r
Nosalty Logó

Szaftos bakonyi sertésszelet

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Gerzsenyi Flóra
Szaftos bakonyi sertésszelet
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 10% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 937 kcal
  • 10% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 3744 kcal
  • 10% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 132 kcal
  • 10% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    59.8 g

Zsír

  • Összesen
    63.2 g
  • Telített zsírsav
    25 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    25 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    227 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1595 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    68 mg
  • Kálcium
    131 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    83 mg
  • Foszfor
    761 mg
  • Nátrium
    542 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    29.8 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    442.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    129 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    29 mg
  • D vitamin:
    61 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    20 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    44 micro
  • Kolin:
    221 mg
  • Retinol - A vitamin:
    104 micro
  • α-karotin
    50 micro
  • β-karotin
    264 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    1158 micro
  • Lut-zea
    132 micro
Összesen 937 kcal
  • 10% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    239.3 g

Zsír

  • Összesen
    252.8 g
  • Telített zsírsav
    98 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    98 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    35 g
  • Koleszterin
    908 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6380 g
  • Cink
    22 mg
  • Szelén
    272 mg
  • Kálcium
    525 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    332 mg
  • Foszfor
    3043 mg
  • Nátrium
    2170 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    119.4 g
  • Cukor
    33 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

VÍZ

  • Összesen
    1769.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    515 micro
  • B6 vitamin:
    6 mg
  • B12 Vitamin:
    5 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    117 mg
  • D vitamin:
    245 micro
  • K vitamin:
    26 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    6 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    6 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    80 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    178 micro
  • Kolin:
    885 mg
  • Retinol - A vitamin:
    415 micro
  • α-karotin
    199 micro
  • β-karotin
    1056 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    4631 micro
  • Lut-zea
    529 micro
Összesen 3744 kcal
  • 10% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.4 g

Zsír

  • Összesen
    8.9 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    32 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    224.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    18 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    107 mg
  • Nátrium
    76 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4.2 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    62.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    18 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    6 micro
  • Kolin:
    31 mg
  • Retinol - A vitamin:
    15 micro
  • α-karotin
    7 micro
  • β-karotin
    37 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    163 micro
  • Lut-zea
    19 micro
Összesen 132 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A hússzeleteket kicsit kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, lisztben megforgatjuk, majd felforrósított serpenyőben 2 evőkanál zsíron előpirítjuk őket. Kérget sütünk mindkét oldalukra, majd kiszedjük, és félre tesszük őket.
  2. A visszamaradt zsiradékon a gombát magas hőfokon hirtelen lepirítjuk, majd kiszedjük, és félretesszük .
  3. Ugyanebben a serpenyőben a kockára vágott szalonnát zsírjára pirítjuk, majd rádobjuk a finomra vágott hagymát, és üvegesre pároljuk.
  4. Ezután hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, és megszórjuk pirospaprikával (ennél a lépésnél vegyük le a tűzről a serpenyőt, vagy csökkentsük a hőfokot).
  5. Erre jöhet az apró kockákra vágott paradicsom és paprika, ezt pár perc párolás után felöntjük 3-4 dl alaplével vagy vízzel.
  6. Megszórjuk köménnyel, majoránnával, és sózzuk, borsozzuk, majd addig rotyogtatjuk, amíg egy szaftos alapot nem kapunk. Ekkor botmixerrel simára turmixoljuk az egészet.
  7. A tejfölt csomómentesre keverjük a keményítővel és egy nagy kanál szafttal (hogy a hőmérséklet kiegyenlítődjön), majd belekeverjük az alapba, és hagyjuk, hogy sűrűn kevergetve felforrjon és besűrűsödjön.
  8. Visszatesszük bele a lepirított gombát, majd a hússzeleteket is, egyesével. Lefedjük, és lassú tűzön átpároljuk, 10-15 percig. Ha megpuhult a hús, és összeállt a ragu, akkor elkészült az étel.
  9. Nokedlivel, tejföllel, valamint friss petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
  • Elkészítettem: 23 alkalommal
  • Receptkönyvben: 205
  • Tegnapi nézettség: 18
  • 7 napos nézettség: 173
  • Össznézettség: 12849
  • Feltöltés dátuma: 2023. szeptember 07.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Szaftos bakonyi sertésszelet
Gerzsenyi Flóra 378 recept

A bakonyi módra, vagyis gombával tökéletesre főtt sertésszelet egy klasszikus magyar főétel, amit roppant egyszerűen el lehet készíteni, de ugyanígy el is lehet rontani. Íme egy recept, ami megkönnyíti a dolgotokat, hogy zökkenőmentesen össze tudjatok dobni egy jó nagy adaggal, mondjuk hétvégére a családnak. Tökéletesen szaftos és omlós hús gazdag, krémes gombás raguban. Tésztával, rizzsel vagy galuskával tálaljuk, no meg persze savanyúsággal, valamint egy nagy adag tejföllel.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

„Leszámolhatnánk-e azzal, hogy a hortobágyi húsos palacsinta ciki?” – Interjú...

Nagyon sok irányból lehetne hozzá közelíteni, és mindegyik megérne akár egy önálló cikket is. Legyen szó a pályaívéről, a Bocuse d’Or-ról, a Michelin-csillagokról, Szulló Szabina a séfszakma minden fontos állomását megjárta. Mégsem ambicionálja, hogy állandóan szerepeljen, mint mondja, az ő terepe a konyha, ami pedig máig lázban tartja, az a főzés és maguk az ételek. A Nosaltynak adott nagyinterjújában beszélt többek között arról is, hogy mit csinálna a saját pályáján másképp, hogy mi az, amit már neki kell másképp csinálnia az új generáció tagjaival, és hogy min múlt az, hogy máig a nordic cuisine-től hangos a csúcsgasztronómia világa ahelyett, hogy a magyar csodáról beszélnénk.

Kormos Lili

További cikkek