Nosalty Logó

Kovászos uborka egyszerűen

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojást tartalmaz
SLC
adag
Előkészítés
perc
  • 0% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 183 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 735 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 10 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 97% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.5 g

Zsír

  • Összesen
    1.9 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5090.4 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    284 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    139 mg
  • Foszfor
    243 mg
  • Nátrium
    4407 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    40.2 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    1750 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    210 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    63 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    121 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    130 micro
  • Kolin:
    50 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    81 micro
  • β-karotin
    332 micro
  • β-crypt
    191 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    177 micro
Összesen 183 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 97% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    34.1 g

Zsír

  • Összesen
    7.8 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    20361.7 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    31 mg
  • Kálcium
    1136 mg
  • Vas
    23 mg
  • Magnézium
    556 mg
  • Foszfor
    972 mg
  • Nátrium
    17628 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    161 g
  • Cukor
    53 mg
  • Élelmi rost
    22 mg

VÍZ

  • Összesen
    6999.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    842 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    252 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    486 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    520 micro
  • Kolin:
    198 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    323 micro
  • β-karotin
    1326 micro
  • β-crypt
    764 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    707 micro
Összesen 735 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 97% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.5 g

Zsír

  • Összesen
    0.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    277.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    15 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    8 mg
  • Foszfor
    13 mg
  • Nátrium
    240 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    2.2 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    95.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    11 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    7 micro
  • Kolin:
    3 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    18 micro
  • β-crypt
    10 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    10 micro
Összesen 10 Kcal
  • Nosalty kipróbálta
  • Legnézettebb receptje

    Legnézettebb receptje

    Legnézettebb receptje

    Legnézettebb receptje

    Legnézettebb receptje

    Legnézettebb receptje

    Legnézettebb receptje

    Legnézettebb receptje

    Legnézettebb receptje

    Legnézettebb receptje

    Legnézettebb receptje

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Egy 5 l-es befőttes üveget jól elmosunk.
  2. Az uborkaléhez felteszünk forrni 4 l vizet. Literenként 1 púpozott evőkanál sót szórunk bele. "Akkor jó a lé, ha egy fokkal sósabb, mint ahogy jó lenne." Ha felforrt, hagyjuk langyosra hűlni. Azért kell 4L mert ha nagyon napos az idő, a párolgás miatt sok vizet kell utánatölteni!
  3. Az uborka se kicsi, se ne nagy legyen. Az uborkákat jól megmossuk, a külső szúrós szőröket kézzel vagy (konyhában rendszeresített) körömkefével (szivaccsal) ledörzsöljük. Két végét levágjuk, mert attól kesernyés lenne. Hosszában 2-4 cikkre vágjuk, hogy a lé átjárja. Felénk úgy szokás bevágni, hogy a két végén marad kb 1-1 cm, először az egyik végéről, majd a másik végéről 90°-kal elforgatva.
  4. Megpucoljuk a fokhagymát, megmossuk a kaprot.
  5. A kapor felét az üveg aljára tesszük, mellé a fokhagyma felét. Jó szorosan elkezdjük az üveget telepakolni a bevagdosott uborkával. Szépen megfogalmazta ezt Zilahy Ágnes: "uborkával rakjuk tele az üveget, csinosan sorba igazítva", "nyakhajlásig". A tetejére tesszük a kapor másik felét és a fokhagyma maradékát. Felöntjük a sós lével, hogy az ellepje az uborkákat, és rátesszük a kenyér szeletet a tetejére. Maradék levet pótláshoz félretesszük.
  6. Az üveget egy tányérra tesszük (a kifolyó uborkalé ne csúfítson össze semmit), és a tetejére is rakunk egy tányért. 2-3 nap múlva már kész is. A lé mindig az üveg tetejéig legyen, naponta pótoljuk, mert ha kilóg a kenyér a léből, akkor penészedni fog, ha meg az uborka lóg ki, akkor kifehéredik és kiszárad. Ha nagyon meleg helyre tesszük, akkor az uborka nagyon megpuhul.
  7. Kóstolás után, ha jónak ítéljük, akkor az uborkát kiszedjük egy tálba, a levét leszűrve ráöntjük, és hűtőben tároljuk.
  8. Ha télen is szeretnénk belőle enni, akkor egy csírátlanított, tiszta befőttes üvegbe tesszük az uborkát, a levét ráöntjük. Kidunsztoljuk, mint ahogy a befőttet szokás. Tartósítószer sem kell bele.
  • Elkészítettem: 30 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 24
  • 7 napos nézettség: 143
  • Össznézettség: 514013
  • Feltöltés dátuma: 2015. július 08.

