Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Miccs

Miccs
Miccs
45 perc / előkészület: 35 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (42)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Erdélyben eleve lehetetlen nem találkozni akár naponta is ezzel az étellel. Vásárokban, piacokon, pick-nick helyeken.... Mindenhol érzik az illata. Belátom, hogy én is nehezen tudok ellenállni neki. Román eredetű étel, de mindenki előszeretettel fogyasztja, és készíti is. A íze nagyon változó, a hozzávalók adagolása miatt is. Van, aki szegfűborsot vagy köménymagot, akár koriandert adagol hozzá. A sütése szerintem szigorúan szenes grillen, rostélyon az igazi. A sütési ideje is nagyon változó. Van, aki szenesre sütve, van, aki majdnem nyersen fogyasztja. Én például olyan "medium"-ra megsütve szeretem, amikor még jó zaftos. Mustárral ajánlom. A mustár elképzelhetetlen mellőle. Jó friss kenyér vagy akár a grillen pirított kenyér a legjobb körítés, de bátran lehet fogyasztani sült burgonyát is melléje. Legtöbbször evőeszköz nem szükséges hozzá. A legeredetibb, ha fogpiszkálók segítségével esszük.

 

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Mustárral.....feltétlenül mustárral. Friss kenyér vagy sült burgonya nagyon talál hozzá.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A húsokat legalább 2-3-szor ledaráljuk, hogy pasztaszerű anyag legyen. Hozzáadjuk a fűszereket és a húslevet. Legalább 24 órát a hűtőszekrényben hagyjuk érlelődni.
  2. Vizes kézzel hosszú, kolbász alakú hengerekre formázzuk. (Én kb. 20 cm-esekre szoktam nyújtani és olyan 3 cm átmérőjűre.) Kolbásztöltőt is lehet erre a célra használni.
  3. Legfinomabb, ha szenes grillen sütjük meg, de lehet serpenyőben is, egy kevés olajon.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 28
össznézettség: 101 984
elküldve: 9
receptkönyvben: 842
elkészítve: 21/28
Facebookon megjelent: -

szakács

Boti

Mióta szakács: 2010.03.08.
24 recept

receptjellemzők

konyha: erdélyi
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
konyhatechnológia: grill
nehézség: közepes
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

fűszeres grillkolbászkák marha- és juhhúsból

Hozzászólások (42)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

csitari
csitari Sat, 2011-05-21 12:35

Tisztelettel! Mi az a szódapor? Talán: szódabikarbóna? Vagy valami spéci erdélyi dolog? Azaz miból kell 1 tk?

szormok82
szormok82 Thu, 2011-01-20 16:53

Csak csatlakozni tudok az elottem szolokhoz:a legjob a Selgros-os.mindenkinek merem ajanlani!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2010-09-12 23:21

Nagyon Finom a Miccs, Mi Kanadaban elunk es Mi is nagyon Szeretjuk :) Havonta 5 kg keszitunk. A csalad es a baratok, ismerosok nagyon kedvelik.

boti
Boti / boti Wed, 2010-09-01 08:59

En mar az egesz husfeldoldozo, meszarszek miccset kiprobaltam. Regebb a Metro-s miccs volt a legfinomabb, de mar annak sem a regi az ize. Szerencsere a Selgros-ba lehet most kapni a Gastro miccs-et. Ez 20 db-os kiszerelesben ven, nem 16. Nincs kint a polcon, hanem csengetni kell es hutokamrabol hozzak ki a meszarosok. Fagyasztva aruljak, nem frissen. Kezzel keszul, ketszer van leorolve, 60 g-osok ( a masik max. 50) es piszkosul finom :) . Ezt ajanlom, ha Vasarhelyen szeretnem miccset vasarolni.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2010-08-31 15:10

boti ! még az auchanba nem vettem miccset de szerintem amit a petry vagy a tordai készít az sem rossz, bár a férjem ugyan tözsgyökeres vásárhelyi ő a selgros miccsére esküszik .De ha megyünk haza bizti veszek ebből amit mondtál.

Moniq
Moniq Mon, 2010-08-30 14:43

Sziasztok!

Én is szoktam hozni Temesvárról, pontosabban Giroc-i készítésűt :) és akkor persze veszek hozzá román mustárt, végül is az dukál hozzá:))

Üdv mindenkinek:))

constantine
constantine Sun, 2010-08-29 11:40

Szia!
A húslé mennyiségét deciliterben is megadnád?
Nagyon szépen köszönöm előre is!

boti
Boti / boti Mon, 2010-08-23 06:51

Hello Kinga,
Elnezest kerek, amiert ilyen keson irok. Ez az aruhaz, a Marosvasarhely-i AUCHAN.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2011-01-05 14:00

Kedves bolti!
Köszönöm válaszod, kérlek ne haragudj, hogy csak most olvastam!
Még annyit szeretnék kérdezni, hogy itt Magyarországon lehet-e mititei-t kapni valamelyik áruházban vagy itt nem létezik csak odaát?
Válaszodat előre is köszönöm!!!

Üdvözlettel:Kinga
Ui:BÚÉK

boti
Boti / boti Tue, 2010-08-03 17:38

Nemreg nyilt egy bolt, ahol csirkehusbol csak keszult termekeket arulnak. Van ott kolbasz, ez-az es csirkemiccs. En azonnal vasaroltam egy adagot. Annyira finom, hogy mar a regit nagy ritkan fogyasztom. Taljesem rakaptam :D
Egy masik nagy aruhazban is arulnak kulombozo osszetetelu miccseket. Marha-juh (ez a kedvencem), diszno-marha, diszno- juh. Ezek szerint ugy lehet osszeallitani, ahogy szeretned.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2010-08-20 16:53

Szia!
Szeretném megkérdezni, hol van ez a nagy áruház ahol miccset lehet kapni?
A választ előre is köszönöm:Kinga

Szikra89
Szikra / Szikra89 Tue, 2010-08-03 16:00

Mi amikor Romániában járunk, mindig úgy veszünk, hogy haza is hozzunk (fagyasztott formában). Isteni finom, főképp sárga mustárral.
Az lenne a kérdésem, hogy mindenképpen muszáj bele marhahús? Vendégeknek készíteném, és a vendégsereg zöme nem szereti a marhahúst. Nem lehet esetleg valamilyen más hússal pótolni? Lehet fura a kérdés, de esetleg csirkével?:)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2010-08-08 22:24

Kérdesedre : Kedves Szikra 89!
Én egy bükkfafejü székely szeretnék válaszolni:
Tekintettel arra , hogy a barátiköröd nem szereti a marhahúst: én se vagyok oda érte, de a miccsbe föltétlen kell.Helyettesítheted , de kissé más íze lessz, esetleg erősebben fűszerezd!Egy hónapja voltam egy baráti körben, a fővendég nem ehetett disznóhúst, ezt helyettesítették a miccskészítésnél baromfi hússal.Szerintem,a púlykacomb jobb lessz a csírkehúsnál a marhahús helyett.Adj hozzá egy pici fokhagymával és csombórral többet.A csombór: itt Magyarországon bórsika-fű néven ismerősebb. Ezzel is óvatosan kell bánni, nem szabad túladagolni, mert nagyon erőss lessz.Amit a miccsről az itteni receptekben nem ólvsatam: a 3 féle húst, miután, minden hozzávalót hozzáadtálés jól összedagasztottad, jó ha 2-3 napot , hagyod összeérni, hűtőben, és ez után sütöd meg,természetesen, jól lezárt edényben,hogy a többi élelmiszer ne vegye át az illatát.Jó étvágyat. Én szívem szerint sörkorcsolyának a miccset nevezném. Erre igazán megy a jó hideg sör

Sancho
Sancho Fri, 2012-09-21 08:49

Miccset csirkéből? Akkor inkább ne hívjátok miccsnek, hanem csirkefasírtnak, vagy bárminek.

sztella
sztella Sun, 2010-07-25 10:36

Nagyon örülök ennek a receptnek mert nagy kedvence a családnak,mindíg romániábol hozattam eddig készen de most meg fogom próbálni én el készíteni .Csak annyit szeretnék kérdezni ,hogy a szóda az szódabikarbónátott jelent?

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2010-08-08 22:06

Kedves Sztella!
Remélem,már kaptál választ a kérdésedre.Én is szeretnék segíteni Neked: Itt Budapesten is lehet kapni miccset .A Nyugati pályaudvar mellett,pontosabban a Nyugati pályaudvar melletti sarkon, a 72-es troli megállója közelében van egy erdélyi étterem, ott találsz miccset és minden más erdélyi kaját,ha szereted az erdélyi ízeket. Kérdésedre: a "szóda" az SZÓDABIKRBÓNÁT JELENT. Ezt ki ne hagyd a miccsből,mert az a "sava bórsa" attól lessz rugalmas.Én erre az oldalra csak most jöttem fel. Nem vagyok egy konyhatündér de nagyon szeretem a miccset, mert erdélyi vagyok.Mióta itt élek Bp-en, évente hazajárok, de mindig "bezabálok" miccsből,az otthoni barátaim már nevetnek:"Neked persze csak miccs kell" a párom Micicici-nek mondja! mert az étteremben románúl írják: MICI és ő micicicinek ólvasta magyarúl.Most jöttünk vissza Háromszékről, jól teleettük magunkat Miccsel, egy jó darabig nem fogom kívánni.Igaz ellehet készíteni itthon is, de valahogy nem olyan mindha, parázs felett rácson sütik meg, de finom, kevés olajban sütve is.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2011-01-15 17:24

Le tudnád írni, légyszives, annak az étteremnek a nevét, ahol Budapesten is lehet miccset venni?
Köszönöm!

Cami
Cami Thu, 2010-07-22 10:13

Szerintem egyre inkább szeretik, csak idekint nem igen van hol megkóstolni, hacsak nincs erdélyi ismerősük! Nagyon Finom, nálunk mindenki szereti és még nem volt olyan vendég akinek ne ízlett volna!
(Nagyon jó volt „pasztáról” meg „gretár”-ról olvasni...: ))

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2010-06-11 18:24

gretáron a legjobb sütni mert az olajban sütésnem megvan az a bizonyos olajos íze de a gretáron meg csak kicsi füstöt kap,legjobb tényleg mustárral meg szalmakrumplival :D na meg egy kicsi Csíki sörrel.Na meg hozzá az erdélyi táj.hu de éhes lettem

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2010-06-11 18:23

gretáron a legjobb sütni mert az olajban sütésnem megvan az a bizonyos olajos íze de a gretáron meg csak kicsi füstöt kap,legjobb tényleg mustárral meg szalmakrumplival :D na meg egy kicsi Csíki sörrel.Na meg hozzá az erdélyi táj.hu de éhes lettem

boti
Boti / boti Sun, 2010-04-25 10:04

Ha szenen sutod, pirits meg nehany szelet kenyeret is a grillen En mindig igy csinalok. Finom meg akkor is ha meglocsolod sörrel.

senilla
senilla Sat, 2010-04-24 17:28

Én egyszerűen imádom!!! Na és persze csakis mustárral :)))

cucika
cucika Mon, 2010-03-22 18:28

Én is nagyon szeretem és szeretném elkészíteni, csak nem egyértelmű az alaplé mennyisége.Pl: hány ml alaplére van szükség?Köszi

Sancho
Sancho Fri, 2012-09-21 08:51

Mivel senki nem árulta el a húslé mennyiségét, hát abból nem kell sok, csak éppen álljon össze a massza, kb egy vékony deci.

zsu9002
zsu9002 / zsu9002 Mon, 2010-03-22 12:08

Ez tényleg ellenállhatatlan egy étel, legalábbis itt Erdélyben. Viszont gyakran a külföldön élők nem igazán kedvelik. Vajon miért? Én sosem értettem:) Imádom, imádom, és nagyon jó a recept.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2010-03-30 18:57

Szerintem a "külföldön élők" nagyon is kedvelik, de Erdélyben, lakott területen kívül, csak kevesen merik megkóstolni. Ennek, néhány múltbéli felelőtlen "vállalkozó" az oka, akik hűtő, ill. hűtőtáska hiányában, folpack-al letakart tálcán tárolták a sütésre váró miccset, kisebb-nagyobb gyomorrontást, rosszabb esetben ételmérgezést okozva néhány túristának. Remélem ez azóta változott,mert a rossz hír terjedési sebességét ismerjük. A képlete: fénysebesség x 2 a négyzeten. Egyébként én is nagyon szeretem, és bíztatok mindenkit hogy kóstolja meg,mert nagyon finom!

430
marhanyak 50 dkg
sertéshús 50 dkg
borsikafű 3 tk
3 dkg
fokhagyma 3 fej
marha alaplé 1 dl
szódabikarbóna 1 tk
fekete bors 0 ízlés szerint