r
Nosalty Logó

Ünnepi báránysült

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Gerzsenyi Flóra
Ünnepi báránysült
adag
Sütés
perc
Sütés hőfoka
170 °C
  • 5% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A bárány

Chimichuri

Mázas répa

Összesen 1162 kcal
  • 5% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A bárány

Chimichuri

Mázas répa

Összesen 6985 kcal
  • 5% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A bárány

Chimichuri

Mázas répa

Összesen 143 kcal
  • 5% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    35.4 g

Zsír

  • Összesen
    77.9 g
  • Telített zsírsav
    24 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    43 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    127 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1193.7 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    35 mg
  • Kálcium
    172 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    125 mg
  • Foszfor
    465 mg
  • Nátrium
    381 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    85.2 g
  • Cukor
    38 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

VÍZ

  • Összesen
    473.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1343 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    87 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    323 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    14 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    132 micro
  • Kolin:
    48 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    5160 micro
  • β-karotin
    13421 micro
  • β-crypt
    16 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    1504 micro
Összesen 1162 kcal
  • 5% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    212.2 g

Zsír

  • Összesen
    467.6 g
  • Telített zsírsav
    142 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    256 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    45 g
  • Koleszterin
    763 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7162.2 g
  • Cink
    42 mg
  • Szelén
    211 mg
  • Kálcium
    1032 mg
  • Vas
    42 mg
  • Magnézium
    751 mg
  • Foszfor
    2790 mg
  • Nátrium
    2286 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    511 g
  • Cukor
    230 mg
  • Élelmi rost
    67 mg

VÍZ

  • Összesen
    2838.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    8056 micro
  • B6 vitamin:
    7 mg
  • B12 Vitamin:
    24 micro
  • E vitamin:
    39 mg
  • C vitamin:
    524 mg
  • D vitamin:
    46 micro
  • K vitamin:
    1940 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    85 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    791 micro
  • Kolin:
    285 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    30957 micro
  • β-karotin
    80525 micro
  • β-crypt
    96 micro
  • Likopin
    9 micro
  • Lut-zea
    9026 micro
Összesen 6985 kcal
  • 5% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.4 g

Zsír

  • Összesen
    9.7 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    16 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    149 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    21 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    58 mg
  • Nátrium
    48 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    10.6 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    59 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    168 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    40 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    644 micro
  • β-karotin
    1675 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    188 micro
Összesen 143 kcal

Hozzávalók

A bárány

Chimichuri

Mázas répa

Elkészítés

A bárány

  1. A fűszerkeverék hozzávalóit egy aprítógépben összedaráljuk, és a kész keveréket alaposan bedörzsöljük a húsba (kívül-belül).
  2. A húst konyhai kötözővel minden oldalról átkötjük, ezzel összefogva és megadva a formáját, majd fóliába tekerjük szorosan, hogy egy szép roládot kapjunk. Hűtőbe tesszük egy éjszakára pácolódni.
  3. A megtisztított burgonyákat nagyobb darabokra vágjuk, és szinte teljesen készre főzzük sós vízben. Hagyjuk hűlni, majd összekeverjük zsírral, olívaolajjal, sóval, borssal és egy kevés megmaradt húspác-fűszerrel. Egy nagy tepsire rendezzük, és a báránycombot középre helyezzük.
  4. Fóliával letakarva 170°C-on 40 percig sütjük, majd fólia nélkül további 60 percig, időnként megfordítva a húst. Mikor már majdnem kész, 220 fokon még rágrillezünk a tetejére.
  5. Kivesszük a sütőből, áttesszük egy tányérra, fóliával letakarjuk, majd konyharuhával bebugyoláljuk. Pihenni hagyjuk 20 percig (ez fontos, így marad a hús szaftos!)
  6. Amíg a bárány megsül és pihen, addig nekiállunk a répának és a chimichurinak, amikkel majd tálaljuk a húst.

Chimichuri

  1. A hozzávalókat késes aprítóban durvára daráljuk, ízlés szerint fűszerezzük, találásig hűtőben tároljuk.

Mázas répa

  1. A sárgarépákat meghámozzuk, a nagyobb darabokat hosszában kettévágjuk, majd alaposan megmossuk őket.
  2. Egy nagy keverőtálban összekeverjük a máz hozzávalóit, majd beleforgatjuk a répákat.
  3. Egy sütőtepsire helyezzük őket egymás mellé, és 220°C-os sütőben 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük, karamellizáljuk.
  • Sütés hőfoka: 170 °C
  • Sütés ideje: 120 perc
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 21
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 5
  • Össznézettség: 643
  • Feltöltés dátuma: 2024. február 28.

Receptkategóriák

további kategória: húsvét kategória: ünnepi főételek és köretek

Receptjellemzők

Ünnepi báránysült
Gerzsenyi Flóra 378 recept

Ünnepeljük a húsvétot és a tavasz eljövetelét egy tökéletes báránysülttel! A bárány is vallási jelentőséggel bír, hiszen a húsvéti és pászkaünnepségeken egyaránt megemlékeznek az áldozati bárányról. Ennek hozománya, hogy a sült bárány a húsvéti étkezésben is megvetette a lábát, és már a hatalmas karácsonyi, aranyszínű pulykákat is megelőzte. Ez a báránysült tökéletes főétel, mielőtt megtömjük magunkat csokitojásokkal és aprósütemények dús hadával. A húst rengeteg zöldfűszerrel készítjük, és chimichurival, rozmaringos sült krumplival és mázas répával tálaljuk. Nagyon finom, és hihetetlenül egyszerű az elkészítése.

Hozzávalók

A bárány

Chimichuri

Mázas répa

Címlapról ajánljuk

További cikkek