A legegyszerűbb muffin alaprecept
Talán a világ legnépszerűbb édessége a muffin, azonban nehéz megbízható alapreceptet találni. Most azonban mutatunk egy pofonegyszerű verziót, amit pillanatok alatt be lehet keverni, hogy fél órán belül már falatozhassuk is a szaftos tésztájú muffinokat.
Az alaptésztát természetesen tetszés szerint ízesíthetjük fűszerekkel, csokoládéval, friss vagy aszalt gyümölcsökkel, a recept lényege, hogy remek kiindulópont a kísérletezéshez. A jó tészta tökéletes bizonyítéka pedig nem más, minthogy a papír álomszépen elválik a muffintól!
De honnan is ered a muffin és mit jelent a neve
A muffin elnevezés feltehetően ófrancia (moufflen = puha kenyér) vagy német (muffen - apró torta) eredetű, azonban amikor ma muffinról beszélünk, a magyar köznyelvben általában az amerikai édességre gondolunk, és nem az angol muffinra. Utóbbi inkább egy kenyérféle, mint sütemény, ugyanakkor nem meglepő módon ez az amerikai muffin ősapja.
Az angol muffin a 18. század egyik kedvence volt, az 1800-as években pedig az USA-ban is egyre növekvő népszerűségre tett szert, egy lényegi különbséggel: ekkora feltalálták a sütőport. Ez a ma már alapélelmiszernek számító kis termék megreformálta a sütés világát, innentől ugyanis nem volt szükség hosszú órákat várni, mire a kovász vagy az élesztő működni kezdett, ami a gyártást (majd a tömeggyártást) is felgyorsította.
A 20. század közepén aztán az amerikai marketingnek köszönhetően előbb a tökéletes családi reggeli szerepében tetszelgett a muffin, majd az 1980-as évekre őrületes trenddé nőtte ki magát a muffinfogyasztás, egyre különlegesebb ízesítésekkel. Ez a folyamat pedig gyakorlatilag napjainkban sem ért még véget, sőt, az egészséges életszemlélet népszerüsödésével újabb és újabb mentes és diétás muffinok jelentek meg.
Mi a tökéletes muffin titka?
A muffin nem olyan komplikált édesség, mint a leveles tészta vagy egy kelt tésztás sütemény, így nem annyira az alapanyagválasztáson, mint inkább a megfelelő arányokon múlik a siker.
- A zsiradékot habosítsuk ki a cukorral, különösképpen ha vajjal vagy margarinnal dolgozunk, ettől sokkal könnyedebb lesz a végeredmény.
- Nem mindegy az sem, milyen halmazú a vaj: ha olvasztva használjuk, gazdag, tömörebb és morzsálós lesz a végeredmény, míg ha puha vajjal dolgozunk, légiesebb eredményt kapunk - itt mindenki maga döntse el, melyiket szereti.
- Fontos a tészta állaga is, akkor jó, ha sűrű, de kanalazható. Ehhez nagyjából 2:1:1 arányban kell használnunk lisztet, zsiradékot és cukrot, és fontos, hogy az egyéb folyadékok (tojás, joghurt, tej, almapüré, stb.) nagyjából a liszt súlyát kitegyék.
- Bár egyszerű receptről van szó, nem árt odafigyelni rá, hogy ne keverjük túl: akkor jó, ha a liszt már éppen elkeveredett a nedves alapanyagok között. Ha túlkeverjük, azzal megerősítjük a gluténszerkezetet, ami lyukacsos állagot eredményez.
Az utolsó simítás
A legtutibb muffinok az oldalunkról:
Mi kerülhet még bele ízesítésként?
Röviden? Bármi, amit megálmodunk. Ha ezzel az alaptésztával dolgozunk, akkor a legegyszerűbb a nyers tésztához hozzáforgatni vagy a kiporciózott muffinokba belenyomni az ízesítőnket, legyen az csokoládé, gyümölcs vagy olajos mag.
Ha poralapú fűszert használnánk, azt viszont mindenképpen a liszttel együtt keverjük a nedves alapanyagokhoz. Fahéj, kardamom, gyömbér, citroméj, ezek mind remekül működnek. Használhatunk nedves ízesítőket is, jellemzően ilyen a vanília, a naracskivonat, a rumaroma.
Arra viszont figyeljünk, hogy ha kakaót vagy darált diót/mandulát/mákot keverünk a tésztába, az már megváltoztatja a liszt-folyadék arányt, így vagy korrigálnunk kell, vagy érdemes eleve kevesebb liszztel dolgozni ilyenkor.
Mentes muffin - nem probléma
A cukormentesség már egy fokkal nehezebb, mert az édesítőszerek általában kisebb térfogatúak, mint a cukor, de az édesítést banánnal is megoldhatjuk mesterséges édesítők helyett. Emiatt az ilyen muffinok sokszor ízre tökéletesek, de a papírtól nehezebben válnak el, így érdemes inkább kivajazott formába tölteni, és nem papírozni.
Ha pedig gluténmentes muffinra vágyunk, akkor a legjobb, ha gluténmentes zabliszttel dolgozunk, de a liszt egy részét akár darált dióra vagy mandulára is lecserélhetjük.
Kedvenc mentes muffinjaink: