r
Nosalty Logó

Tejben főtt sertéskaraj zsályával (Maiale al Latte)

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
Hering András
Tejben főtt sertéskaraj zsályával (Maiale al Latte)
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
220 °C
  • 21% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 748 Kcal
  • 21% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 2995 Kcal
  • 21% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 152 Kcal
  • 21% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    83.7 g

Zsír

  • Összesen
    39.2 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    29 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    240 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1422.3 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    101 mg
  • Kálcium
    160 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    95 mg
  • Foszfor
    832 mg
  • Nátrium
    224 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    8.6 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    272.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    10 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    21 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    2 micro
  • Kolin:
    218 mg
  • Retinol - A vitamin:
    8 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2 micro
Összesen 748 Kcal
  • 21% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    334.6 g

Zsír

  • Összesen
    156.8 g
  • Telített zsírsav
    49 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    115 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    33 g
  • Koleszterin
    960 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5689.3 g
  • Cink
    27 mg
  • Szelén
    405 mg
  • Kálcium
    641 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    380 mg
  • Foszfor
    3328 mg
  • Nátrium
    897 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    34.3 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    1091.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    40 micro
  • B6 vitamin:
    11 mg
  • B12 Vitamin:
    8 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    24 mg
  • D vitamin:
    315 micro
  • K vitamin:
    15 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    7 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    84 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    10 micro
  • Kolin:
    872 mg
  • Retinol - A vitamin:
    30 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    9 micro
Összesen 2995 Kcal
  • 21% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    17.1 g

Zsír

  • Összesen
    8 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    49 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    291 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    33 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    19 mg
  • Foszfor
    170 mg
  • Nátrium
    46 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1.8 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    55.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    16 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    0 micro
  • Kolin:
    45 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 152 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A húst bőségen szórjuk meg sóval és borssal. Ha tehetjük, hagyjuk állni szobahőmérsékleten legalább 1 órát, de még jobb, ha előző este a hűtőbe tesszük egy éjszakára, majd sütés előtt 1 órán át szobahőmérsékleten tartjuk.
  2. Egy nagy, vasserpenyőben (vagy egy vastag, széles serpenyőben) melegítsük fel az olajat közepes lángon. Adjuk hozzá a fokhagymát, vágott oldalával lefelé, és körülbelül 1 perc alatt süssük aranybarnára. Tegyük át a fokhagymát egy tányérra. A sertéshúst serpenyőben pirítsuk aranybarnára, minden oldalát 3-5 percig. Forgassuk meg, és ha szükséges, csökkentsük a hőt közepesre, hogy ne égjen meg, de minden oldala egyenletesen süljön, aranybarnára. Szedjük ki a serpenyőből, tegyük félre.
  3. Tegyük a friss zsályaleveleket, a babérlevelet, a friss rozmaringágat (és opcionálisan a két vékony csík citromhéjat) a serpenyőben maradt olajba, pirítsuk illatosra 1 percig.
  4. Rakjuk vissza a sült sertéshúst és a fokhagymát a serpenyőbe, és öntsük rá a tejet. Ha sütőben sütjük, süssük fedetlenül, 30 percenként forgatva a sertéshúst, amíg a hús nagyon puha és könnyen átszúrható lesz, és a tej nedvességtartalma elfő, karamellizálódik, szinte krémes túróvá válik, 1,5-2 óra alatt. Ha tűzhelyen sütjük, forraljuk fel a húst a tejjel együtt, majd csökkentsük a hőt alacsonyra, és fedő nélkül főzzük tovább. Közben szintén többször forgassuk meg, és addig főzzük, amíg a hús átsül, a tej pedig sűrű mártássá nem változik (nagyjából 1-1,5 óra alatt). Ha van húshőmérőnk, bökjük meg a sült legvastagabb részén, ideális esetben 63 fokot kell mutatnia.
  5. Egy kanál segítségével távolítsuk el a zsírosabb és a túrósabb részt a mártásról, vegyük ki a zsályát és a citromhéjat. Kóstoljuk meg a szószt, és ízlés szerint sózzuk. A szósz állagának sűrűnek kell lennie, az sem baj, ha kissé csomós tejszószt kapunk. Ha simább mártást szeretnénk, akkor szűrjük át egy finom szemű konyhai szűrőn vagy szitán, majd turmixgépben homogenizáljuk.
  6. A húst szeleteljük fel, tegyük tányérokra, és kanalazzuk rá a besűrűsödött tejszószt. Ha szeretjük, mellé helyezhetjük a sült fokhagymát is. Szórhatunk rá friss petrezselymet is.
  • Sütés hőfoka: 220 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Receptkönyvben: 74
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 9
  • Össznézettség: 2430
  • Feltöltés dátuma: 2022. március 31.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Tejben főtt sertéskaraj zsályával (Maiale al Latte)
Hering András 107 recept

A Maiale al Latte egy hagyományos olasz fogás, melynek receptúrája tejben párolja a sertéshúst, ami ettől hihetetlenül puha és finom lesz. Ráadásul az elkészítése is egyszerű! Lehet, hogy eddig csak borral vagy alaplével próbálkoztunk, de a tej is nagyon hatásos, hiszen a benne lévő tejsav segít megbontani a sertéshúst, így garantáltan vajpuha és omlós lesz. Igen, a tej megdermed, besűrűsödik, és így nem biztos, hogy a legvonzóbb látványt fogja nyújtani, de a sertéssült íze kárpótolni fog mindenért. Az elkészítéshez az Emilio-Romagna régióból származó hagyományos olasz „maiale al latte" stílust választottam. Ez az olasz terület a comfort foodjairól és rengeteg tejtermékéről ismert (itt készül például az eredetvédett Parmigiano Reggiano parmezánsajt is).

Hozzászólások (0)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Mert a kajszibarackból vétek csak lekvárt készíteni

Bár a kajszibarack a nyár egyik legfontosabb gyümölcse, hiszen a magyarok egyik legkedveltebb lekvárja készül belőle, és a pálinkák között is előkelő helyet foglal el, hajlamosak vagyunk elfeledkezni arról, milyen sokféle finomság alkotóeleme lehet még.