hanem tegyük el leszűrve, így később újrahasználhatjuk konfitáláshoz vagy használhatjuk más receptekhez zsiradékként.
  5. A húsok tetejére fektessünk sütőpapírt, majd fedjük le az egészet alufóliával. Az alufólia biztosítja, hogy a hús átsüljön, míg a sütőpapír benntartja az ízeket és megvédi a húst az alufóliától, nehogy átvegye az ízét.
  6. A konfitálás lényege, hogy alacsony hőmérsékleten (90-120 fok közt) sütjük a húst hosszabb ideig. A sütési idő a hús típusától és a szeletek vastagságától is függ, ezt a tarját nagyjából 2 órát érdemes sütni 120 fokos sütőben. (Amíg sül a hús, elkészítjük a burgonyapürét.)
  7. A megsült hússzeleteket egy serpenyőben kevés (a konfitáláshoz használt) zsíron átpirítjuk, így szép kérget adva a szeleteknek. Érdemes a hússzeleteken egy-egy konfitált fokhagymagerezdet is szétnyomni, remek ízt kölcsönöz neki.

savanyított lilahagyma

  1. A lilahagymákat vágjuk cikkekbe, majd sózzuk és cukrozzuk le alaposan - így sokkal roppanósabb és szebb színű lesz a végeredmény. Amíg a hagyma pihen, elkészítjük a pácot.
  2. A savanyítóléhez egy edényben 1-1-1 arányban összeforralunk vizet, fehérborecetet és cukrot. Ízesítésként szórjunk bele egész borsot, valamint csillagánizst és fahéjat - ezek a keleties fűszerek nagyon jól állnak a savanyúságoknak és a disznóhúsnak is, így kísérletezzünk bátran az ízekkel.
  3. Az összeforralt pácot egy szűrőn keresztül kanalazzuk az előkészített lilahagymára, majd hagyjuk savanyodni, amíg elkészülünk a hússal és a burgonyapürével is.

krémes burgonyapüré

  1. A burgonyát egészben, héjastul főzzük puhára a püréhez, hogy semmit ne veszítsen a keményítőtartalmából főzés közben. A megfőtt burgonyákat megpucoljuk, majd krumplitörővel összetörjük.
  2. Frissen reszelt szerecsendióval fűszerezzük, sózzuk-borsozzuk, majd tejszínnel és vajjal krémesítjük.
  3. A kész burgonyapürét habzsákba töltjük, és abból nyomva tálaljuk kis a tányérokra - habzsák nélkül kanállal kenve is nagyon ízlésesen tudjuk tálalni a püréket.
  4. A pirított tarjaszeleteket a burgonyapürére fektetjük, majd ráhalmozunk a savanyított hagymagerezdekből. Kevés frissen őrölt feketeborssal még díszíthetjük és pár ágacska zöldfűszer is fel tud dobni bármilyen kitálalt fogást.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 45 p
  • Főzés ideje: 30 p
  • Sütés ideje: 120 p
  • Sütés hőfoka: 120 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses

Bemutatkozik Showszóró-tehetségkutatónk nyertesének, Pikács Árpinak a videósorozata, az Árpi keni-vágja, amiben Árpi megmutatja, hogy lehet éttermi fogásokat otthoni körülmények között is elkészíteni, valamint hogyan lehet a hétköznapi ételeket magasabb szintre emelni pár apró trükkel és némi odafigyeléssel. Az első epizódban Árpi sertéstarját konfitált lecsós zsírban, köretként pedig krémes burgonyapürét és roppanós savanyított lilahagymát készített hozzá. Tippekből-trükkökből pedig nem volt hiány: a hús állagát sós érleléssel javítottuk, a konfitáláshoz használt zsírt lecsós alappal dobtuk fel, a burgonyapürét pedig tejszínnel és vajjal tettük szuperkrémessé.

További receptek

Húsvéti sonkás burger

Ez a húsvéti sonkás burger tökéletes választás egy családi/ünnepi ebédhez vagy baráti összejövetelhez. A főtt sonka és a tojássaláta kombinációja örök kedvenc, a friss ...

Nosalty

Húsmentes retró burger

Ki ne szeretné a strandon vásárolható hatalmas, retró hamburgereket, a maguk megkérdőjelezhető minőségével és magyaros alapanyagaival? Ebből az élményből eddig ki kellett maradnia a ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek