r
Nosalty Logó

Paprikás krumpli hagyományosan elkészítve

Fekete Melinda
Paprikás krumpli hagyományosan elkészítve
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

Az ételhez

621
Kalória
24.9g
Fehérje
38.7g
Szénhidrát
40.9g
Zsír
376.8g
Víz
36.6g
Koleszterin
5.3g
Élelmi rost
4.2g
Cukor
  • 5% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 9% Zsír

Az ételhez

Összesen 621 kcal
  • 5% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 9% Zsír

Az ételhez

Összesen 2481 kcal
  • 5% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 9% Zsír

Az ételhez

Összesen 108 kcal
  • 5% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    24.9 g

Zsír

  • Összesen
    40.9 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    37 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1961.3 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    175 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    60 mg
  • Foszfor
    215 mg
  • Nátrium
    1490 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    38.7 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    376.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    52 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    60 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    42 micro
  • Kolin:
    30 mg
  • Retinol - A vitamin:
    40 micro
  • α-karotin
    25 micro
  • β-karotin
    135 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    515 micro
  • Lut-zea
    113 micro
Összesen 621 kcal
  • 5% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    99.4 g

Zsír

  • Összesen
    163.5 g
  • Telített zsírsav
    64 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    29 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    146 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7845.1 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    60 mg
  • Kálcium
    701 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    241 mg
  • Foszfor
    858 mg
  • Nátrium
    5961 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    154.9 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    21 mg

Víz

  • Összesen
    1507.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    206 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    242 mg
  • D vitamin:
    15 micro
  • K vitamin:
    28 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    15 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    168 micro
  • Kolin:
    119 mg
  • Retinol - A vitamin:
    158 micro
  • α-karotin
    98 micro
  • β-karotin
    539 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    2058 micro
  • Lut-zea
    453 micro
Összesen 2481 kcal
  • 5% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    4.3 g

Zsír

  • Összesen
    7 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    6 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    337.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    30 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    37 mg
  • Nátrium
    257 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    6.7 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    64.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    9 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    7 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    7 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    23 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    89 micro
  • Lut-zea
    19 micro
Összesen 108 kcal

Elkészítés

Az ételhez

  1. Először a hagymát, paprikát és paradicsomot apróra vágjuk, a kolbászt és a virslit pedig szeletekre. A burgonyákat megpucoljuk és gerezdekre vágjuk.
  2. Egy edényben felforrósítjuk a zsírt, majd beletesszük a kolbász karikákat és miután megpirultak ki is szedjük őket. A kolbászos zsírban megdinszteljük a hagymát és a fokhagymát, majd hozzátesszük a paradicsomot, paprikát, paprikakrémet is. Erre az alapra mehetnek a fűszerek és miután a fűszerpaprikát is beleszórtuk rögtön mehet a burgonya is. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje a krumplikat és puhára főzzük.
  3. Miután megfőtt a burgonya, visszatesszük a pirított kolbászkarikákat, és a felkarikázott virslit is hozzátesszük. Megvárjuk míg ezekkel is felforr az étel és lezárjuk alatta a tűzhelyet.
  4. Tálaljunk az étel mellé kenyeret és savanyúságot.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 10 p
  • Főzés ideje: 25 p
  • Főzés módja: bográcsos

A paprikás krumpli a magyar konyha egyik remekműve: puha, ízes, szaftos és kellemesen füstös. Akár szabadtéren, akár a konyhában, az elkészítése egyáltalán nem időigényes, és nem is bonyolult, így nagyobb társaság megvendégelésére is remek választás.

Retró kedvenc a paprikás krumpli, mely annak idején olcsóságáról volt híres, és emiatt is volt igen kedvelt egytálétel a magyarok körében – na meg persze magyaros ízvilága miatt. A fűszerpaprika, hagyma, zsiradék, burgonya és kolbász és/vagy virsli együttese csak jó lehet, főleg, ha még galuskát is szaggatunk bele!

Paprikás krumpli virslivel és kolbásszal, tányérban, fehér kenyérrel
Paprikás krumpli virslivel és kolbásszal, tányérban, fehér kenyérrel

Ezekre figyeljünk a tökéletes paprikás krumpli érdekében

1.) A burgonya kiválasztása

Míg régen nem volt burgonyaválasztási lehetőségünk a magyar boltokban, ma már megannyi fajta várakozik a zöldségeseknél és a boltokban. Kiflikrumpli, salátának való, sütni való vagy főzni való, nem szétfővő? Az alábbi jelzések mindig segítenek:

A” = Salátának való, nem szétfővő burgonya

B” = Főzni való nem szétfővő burgonya

C” = Sütni való enyhén szétfővő burgonya

A paprikás krumplihoz természetesen főzni való, nem szétfővő burgonyát kell választanunk.

A legfinomabb alap:

A paprikás krumpli alapjához tegyünk egy felkockázott paradicsomot és egy tv-paprikát a hagyma mellé. Ezeket a végén pépesíthetjük is, finoman ízesítik és sűrítik a szaftot!

2.) A megfelelő húsféle

A tökéletes paprikás krumpliba hagyományosan valamilyen húsféle is kerül, általában virsli vagy füstölt kolbász, esetleg debreceni. A lecsókolbász nem ideális, mert pirításnál széteshet. A hentesnél mindig érdeklődhetünk, ha bizonytalanok vagyunk.

3.) Megfelelő zsiradék- és hagymamennyiség

A sűrű, ízes, gazdag paprikás szafthoz elengedhetetlen a sok hagyma és a megfelelő zsiradék, csak úgy, mint pörköltfőzés esetén. Ha kevés a hagyma, híg lesz a szaft, és íztelen a végeredmény, márpedig nem levest főzünk.

De mennyi legyen a hagyma?

Egy nagy fazék paprikás krumplihoz bátran használjunk minimum egy, de akár két fej apróra vágott vöröshagymát! A fokhagyma opcionális.

A zsiradék lehet disznózsír, de akár kacsazsír vagy libazsír, sőt, növényi olaj is, ezen kívül szalonnát is használhatunk. Két hagymát 3-4 evőkanál olajon vagy 100 gramm szalonna kisült zsírján dinszteljünk meg.

4.) Fűszerezés – a fűszerpaprika a legfontosabb!

A legtöbb magyaros ételhez hasonlóan a só és bors az alap, esetleg egy kis fűszerkömény is mehet bele, a lényeg viszont a minőségi fűszerpaprika! Ne spóroljunk rajta, és tartsuk fejben azt is, hogy zsírban oldódik, tehát ágyazzunk meg neki alaposan hagymás-zsíros alappal, erre szórjuk. Gyorsan keverjük el fűszerpaprikát, és szinte azonnal adjunk hozzá némi vizet és a felkockázott burgonyát, mert megég, és megkeseredik.

További fontos lépések és tippek:

  • ha újkrumpliból főzzük, szükség lehet további sűrítésre, mivel az újburgonya keményítőtartalma alacsonyabb
  • ha túl híg a szaft: pépesítsünk össze villával néhány szem krumplit, ezáltal sűrűbb lesz!
  • a kolbászkarikákat pirítsuk zsírjára serpenyőben, és ezután adjuk a paprikás krumplihoz
  • a krumplit tetszőlegesen vághatjuk kockákra, de gerezdekre is
  • próbáljátok ki a paprikás krumplit tejföllel a tetején!

További receptek

Brassói szűzpecsenye

A brassói aprópecsenye egy fantasztikus magyaros fogás, amiből vétek lenne kispórolni az étel lelkét, a fokhagymát. Szaftosabban vagy kissé szárazon is egyformán nagy kedvencünk.

Simon Gábor

Címlapról ajánljuk

Top Receptek