r
Nosalty Logó

A legegyszerűbb muffin alaprecept

Rosanics Petra
Muffin alaprecept
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

muffintészta

opcionális töltelékek

215
Kalória
3.8g
Fehérje
27.7g
Szénhidrát
9.9g
Zsír
17.3g
Víz
51.6g
Koleszterin
858.2mg
Élelmi rost
11.2g
Cukor
  • 7% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 17% Zsír

muffintészta

opcionális töltelékek

Összesen 215 kcal
  • 7% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 17% Zsír

muffintészta

opcionális töltelékek

Összesen 2587 kcal
  • 7% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 17% Zsír

muffintészta

opcionális töltelékek

Összesen 291 kcal
  • 7% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 29% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    3.8 g

Zsír

  • Összesen
    9.9 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    52 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    199.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    53 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    79 mg
  • Nátrium
    47 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    27.7 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    17.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    82 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    28 mg
  • Retinol - A vitamin:
    80 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    18 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    49 micro
Összesen 215 kcal
  • 7% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 29% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    45.9 g

Zsír

  • Összesen
    119 g
  • Telített zsírsav
    69 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    34 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    620 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2388.7 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    117 mg
  • Kálcium
    637 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    109 mg
  • Foszfor
    946 mg
  • Nátrium
    566 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    332.6 g
  • Cukor
    135 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

Víz

  • Összesen
    208.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    978 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    32 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    22 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    128 micro
  • Kolin:
    339 mg
  • Retinol - A vitamin:
    960 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    214 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    590 micro
Összesen 2587 kcal
  • 7% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 29% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    5.2 g

Zsír

  • Összesen
    13.4 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    70 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    268.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    72 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    106 mg
  • Nátrium
    64 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    37.4 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    23.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    110 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    38 mg
  • Retinol - A vitamin:
    108 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    24 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    66 micro
Összesen 291 kcal

Elkészítés

muffintészta

  1. A tojásokat a cukorral és a puha/olvasztott vajjal alaposan kihabosítjuk, majd hozzákeverjük a tejet is.
  2. Hozzászitáljuk a lisztet, a vaníliás cukrot, a sütőport és a sót, és az egészet csomómentes tésztává keverjük.
  3. A kész tésztát muffinformákba kanalazzuk, ebből az adagból 12 darab jön ki. A porciózáshoz kiválóan használható a fagylaltoskanál, de két evőkanállal is remekül lehet dolgozni.
  4. 180 fokos sütőben 20-25 percet sütjük a muffinokat, amikor elkészültek pedig hagyjuk picit hűlni őket. Csodakönnyen fog lejönni a papír a muffinról!

opcionális töltelékek

  1. Muffin alapreceptről lévén szó, remekül lehet ízesíteni a tésztát. Ha egyféle ízűre szeretnénk, érdemes már a tésztához hozzákeverni az aprított gyümölcsöt és/vagy csokoládét.
  2. Most egy adagon belül készítettünk több ízt úgy, hogy a kiporciózott muffinokba nyomunk bele pár szem áfonyát, eperkockát vagy csokoládédarabot.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 10 p
  • Sütés ideje: 20 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

Talán a világ legnépszerűbb édessége a muffin, azonban nehéz megbízható alapreceptet találni. Most azonban mutatunk egy pofonegyszerű verziót, amit pillanatok alatt be lehet keverni, hogy fél órán belül már falatozhassuk is a szaftos tésztájú muffinokat.

Az alaptésztát természetesen tetszés szerint ízesíthetjük fűszerekkel, csokoládéval, friss vagy aszalt gyümölcsökkel, a recept lényege, hogy remek kiindulópont a kísérletezéshez. A jó tészta tökéletes bizonyítéka pedig nem más, minthogy a papír álomszépen elválik a muffintól!

Muffin alaptészta többféle ízesítéssel
Muffin alaptészta többféle ízesítéssel

De honnan is ered a muffin és mit jelent a neve

A muffin elnevezés feltehetően ófrancia (moufflen = puha kenyér) vagy német (muffen - apró torta) eredetű, azonban amikor ma muffinról beszélünk, a magyar köznyelvben általában az amerikai édességre gondolunk, és nem az angol muffinra. Utóbbi inkább egy kenyérféle, mint sütemény, ugyanakkor nem meglepő módon ez az amerikai muffin ősapja.

Az angol muffin a 18. század egyik kedvence volt, az 1800-as években pedig az USA-ban is egyre növekvő népszerűségre tett szert, egy lényegi különbséggel: ekkora feltalálták a sütőport. Ez a ma már alapélelmiszernek számító kis termék megreformálta a sütés világát, innentől ugyanis nem volt szükség hosszú órákat várni, mire a kovász vagy az élesztő működni kezdett, ami a gyártást (majd a tömeggyártást) is felgyorsította.

A 20. század közepén aztán az amerikai marketingnek köszönhetően előbb a tökéletes családi reggeli szerepében tetszelgett a muffin, majd az 1980-as évekre őrületes trenddé nőtte ki magát a muffinfogyasztás, egyre különlegesebb ízesítésekkel. Ez a folyamat pedig gyakorlatilag napjainkban sem ért még véget, sőt, az egészséges életszemlélet népszerüsödésével újabb és újabb mentes és diétás muffinok jelentek meg.

Natúr muffin kis fatálkára tálalva
Muffin alaptészta - natúran vagy ízesítve is remek

Mi a tökéletes muffin titka?

A muffin nem olyan komplikált édesség, mint a leveles tészta vagy egy kelt tésztás sütemény, így nem annyira az alapanyagválasztáson, mint inkább a megfelelő arányokon múlik a siker.

  • A zsiradékot habosítsuk ki a cukorral, különösképpen ha vajjal vagy margarinnal dolgozunk, ettől sokkal könnyedebb lesz a végeredmény.
  • Nem mindegy az sem, milyen halmazú a vaj: ha olvasztva használjuk, gazdag, tömörebb és morzsálós lesz a végeredmény, míg ha puha vajjal dolgozunk, légiesebb eredményt kapunk - itt mindenki maga döntse el, melyiket szereti.
  • Fontos a tészta állaga is, akkor jó, ha sűrű, de kanalazható. Ehhez nagyjából 2:1:1 arányban kell használnunk lisztet, zsiradékot és cukrot, és fontos, hogy az egyéb folyadékok (tojás, joghurt, tej, almapüré, stb.) nagyjából a liszt súlyát kitegyék.
  • Bár egyszerű receptről van szó, nem árt odafigyelni rá, hogy ne keverjük túl: akkor jó, ha a liszt már éppen elkeveredett a nedves alapanyagok között. Ha túlkeverjük, azzal megerősítjük a gluténszerkezetet, ami lyukacsos állagot eredményez.

Az utolsó simítás

A frissen sült muffin tetejét megkenhetjük egy kevés olvasztott vajja, így szép fényes lesz a teteje, akár a pékségekben.

A legtutibb muffinok az oldalunkról:

Mi kerülhet még bele ízesítésként?

Röviden? Bármi, amit megálmodunk. Ha ezzel az alaptésztával dolgozunk, akkor a legegyszerűbb a nyers tésztához hozzáforgatni vagy a kiporciózott muffinokba belenyomni az ízesítőnket, legyen az csokoládé, gyümölcs vagy olajos mag.

Ha poralapú fűszert használnánk, azt viszont mindenképpen a liszttel együtt keverjük a nedves alapanyagokhoz. Fahéj, kardamom, gyömbér, citroméj, ezek mind remekül működnek. Használhatunk nedves ízesítőket is, jellemzően ilyen a vanília, a naracskivonat, a rumaroma.

Arra viszont figyeljünk, hogy ha kakaót vagy darált diót/mandulát/mákot keverünk a tésztába, az már megváltoztatja a liszt-folyadék arányt, így vagy korrigálnunk kell, vagy érdemes eleve kevesebb liszztel dolgozni ilyenkor.

Alap natúr muffin többféle ízesítéssel
Alap natúr muffin többféle ízesítéssel

Mentes muffin - nem probléma

Ha vegán muffinokat sütnénk, vaj helyett használhatunk margarint vagy olívaolajat, míg a tojást a legjobb almapürével helyettesíteni.
A cukormentesség már egy fokkal nehezebb, mert az édesítőszerek általában kisebb térfogatúak, mint a cukor, de az édesítést banánnal is megoldhatjuk mesterséges édesítők helyett. Emiatt az ilyen muffinok sokszor ízre tökéletesek, de a papírtól nehezebben válnak el, így érdemes inkább kivajazott formába tölteni, és nem papírozni.
Ha pedig gluténmentes muffinra vágyunk, akkor a legjobb, ha gluténmentes zabliszttel dolgozunk, de a liszt egy részét akár darált dióra vagy mandulára is lecserélhetjük.

Kedvenc mentes muffinjaink:

További receptek

Banánkenyérmuffin

Ezek az édes kis banános muffinok nagyszerű nassolnivalók olyanoknak, akik gyors és megúszós desszertre vágynak, akik időhiányban szenvednek, vagy akik hátuk közepére sem kívánnak egy ...

Gerzsenyi Flóra

Címlapról ajánljuk

Top Receptek