r
Nosalty Logó

Epres tejberizstorta

Lakos Benedek
Epres tejberizstorta
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

A piskótához

A tejberizshez

Az eperzseléhez

393
Kalória
10.3g
Fehérje
54g
Szénhidrát
14.5g
Zsír
71.4g
Víz
90.8g
Koleszterin
1.6g
Élelmi rost
30.6g
Cukor
  • 7% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A piskótához

A tejberizshez

Az eperzseléhez

Összesen 393 kcal
  • 7% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A piskótához

A tejberizshez

Az eperzseléhez

Összesen 3527 kcal
  • 7% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A piskótához

A tejberizshez

Az eperzseléhez

Összesen 157 kcal
  • 7% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 48% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.3 g

Zsír

  • Összesen
    14.5 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    91 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    334.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    142 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    84 mg
  • Nátrium
    80 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    54 g
  • Cukor
    31 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    71.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    104 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    22 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    69 micro
  • Kolin:
    55 mg
  • Retinol - A vitamin:
    102 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    19 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    90 micro
Összesen 393 kcal
  • 7% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 48% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    92.4 g

Zsír

  • Összesen
    130.2 g
  • Telített zsírsav
    64 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    38 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    818 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3007.2 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    96 mg
  • Kálcium
    1279 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    131 mg
  • Foszfor
    756 mg
  • Nátrium
    723 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    485.6 g
  • Cukor
    275 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

Víz

  • Összesen
    642.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    933 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    13 mg
  • C vitamin:
    194 mg
  • D vitamin:
    177 micro
  • K vitamin:
    14 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    623 micro
  • Kolin:
    493 mg
  • Retinol - A vitamin:
    917 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    169 micro
  • β-crypt
    32 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    813 micro
Összesen 3527 kcal
  • 7% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 48% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.1 g

Zsír

  • Összesen
    5.8 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    37 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    134.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    57 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    6 mg
  • Foszfor
    34 mg
  • Nátrium
    32 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    21.8 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    28.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    42 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    28 micro
  • Kolin:
    22 mg
  • Retinol - A vitamin:
    41 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    8 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    36 micro
Összesen 157 kcal

Elkészítés

A piskótához

  1. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét egy csipet sóval elkezdjük felverni. Félúton hozzáadjuk a cukor felét, majd kemény, fényes habot verünk.
  2. A cukor másik felét a sárgájákhoz adjuk, majd világosra verjük. Ekkor hozzácsorgatjuk az olajat, eldolgozzuk, majd mehet hozzá a liszt. Ha eldolgoztuk, következhet a tej, ezzel addig keverjük a masszát, míg csomómentes nem lesz. A sárgájás alaphoz hozzáforgatjuk a tojásfehérjét, óvatosan, nehogy összetörjük.
  3. Egy 20 centiméter átmérőjű formát alul kibélelünk sütőpapírral (ne kenjük ki zsiradékkal, mert így magasabbra mászik rajta a piskóta), majd beleöntjük a masszát. 180 fokon 15 percig sütjük, mielőtt kivennénk, tűpróbát végzünk. A piskótát rácson hagyjuk kihűlni, majd visszatesszük a közben megtisztított tortaforma aljába.

A tejberizshez

  1. A tejet, cukrot, vaníliás cukrot és citromhéjat egy lábosba tesszük, majd 5 perc alatt összeforraljuk, míg a cukrok el nem olvadnak. Ekkor hozzáöntjük a rizst, majd alacsony lángon, rendszeresen megkeverve krémes tejberizst főzünk. A végén kihalásszuk a citromhéjakat, majd lefedjük a fazekat és így hagyjuk kihűlni a tejberizst.
  2. Amikor már teljesen kihűlt a rizs, átkeverjük. A tejszínt laza habbá verjük, a lapzselatint pedig a csomagolás utasításai szerint feloldjuk 4 evőkanál vízben. Először a tejszínhabbal fellazítjuk a rizst, majd hozzáöntjük a zselatint és elkeverjük.
  3. A tejberizses keveréket a piskótára öntjük, a tetejét elegyengetjük. Hűtőbe tesszük legalább 1-2 órára, míg meg nem dermed.

Az eperzseléhez

  1. Az epret, cukrot, citromlevet és zselatint egy kis lábasba tesszük, majd közepes lángon összefőzzük. Ha a gyümölcs már puha, simára turmixoljuk a dzsemet és még egyet rottyantunk rajta. Kicsit hagyjuk hűlni, majd a már megkötött tortára öntjük. Visszatesszük a hűtőbe 30-40 percre, hogy a zselé is megszilárduljon.
  2. A torta tetejét díszíthetjük friss eperrel, citromfűvel vagy tejszínhabbal is.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 p
  • Főzés ideje: 50 p
  • Sütés ideje: 15 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses

A legpuhább piskótán ülő krémes tejberizs és az őket felül bevonó harsány eperzselé olyan tortát alkotnak, amely méltán megérdemli a klasszikus jelzőt. Születésnapra, de akár egy kisebb családi összejövetelre is kiváló választás, az év bármely szakában: hiszen a tetején lévő gyümölcsréteg szezonálisan váltogatható.

További receptek

Legegyszerűbb csokitorta

Szaftos és puha, mélyen kakaós ízű piskóta, valamint közé rétegelt karakteres, lágy csokikrém: igen, ez az a csokitorta, amiről mindig is álmodtál! Pofonegyszerű megsütni, a ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Kovászos uborka egyszerűen

Túlmisztifikált receptek helyett a 96 éves Dédimama receptje. Tanyán született, ott nőtt föl, sok hasznos  praktikát hozott magával. Sokszor készítettük már, de legfinomabb akkor ...

Legfinomabb limonádé

Ki ne imádná a limonádét, az első nyáriasan meleg napokon pedig semmi sem esik jobban, mint egy nagy pohár jeges frissítő ebből a citromos kedvencből! Ebben a verzióban egész citromokat ...

Eredeti görög saláta

Régóta kerestem az igazi, valódi görög saláta receptjét, mert ahány helyen ettem eddig, pont annyiféle módon volt elkészítve. Most találtam egy receptet, ami gyanús volt, és görög ...