Ajánló

Birkapörkölt mellé ajánlom, de nagyon finom zsíros kenyérrel.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Túlmisztifikált receptek helyett a 96 éves Dédimama receptje. Tanyán született, ott nőtt föl, sok hasznos  praktikát hozott magával. Sokszor készítettük már, de legfinomabb akkor lett, amikor a jászladányi pékség 2 kg-os kovászos cipójából került egy szelet kenyér bele. 2017 júliusában megnyílt egy új kézműves pékség "A Kenyér" (https://www.facebook.com/akenyer) , az ott kapható faluszéli kovászos kenyér is hasonlóan jó eredményt ad. Lehetőleg friss alapanyaggal dolgozzunk, ha az uborka "szúrós", akkor friss, és valószínűleg sikerült őstermelőtől venni (ha nem saját termés), mert a pakolástól, szállítástól ledörzsölődik ez a szúrós külső réteg az uborkáról. Mi nem csak friss fogyasztásra készítjük, hanem dunsztolva nagyon jól eláll tartósítószer nélkül is télire.

Hozzászólások

koszider

Így igaz. Lehet variálni, de ez a legjobb, nincs mese. Az elmúlt napok eszeveszett forróságában csináltam kovászost (hétvégén vendégek jönnek és nekik), féltem, hogy megpuhul, de semmi baja. 2 napig érleltem kenyérrel, aztán levettem és még 2 napot kenyér nélkül, tökéletes lett. Az üveg olyan forró volt, hogy alig lehetett megfogni (tegnap 42 fok volt az erkélyen!), szerencsére ez se ártott az uborkának. Most fokhagyma helyett tormával csináltam. Az az "akkor jó a lé" kezdet? mondat tökéletes meghatározás a sósságra! Üdvözöl: Koszider

SLC

Kedves Koszider! Kedves egészségedre! Tormával is finom, de én inkább ezt szeretem :-)

Törölt felhasználó

Nekem az lenne a kérdésem, hogy a 4l víz hány üvegbe fér bele? Mert nekünk az 5l-es üvegbe, 3 kg uborka mellé 1,8 liter víz fér.

SLC

Annyi vizet öntünk az üvegbe amennyit felvesz. Ez függ az uborkák méretét?l, az uborkák "bepakolásától" stb. (Feleségem lazábban tudja csak rakni, több víz kell, én szorosabban rakom azaz kevesebb víz) A többi víz id?járástól függ?en utánpótlásra kell! Amikor az id? ilyen borzasztó meleg van mint most a hét elején, napi fél liter víz alapból kell a pótláshoz.

SLC

A képen egy 3L üveggel van, de abba éppen elég lett a 3liter lé pótlással.

Törölt felhasználó

Köszönöm

SLC

K

sanghai

Kedves SLC! Arra lennék kíváncsi, hogy miért kell egyszerre több sós levet elkészíteni? Értem, hogy a párolgás miatt pótolni kell, de nem lehet akkor, "frissen" elkészíteni a plusz sós vizet, amikor pótlom? Ha nem lehet, akkor az eredeti levet hogyan kell tárolni? Simán, egy lezárt üvegben, vagy esetleg h?t?ben? Köszönöm!

SLC

Igazából nincs jelent?sége, hogy egyszerre készül a lé vagy kés?bb készít hozzá. Én nem szeretek kétszer dolgozni vele, ezért egyszerre készítem + garantáltan azonos sós lé az utántölt? mint az eredeti.

Habossütik

Így készítem én is a kovászos uborkát, azzal a különbséggel, hogy amikor megérett, kiszedem a léb?l és hideg vízben lemosom az uborkákat, a levét s?r? szövés?, dupla réteg? damaszt konyharuhán átsz?röm, nátriumbenzoátot adok hozzá, az el?írásnak megfelel?en. Kisebb üvegekbe teszem a megmosott, lecsurgatott uborkákat, majd felöntöm a sz?rt lével, úgy hogy ellepje. Az üveg szájára egyréteg? fóliát gumizok és csavaros fed?vel lezárom. Mehet a kamrába!

csomix

Miféle párolgás, az üveg tetejére tányérkát helyezel semmi nem párolog el,5 literes üveg-3 kg uborka,4 liter víz?Ha megtöltöm az 5 literes edényt 4 liter vízzel,majd beleteszek 3 kg uborkát,mennyi lé marad ,ami nem folyik ki ? :D

csomix

Ilyen ló uborkából salátát készítünk, kovászolni a jó ropogós konzerv uborka a megfelel? az nem puhul meg

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

A böjt alatt sem kell lemondanunk az édességekről

Trükkös időszak ez az úgynevezett nagyböjt. 40 nap, amikor elvileg vissza kéne venni, de persze könnyű azt mondani! Itt vagyunk a tél végén, lassan egy éve ráadásul egy fokozottan nehéz helyzetben, és a legtöbbünknek az utolsó, ami eszébe jut, hogy kevesebb édességet egyen.

Nosalty

További cikkek