Kovászos uborka egyszerűen

- 0% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 0% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 0% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 97% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.5 g
Zsír
-
Összesen 1.9 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5090.4 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 284 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 139 mg
-
Foszfor 243 mg
-
Nátrium 4407 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 40.2 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 1750 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 210 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 63 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 121 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 130 micro
-
Kolin: 50 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 81 micro
-
β-karotin 332 micro
-
β-crypt 191 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 177 micro
- 0% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 97% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 34.1 g
Zsír
-
Összesen 7.8 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 20361.7 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 31 mg
-
Kálcium 1136 mg
-
Vas 23 mg
-
Magnézium 556 mg
-
Foszfor 972 mg
-
Nátrium 17628 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 161 g
-
Cukor 53 mg
-
Élelmi rost 22 mg
VÍZ
-
Összesen 6999.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 842 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 252 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 486 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 520 micro
-
Kolin: 198 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 323 micro
-
β-karotin 1326 micro
-
β-crypt 764 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 707 micro
- 0% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 97% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 0.5 g
Zsír
-
Összesen 0.1 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 277.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 15 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 8 mg
-
Foszfor 13 mg
-
Nátrium 240 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 2.2 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 95.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 11 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 7 micro
-
Kolin: 3 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 18 micro
-
β-crypt 10 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 10 micro
-
Nosalty kipróbálta
-
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Hozzávalók
Elkészítés
- Egy 5 l-es befőttes üveget jól elmosunk.
- Az uborkaléhez felteszünk forrni 4 l vizet. Literenként 1 púpozott evőkanál sót szórunk bele. "Akkor jó a lé, ha egy fokkal sósabb, mint ahogy jó lenne." Ha felforrt, hagyjuk langyosra hűlni. Azért kell 4L mert ha nagyon napos az idő, a párolgás miatt sok vizet kell utánatölteni!
- Az uborka se kicsi, se ne nagy legyen. Az uborkákat jól megmossuk, a külső szúrós szőröket kézzel vagy (konyhában rendszeresített) körömkefével (szivaccsal) ledörzsöljük. Két végét levágjuk, mert attól kesernyés lenne. Hosszában 2-4 cikkre vágjuk, hogy a lé átjárja. Felénk úgy szokás bevágni, hogy a két végén marad kb 1-1 cm, először az egyik végéről, majd a másik végéről 90°-kal elforgatva.
- Megpucoljuk a fokhagymát, megmossuk a kaprot.
- A kapor felét az üveg aljára tesszük, mellé a fokhagyma felét. Jó szorosan elkezdjük az üveget telepakolni a bevagdosott uborkával. Szépen megfogalmazta ezt Zilahy Ágnes: "uborkával rakjuk tele az üveget, csinosan sorba igazítva", "nyakhajlásig". A tetejére tesszük a kapor másik felét és a fokhagyma maradékát. Felöntjük a sós lével, hogy az ellepje az uborkákat, és rátesszük a kenyér szeletet a tetejére. Maradék levet pótláshoz félretesszük.
- Az üveget egy tányérra tesszük (a kifolyó uborkalé ne csúfítson össze semmit), és a tetejére is rakunk egy tányért. 2-3 nap múlva már kész is. A lé mindig az üveg tetejéig legyen, naponta pótoljuk, mert ha kilóg a kenyér a léből, akkor penészedni fog, ha meg az uborka lóg ki, akkor kifehéredik és kiszárad. Ha nagyon meleg helyre tesszük, akkor az uborka nagyon megpuhul.
- Kóstolás után, ha jónak ítéljük, akkor az uborkát kiszedjük egy tálba, a levét leszűrve ráöntjük, és hűtőben tároljuk.
- Ha télen is szeretnénk belőle enni, akkor egy csírátlanított, tiszta befőttes üvegbe tesszük az uborkát, a levét ráöntjük. Kidunsztoljuk, mint ahogy a befőttet szokás. Tartósítószer sem kell bele.
- Elkészítettem: 30 alkalommal
- Receptkönyvben: 450
- Tegnapi nézettség: 5525
- 7 napos nézettség: 36799
- Össznézettség: 916608
- Feltöltés dátuma: 2015. július 08.
