r
Nosalty Logó

Krumplifőzelék tárkonnyal és babérlevéllel

Simon Gábor
burgonyafőzelék színes népies tányéron fasírttal és kenyérrel
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

Krumplifőzelék

355
Kalória
4.7g
Fehérje
35.9g
Szénhidrát
22.4g
Zsír
180.2g
Víz
59.7g
Koleszterin
4.4g
Élelmi rost
2.8g
Cukor
  • 2% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 9% Zsír

Krumplifőzelék

Összesen 355 kcal
  • 2% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 9% Zsír

Krumplifőzelék

Összesen 1422 kcal
  • 2% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 9% Zsír

Krumplifőzelék

Összesen 114 kcal
  • 2% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.7 g

Zsír

  • Összesen
    22.4 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    60 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    444.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    50 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    48 mg
  • Foszfor
    130 mg
  • Nátrium
    212 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    35.9 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    180.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    184 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    39 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    34 micro
  • Kolin:
    31 mg
  • Retinol - A vitamin:
    180 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    45 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    19 micro
Összesen 355 kcal
  • 2% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    18.8 g

Zsír

  • Összesen
    89.7 g
  • Telített zsírsav
    55 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    25 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    239 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1779.8 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    200 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    193 mg
  • Foszfor
    519 mg
  • Nátrium
    849 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    143.7 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    18 mg

Víz

  • Összesen
    720.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    736 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    156 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    25 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    137 micro
  • Kolin:
    124 mg
  • Retinol - A vitamin:
    719 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    180 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    78 micro
Összesen 1422 kcal
  • 2% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1.5 g

Zsír

  • Összesen
    7.2 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    19 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    143 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    16 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    42 mg
  • Nátrium
    68 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    11.5 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    57.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    59 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    13 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    10 mg
  • Retinol - A vitamin:
    58 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    14 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    6 micro
Összesen 114 kcal

Elkészítés

Krumplifőzelék

  1. A burgonyát pucoljuk meg, majd vágjuk kicsit vastagabb karikákra.
  2. Tegyük egy fazékba, és öntsük fel annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Sózzuk meg, és tegyük bele a pucolt, egész vöröshagymát, és fokhagyma gerezdeket.
  3. Egy teatojásba tegyük az egészborsot, tárkonyt, babérlevelet, majd tegyük a fazékba. Nem kötelező ez a megoldás, de így könnyebb kihalászni a fűszereket, és nem színezik el a főzeléket.
  4. Kb. negyed óra alatt főzzük puhára a burgonyát, majd szedjük ki a fűszeres teatojást.
  5. Szedjük át a vöröshagymát, fokhagymákat, és egy adagot a burgonyából, illetve a főzőléből egy turmixba. Tegyük bele a tejfölt, almaecetet, és turmixoljuk le.
  6. Öntsük vissza a főzelékbe a sűrítést, majd adjuk hozzá a vajat.
  7. Forraljuk össze az egészet óvatosan kevergetve, hogy ne törjön össze a burgonya.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 p
  • Főzés ideje: 20 p

Egy kevés tárkonnyal és babérlevéllel fűszerezve az egyik kedvenc főzelékünk. Liszt hozzáadása nem szükséges, hiszen önmagával tökéletesen sűríthető.

A krumplifőzelék a zöldborsófőzelék mellett talán a másik legnagyobb kedvenc a magyarok körében - tekintve, hogy maga a főzelék, mint műfaj, gyakorlatilag csak nálunk létezik ilyen formában. A menzás, lisztes-csomós receptúrákat hátrahagyva ezúttal egy klasszikus ízvilágú, de modern módszerrel sűrített, szuper alapanyagokkal főtt, krémes, és kicsit különlegesebben fűszerezett verziót hoztunk. Ezúttal a babérlevél mellé ugyanis tárkony is került krumplifőzelékünkbe, és liszt helyett önmagával sűrítettük!

Krumplifőzelék húsgolyókkal, kovászos kenyérrel
Krumplifőzelék húsgolyókkal, kovászos kenyérrel
Simon Gábor

Mit is jelent az önmagával sűrítés, és miért jó?

Ennek a sűrítési módszernek a lényege az, hogy elhagyjuk a liszet/keményítőt, és kiveszünk egy-két merőkanálnyit a készre főtt főzelékből, egy külön tálban leturmixoljuk, majd visszaöntjük a főzelékhez a fazékba. Ezzel krémesebb, sűrűbb lesz a végeredmény, és több zöldség is kerül bele.

A krumplifőzelék esetében duplán ajánlott az önmagával sűrítés!

Mivel a burgonya tele van keményítővel, eleve felesleges lenne lisztet használnunk, hiszen a krumpliból kifővő keményítőnek köszönhetően a főzelékünk alapvetően sűrűbb, mint a más zöldségből (pl. borsó, lencse, spenót) készült főzelékeké. Így az önmagával sűrítés több, mint elégséges eljárás a kívánt állag eléréséhez.

Ne csak babért használj!

Ebben a receptben azt is bebizonyítjuk, hogy a babérlevél mellett igenis használhatunk másfajta fűszert is főzéskor: ez esetben tárkonyt választottuk, de krémes vaj és tejföl, valamint némi almaecet is került krumplifőzelékünkbe a selymesség illetve a pont kellően savanykás íz kedvéért.

Tipp: friss zöldfűszerekkel minden finomabb, így a friss tárkony használatát is jó szívvel ajánljuk, de friss zöld petrezselyem, majoránna, lestyán is illik hozzá!

Krémes krumplifőzelék egy szelet kenyérrel, 3 fasírtgolyóval a tetején
Ez esetben tárkony, de krémes vaj, tejföl meg almaecet is került krumplifőzelékünkbe
Simon Gábor

Ha még pikánsabb krumplifőzelékre vágysz:

  • Görög joghurt: tej vagy tejföl helyett krémesítsd (habard) görög joghurttal, mert isteni savanykás ízt és finom állagot ad, ezen kívül a tejfölhöz képest kevésbé kalóriadús.
  • Kókuszkrém: a burgonyának jól áll az édeskés kókuszkrém/kókusztej is, melytől elvihetjük egy kicsit pikánsabb ázsiai irányba. Citrom/lime levével pedig kiválthatjuk az ecetet! Ehhez a recepthez pedig akár friss koriandert is használhatunk!
  • Currypaszta vagy currypor: a szép sárga szín mellett, amit ezektől kap a főzelékünk, isteni ázsiai, fűszeres aromát is kap. Pazar, főleg kókuszkrémmel párosítva!

Feltétek a krumplifőzelék tetejére

A klasszikus főtt tojás vagy tükörtojás helyett készíthetünk sokmagvas zöldséggolyókat, magyaros répafasírtot, süthetünk Stefánia-vagdaltat, sütőben sült brokkolifasírtot, céklás vegán fasírtot, vegán cukkinitócsnit, de például falafelt vagy egybesült, lencsés gombafasírtot is!

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek