r
Nosalty Logó

Epres tejberizstorta

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Lakos Benedek
Epres tejberizstorta
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 7% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A piskótához

A tejberizshez

Az eperzseléhez

Összesen 393 kcal
  • 7% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A piskótához

A tejberizshez

Az eperzseléhez

Összesen 3527 kcal
  • 7% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A piskótához

A tejberizshez

Az eperzseléhez

Összesen 157 kcal
  • 7% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 48% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.3 g

Zsír

  • Összesen
    14.5 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    91 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    334.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    142 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    84 mg
  • Nátrium
    80 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    54 g
  • Cukor
    31 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    71.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    104 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    22 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    69 micro
  • Kolin:
    55 mg
  • Retinol - A vitamin:
    102 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    19 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    90 micro
Összesen 393 kcal
  • 7% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 48% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    92.4 g

Zsír

  • Összesen
    130.2 g
  • Telített zsírsav
    64 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    38 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    818 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3007.2 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    96 mg
  • Kálcium
    1279 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    131 mg
  • Foszfor
    756 mg
  • Nátrium
    723 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    485.6 g
  • Cukor
    275 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

VÍZ

  • Összesen
    642.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    933 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    13 mg
  • C vitamin:
    194 mg
  • D vitamin:
    177 micro
  • K vitamin:
    14 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    623 micro
  • Kolin:
    493 mg
  • Retinol - A vitamin:
    917 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    169 micro
  • β-crypt
    32 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    813 micro
Összesen 3527 kcal
  • 7% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 48% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.1 g

Zsír

  • Összesen
    5.8 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    37 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    134.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    57 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    6 mg
  • Foszfor
    34 mg
  • Nátrium
    32 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    21.8 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    28.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    42 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    28 micro
  • Kolin:
    22 mg
  • Retinol - A vitamin:
    41 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    8 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    36 micro
Összesen 157 kcal
  • Nosalty kipróbálta

Hozzávalók

A piskótához

A tejberizshez

Az eperzseléhez

Elkészítés

A piskótához

  1. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét egy csipet sóval elkezdjük felverni. Félúton hozzáadjuk a cukor felét, majd kemény, fényes habot verünk.
  2. A cukor másik felét a sárgájákhoz adjuk, majd világosra verjük. Ekkor hozzácsorgatjuk az olajat, eldolgozzuk, majd mehet hozzá a liszt. Ha eldolgoztuk, következhet a tej, ezzel addig keverjük a masszát, míg csomómentes nem lesz. A sárgájás alaphoz hozzáforgatjuk a tojásfehérjét, óvatosan, nehogy összetörjük.
  3. Egy 20 centiméter átmérőjű formát alul kibélelünk sütőpapírral (ne kenjük ki zsiradékkal, mert így magasabbra mászik rajta a piskóta), majd beleöntjük a masszát. 180 fokon 15 percig sütjük, mielőtt kivennénk, tűpróbát végzünk. A piskótát rácson hagyjuk kihűlni, majd visszatesszük a közben megtisztított tortaforma aljába.

A tejberizshez

  1. A tejet, cukrot, vaníliás cukrot és citromhéjat egy lábosba tesszük, majd 5 perc alatt összeforraljuk, míg a cukrok el nem olvadnak. Ekkor hozzáöntjük a rizst, majd alacsony lángon, rendszeresen megkeverve krémes tejberizst főzünk. A végén kihalásszuk a citromhéjakat, majd lefedjük a fazekat és így hagyjuk kihűlni a tejberizst.
  2. Amikor már teljesen kihűlt a rizs, átkeverjük. A tejszínt laza habbá verjük, a lapzselatint pedig a csomagolás utasításai szerint feloldjuk 4 evőkanál vízben. Először a tejszínhabbal fellazítjuk a rizst, majd hozzáöntjük a zselatint és elkeverjük.
  3. A tejberizses keveréket a piskótára öntjük, a tetejét elegyengetjük. Hűtőbe tesszük legalább 1-2 órára, míg meg nem dermed.

Az eperzseléhez

  1. Az epret, cukrot, citromlevet és zselatint egy kis lábasba tesszük, majd közepes lángon összefőzzük. Ha a gyümölcs már puha, simára turmixoljuk a dzsemet és még egyet rottyantunk rajta. Kicsit hagyjuk hűlni, majd a már megkötött tortára öntjük. Visszatesszük a hűtőbe 30-40 percre, hogy a zselé is megszilárduljon.
  2. A torta tetejét díszíthetjük friss eperrel, citromfűvel vagy tejszínhabbal is.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 15 perc
  • Receptkönyvben: 43
  • Tegnapi nézettség: 6
  • 7 napos nézettség: 94
  • Össznézettség: 2673
  • Feltöltés dátuma: 2024. június 18.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Epres tejberizstorta
Lakos Benedek 300 recept

A legpuhább piskótán ülő krémes tejberizs és az őket felül bevonó harsány eperzselé olyan tortát alkotnak, amely méltán megérdemli a klasszikus jelzőt. Születésnapra, de akár egy kisebb családi összejövetelre is kiváló választás, az év bármely szakában: hiszen a tetején lévő gyümölcsréteg szezonálisan váltogatható.

Hozzávalók

A piskótához

A tejberizshez

Az eperzseléhez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

4 virágmag, amit júliusban vethetsz el

A kerti munkálatok júliusban sem állnak meg, ha szeretnénk egész évben virágoktól pompázó, színes kiskertet. Bár azt gondolnánk, júliusban minek már elvetni bármit is, de ez a 4 kerti virág már ősszel boldogítani fog, akkor is, ha július derekán veted el a magját!