Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Epres-rebarbarás rácsos pite

Epres-rebarbarás rácsos pite
Epres-rebarbarás rácsos pite
70 perc / előkészület: 30 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A rebarbara és az eper a piték Stan és Pan-ja: biztos működnének külön is, de minek szétválasztani őket, olyan jó amikor az édes eperíz mellett megbújik a rebarbara visszafogott savanyúsága! Mint a legtöbb édességet, ezt is tökéletesen el lehet készíteni különféle alternatív verziókban, így ez a mostani rácsos tetejű gyönyörűség történetesen teljesen vegán is. Hát kell ennél több?

hozzávalók / 8 adag

tészta

töltelék

Szólj hozzá!

elkészítés

tészta

  1. A lisztet, a citromhéjat és a cukrot egy tálba kimérjük. Hozzáadjuk a kockákra vágott vagy lereszelt hideg margarint, és morzsásra keverjük az ujjbegyeinkkel.
  2. Hozzáöntjük a zabtejet, és az egészet gyors, határozott mozdulatokkal közepesen kemény tésztává gyúrjuk. A tésztagolyót fóliába csomagoljuk, és egy órára hűtőbe tesszük.
  3. A hűtési idő leteltével a tésztát kétfelé osztjuk kétharmad-egyharmad arányban. A nagyobbik darabot két fóliaréteg közt kör alakúra nyújtjuk. Egy piteformát kivajazunk, és ügyesen beleillesztgetjük a tésztakorongot.
  4. A pitealapot 200 fokos sütőben 10 perc alatt elősütjük.
  5. A maradék egyharmad tésztát az előző módszerrel kinyújtjuk, majd csíkokra vágjuk a pite tetejének díszítéséhez.

töltelék

  1. Amíg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket. Ehhez először a rebarbarát meghámozzuk, az epret csumázzuk, majd tetszés szerinti mértékben felaprítjuk őket.
  2. Megszórjuk ízlés szerint cukorral (a receptben írt 6-8 teáskanál egyáltalán nem sok, de mi imádjuk savanykásan), illetve hozzáreszeljük a gyömbért. Az egészet jól összekeverjük, és félretesszük fél órát pihenni.
  3. A pihenés alatt a gyümölcsünk engedett némi levet, ezt amennyire lehet, leöntjük róla, és félretesszük - később lesz még szerepe. A lecsepegtetett gyümölcsöket megszórjuk két kanál keményítővel, és alaposan elkeverjük, hogy a keményítő egyenletesen fedje a gyümölcsdarabkákat.

összeállítás

  1. A keményítős gyümölcsöt az elősütött tésztaalapra halmozzuk. A tésztacsíkokkal berácsozzuk a tetejét.
  2. A kész pitetetőt a félretett gyümölcslével lekenjük - ez helyettesíti a tojást, a kioldódott cukor miatt ráadásul picit karamellizálódni is fog a piténk.
  3. 200 fokos sütőben 30-40 perc alatt készre sütjük, majd neki is eshetünk, amint a pite eléri a nyelvünk által tolerált legmagasabb hőmérsékletet.
  • sütési hőfok: 200°C
  • tepsi mérete: 23 cm
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 14
össznézettség: 6 316
elküldve: 1
receptkönyvben: 79
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Nosalty vegán

Mióta szakács: 2020.01.13.
27 recept

receptjellemzők

konyha: angol
alkalom: születésnap, Anyák napja, buli receptek, Valentin-nap, vasárnapi ebéd
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
kalória: alacsony
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: pite
szezon: tavasz
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

epres lepény, rácsos pite

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

290
finomliszt 25 dkg
citromhéj 1 citromból nyert
cukor 3 tk
tejmentes margarin 12.5 dkg
zabtej 50 ml
rebarbara 4 közepes szár
eper 50 dkg
cukor 6 tk
gyömbér 0 ízlés szerint
étkezési keményítő 1 púpozott ek