Paprikás krumpli hagyományosan elkészítve
A paprikás krumpli a magyar konyha egyik remekműve: puha, ízes, szaftos és kellemesen füstös. Akár szabadtéren, akár a konyhában, az elkészítése egyáltalán nem időigényes, és nem is bonyolult, így nagyobb társaság megvendégelésére is remek választás.
Retró kedvenc a paprikás krumpli, mely annak idején olcsóságáról volt híres, és emiatt is volt igen kedvelt egytálétel a magyarok körében – na meg persze magyaros ízvilága miatt. A fűszerpaprika, hagyma, zsiradék, burgonya és kolbász és/vagy virsli együttese csak jó lehet, főleg, ha még galuskát is szaggatunk bele!
Ezekre figyeljünk a tökéletes paprikás krumpli érdekében
1.) A burgonya kiválasztása
Míg régen nem volt burgonyaválasztási lehetőségünk a magyar boltokban, ma már megannyi fajta várakozik a zöldségeseknél és a boltokban. Kiflikrumpli, salátának való, sütni való vagy főzni való, nem szétfővő? Az alábbi jelzések mindig segítenek:
A” = Salátának való, nem szétfővő burgonya
„B” = Főzni való nem szétfővő burgonya
„C” = Sütni való enyhén szétfővő burgonya
A paprikás krumplihoz természetesen főzni való, nem szétfővő burgonyát kell választanunk.
A legfinomabb alap:
2.) A megfelelő húsféle
A tökéletes paprikás krumpliba hagyományosan valamilyen húsféle is kerül, általában virsli vagy füstölt kolbász, esetleg debreceni. A lecsókolbász nem ideális, mert pirításnál széteshet. A hentesnél mindig érdeklődhetünk, ha bizonytalanok vagyunk.
3.) Megfelelő zsiradék- és hagymamennyiség
A sűrű, ízes, gazdag paprikás szafthoz elengedhetetlen a sok hagyma és a megfelelő zsiradék, csak úgy, mint pörköltfőzés esetén. Ha kevés a hagyma, híg lesz a szaft, és íztelen a végeredmény, márpedig nem levest főzünk.
De mennyi legyen a hagyma?
A zsiradék lehet disznózsír, de akár kacsazsír vagy libazsír, sőt, növényi olaj is, ezen kívül szalonnát is használhatunk. Két hagymát 3-4 evőkanál olajon vagy 100 gramm szalonna kisült zsírján dinszteljünk meg.
4.) Fűszerezés – a fűszerpaprika a legfontosabb!
A legtöbb magyaros ételhez hasonlóan a só és bors az alap, esetleg egy kis fűszerkömény is mehet bele, a lényeg viszont a minőségi fűszerpaprika! Ne spóroljunk rajta, és tartsuk fejben azt is, hogy zsírban oldódik, tehát ágyazzunk meg neki alaposan hagymás-zsíros alappal, erre szórjuk. Gyorsan keverjük el fűszerpaprikát, és szinte azonnal adjunk hozzá némi vizet és a felkockázott burgonyát, mert megég, és megkeseredik.
További fontos lépések és tippek:
- ha újkrumpliból főzzük, szükség lehet további sűrítésre, mivel az újburgonya keményítőtartalma alacsonyabb
- ha túl híg a szaft: pépesítsünk össze villával néhány szem krumplit, ezáltal sűrűbb lesz!
- a kolbászkarikákat pirítsuk zsírjára serpenyőben, és ezután adjuk a paprikás krumplihoz
- a krumplit tetszőlegesen vághatjuk kockákra, de gerezdekre is
- próbáljátok ki a paprikás krumplit tejföllel a tetején!