Krumplifőzelék tárkonnyal és babérlevéllel
Egy kevés tárkonnyal és babérlevéllel fűszerezve az egyik kedvenc főzelékünk. Liszt hozzáadása nem szükséges, hiszen önmagával tökéletesen sűríthető.
A krumplifőzelék a zöldborsófőzelék mellett talán a másik legnagyobb kedvenc a magyarok körében - tekintve, hogy maga a főzelék, mint műfaj, gyakorlatilag csak nálunk létezik ilyen formában. A menzás, lisztes-csomós receptúrákat hátrahagyva ezúttal egy klasszikus ízvilágú, de modern módszerrel sűrített, szuper alapanyagokkal főtt, krémes, és kicsit különlegesebben fűszerezett verziót hoztunk. Ezúttal a babérlevél mellé ugyanis tárkony is került krumplifőzelékünkbe, és liszt helyett önmagával sűrítettük!
Mit is jelent az önmagával sűrítés, és miért jó?
Ennek a sűrítési módszernek a lényege az, hogy elhagyjuk a liszet/keményítőt, és kiveszünk egy-két merőkanálnyit a készre főtt főzelékből, egy külön tálban leturmixoljuk, majd visszaöntjük a főzelékhez a fazékba. Ezzel krémesebb, sűrűbb lesz a végeredmény, és több zöldség is kerül bele.
A krumplifőzelék esetében duplán ajánlott az önmagával sűrítés!
Ne csak babért használj!
Ebben a receptben azt is bebizonyítjuk, hogy a babérlevél mellett igenis használhatunk másfajta fűszert is főzéskor: ez esetben tárkonyt választottuk, de krémes vaj és tejföl, valamint némi almaecet is került krumplifőzelékünkbe a selymesség illetve a pont kellően savanykás íz kedvéért.
Tipp: friss zöldfűszerekkel minden finomabb, így a friss tárkony használatát is jó szívvel ajánljuk, de friss zöld petrezselyem, majoránna, lestyán is illik hozzá!
Ha még pikánsabb krumplifőzelékre vágysz:
- Görög joghurt: tej vagy tejföl helyett krémesítsd (habard) görög joghurttal, mert isteni savanykás ízt és finom állagot ad, ezen kívül a tejfölhöz képest kevésbé kalóriadús.
- Kókuszkrém: a burgonyának jól áll az édeskés kókuszkrém/kókusztej is, melytől elvihetjük egy kicsit pikánsabb ázsiai irányba. Citrom/lime levével pedig kiválthatjuk az ecetet! Ehhez a recepthez pedig akár friss koriandert is használhatunk!
- Currypaszta vagy currypor: a szép sárga szín mellett, amit ezektől kap a főzelékünk, isteni ázsiai, fűszeres aromát is kap. Pazar, főleg kókuszkrémmel párosítva!
Feltétek a krumplifőzelék tetejére
A klasszikus főtt tojás vagy tükörtojás helyett készíthetünk sokmagvas zöldséggolyókat, magyaros répafasírtot, süthetünk Stefánia-vagdaltat, sütőben sült brokkolifasírtot, céklás vegán fasírtot, vegán cukkinitócsnit, de például falafelt vagy egybesült, lencsés gombafasírtot is!