Ajánló
Birkapörkölt mellé ajánlom, de nagyon finom zsíros kenyérrel.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- szezon:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
-
Speciális étrendek:
- cukormentes ,
- tejmentes ,
- tojásmentes ,
- laktózmentes ,
- vegán
-
Speciális étrendek:
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:

Túlmisztifikált receptek helyett a 96 éves Dédimama receptje. Tanyán született, ott nőtt föl, sok hasznos praktikát hozott magával. Sokszor készítettük már, de legfinomabb akkor lett, amikor a jászladányi pékség 2 kg-os kovászos cipójából került egy szelet kenyér bele. 2017 júliusában megnyílt egy új kézműves pékség "A Kenyér" (https://www.facebook.com/akenyer) , az ott kapható faluszéli kovászos kenyér is hasonlóan jó eredményt ad. Lehetőleg friss alapanyaggal dolgozzunk, ha az uborka "szúrós", akkor friss, és valószínűleg sikerült őstermelőtől venni (ha nem saját termés), mert a pakolástól, szállítástól ledörzsölődik ez a szúrós külső réteg az uborkáról. Mi nem csak friss fogyasztásra készítjük, hanem dunsztolva nagyon jól eláll tartósítószer nélkül is télire.
Hozzászólások (7)
Így igaz. Lehet variálni, de ez a legjobb, nincs mese. Az elmúlt napok eszeveszett forróságában csináltam kovászost (hétvégén vendégek jönnek és nekik), féltem, hogy megpuhul, de semmi baja. 2 napig érleltem kenyérrel, aztán levettem és még 2 napot kenyér nélkül, tökéletes lett. Az üveg olyan forró volt, hogy alig lehetett megfogni (tegnap 42 fok volt az erkélyen!), szerencsére ez se ártott az uborkának. Most fokhagyma helyett tormával csináltam. Az az "akkor jó a lé" kezdet? mondat tökéletes meghatározás a sósságra! Üdvözöl: Koszider
Kedves Koszider! Kedves egészségedre! Tormával is finom, de én inkább ezt szeretem :-)
Nekem az lenne a kérdésem, hogy a 4l víz hány üvegbe fér bele? Mert nekünk az 5l-es üvegbe, 3 kg uborka mellé 1,8 liter víz fér.
Annyi vizet öntünk az üvegbe amennyit felvesz. Ez függ az uborkák méretét?l, az uborkák "bepakolásától" stb. (Feleségem lazábban tudja csak rakni, több víz kell, én szorosabban rakom azaz kevesebb víz) A többi víz id?járástól függ?en utánpótlásra kell! Amikor az id? ilyen borzasztó meleg van mint most a hét elején, napi fél liter víz alapból kell a pótláshoz.
A képen egy 3L üveggel van, de abba éppen elég lett a 3liter lé pótlással.
Köszönöm
K
Kedves SLC! Arra lennék kíváncsi, hogy miért kell egyszerre több sós levet elkészíteni? Értem, hogy a párolgás miatt pótolni kell, de nem lehet akkor, "frissen" elkészíteni a plusz sós vizet, amikor pótlom? Ha nem lehet, akkor az eredeti levet hogyan kell tárolni? Simán, egy lezárt üvegben, vagy esetleg h?t?ben? Köszönöm!
Igazából nincs jelent?sége, hogy egyszerre készül a lé vagy kés?bb készít hozzá. Én nem szeretek kétszer dolgozni vele, ezért egyszerre készítem + garantáltan azonos sós lé az utántölt? mint az eredeti.
Így készítem én is a kovászos uborkát, azzal a különbséggel, hogy amikor megérett, kiszedem a léb?l és hideg vízben lemosom az uborkákat, a levét s?r? szövés?, dupla réteg? damaszt konyharuhán átsz?röm, nátriumbenzoátot adok hozzá, az el?írásnak megfelel?en. Kisebb üvegekbe teszem a megmosott, lecsurgatott uborkákat, majd felöntöm a sz?rt lével, úgy hogy ellepje. Az üveg szájára egyréteg? fóliát gumizok és csavaros fed?vel lezárom. Mehet a kamrába!
Miféle párolgás, az üveg tetejére tányérkát helyezel semmi nem párolog el,5 literes üveg-3 kg uborka,4 liter víz?Ha megtöltöm az 5 literes edényt 4 liter vízzel,majd beleteszek 3 kg uborkát,mennyi lé marad ,ami nem folyik ki ? :D
Ilyen ló uborkából salátát készítünk, kovászolni a jó ropogós konzerv uborka a megfelel? az nem puhul meg