r
Nosalty Logó

Meggyes rétes házi tésztából

Rosanics Petra
Meggyes rétes házi tésztából
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

rétestészta

töltelék

278
Kalória
5.2g
Fehérje
47g
Szénhidrát
7.9g
Zsír
61.1g
Víz
50.4g
Koleszterin
1.9g
Élelmi rost
15.7g
Cukor
  • 4% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 7% Zsír

rétestészta

töltelék

Összesen 278 kcal
  • 4% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 7% Zsír

rétestészta

töltelék

Összesen 3326 kcal
  • 4% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 7% Zsír

rétestészta

töltelék

Összesen 206 kcal
  • 4% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 50% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    5.2 g

Zsír

  • Összesen
    7.9 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    50 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    182.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    39 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    68 mg
  • Nátrium
    44 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    47 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    61.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    89 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    21 micro
  • Kolin:
    34 mg
  • Retinol - A vitamin:
    63 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    302 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    77 micro
Összesen 278 kcal
  • 4% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 50% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    62.5 g

Zsír

  • Összesen
    94.4 g
  • Telített zsírsav
    51 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    27 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    604 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2192.4 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    171 mg
  • Kálcium
    471 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    178 mg
  • Foszfor
    817 mg
  • Nátrium
    533 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    563.6 g
  • Cukor
    189 mg
  • Élelmi rost
    22 mg

Víz

  • Összesen
    733.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1064 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    93 mg
  • D vitamin:
    83 micro
  • K vitamin:
    21 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    256 micro
  • Kolin:
    414 mg
  • Retinol - A vitamin:
    761 micro
  • α-karotin
    9 micro
  • β-karotin
    3627 micro
  • β-crypt
    30 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    925 micro
Összesen 3326 kcal
  • 4% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 50% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    3.9 g

Zsír

  • Összesen
    5.9 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    38 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    136.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    29 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    51 mg
  • Nátrium
    33 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    35 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    45.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    66 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    26 mg
  • Retinol - A vitamin:
    47 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    225 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    57 micro
Összesen 206 kcal

Elkészítés

rétestészta

  1. A liszteket és pár kanál cukrot átszitáljunk, majd hozzáadjuk a tojásokat, az ecetet, a tejfölt és a vizet is.
  2. A tésztából fényes tésztát gyúrunk, ez géppel kb. 15 percet vesz igénybe. Ha picit ragadósnak tűnik még, az nem baj, csomagoljuk folpackba és tegyük hűtőbe legalább 2 órára. Közben készítsük el a meggytölteléket.
  3. A nyújtáshoz vegyünk elő egy nagyobb fajta tiszta konyharuhát és szórjuk meg alaposan rétesliszttel. A pihentetett tésztát vágjuk ketté, majd (egyszerre csak eggyel dolgozva) kezdjük el kézzel szétnyújtani. Amikor már akkora mint egy kisebb pizza, tegyük a tésztát a belisztezett konyharuha közepére, és kezdjük el a pereme mentén körkörösen nyújtani-húzogatni.
  4. Amikor már szép vékony a tészta (és ezért nem merjük tovább húzni), megkenjük az olvasztott vajjal, majd megszórjuk a pirított zsemlemorzsával és pár kevés nádcukorral.
  5. A tészta egyik oldalára halmozzuk a töltelék felét (pár cseppet érdemes a tészta többi részére is pettyezni), majd a konyharuha segítségével feltekerjük a rétest.
  6. A két rétesrudat sütőpapíros tepsire tesszük, a tetejüket pedig lekenjük vajjal és kevés cukorral is megszórjuk. 180 fokra előmelegített sütőben fél óra alatt aranybarnára sütjük.
  7. A kész rétest hagyjuk hűlni szeletelés előtt, majd tálaljuk ízlés szerint vaníliafagylalttal.

töltelék

  1. A meggyet (ha befőtt vagy fagyasztott, akkor csepegtessük le) egy kis lábasba tesszük és hozzáadjuk a nádcukrot, majd belereszeljük a citrom héját és belefacsarjuk a levét is.
  2. Ízesítjük a tölteléket vaníliával és meggyszörppel, majd az egészet összefőzzük 5-10 perc alatt.
  3. Egy kis tálkába öntjük a keményítőt, majd hozzáadunk a meggy forró levéből és csomómentesre keverjük, mielőtt a töltelékhez öntenénk.
  4. A meggyragut ezután pár perc alatt összesűríti a keményítő, és készen is van. Hagyjuk teljesen kihűlni.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Főzés ideje: 15 p
  • Sütés ideje: 30 p
  • Sütés hőfoka: 190 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses

Egy jó rétes sose rossz, még kicsit langyosan, egy gombóc vaníliafagylalttal tálalva kevés sütemény veheti fel vele a versenyt. Aki pedig már készítette házi tésztával, az tudhatja, hogy a bolti sajnos a nyomába sem ér. Elkészíteni azonban messze nem annyira komplikált, mint azt sokan gondolnák, nem kell egyből egész asztalt igénylő tésztanyújtásra gondolni, lehet kicsiben is kezdeni. A meggyes töltelék pedig frissből, fagyasztottból és befőttből is készülhet, ha pedig fokoznánk az ízeket, adjunk a töltelékhez kevés szörpöt is.

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek