r
Nosalty Logó

Az eredeti pincepörkölt

Hering András
Pincepörkölt
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

840
Kalória
60.4g
Fehérje
30.8g
Szénhidrát
48.2g
Zsír
480g
Víz
97.5g
Koleszterin
5.4g
Élelmi rost
7.1g
Cukor
  • 10% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 840 kcal
  • 10% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 3362 kcal
  • 10% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 123 kcal
  • 10% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    60.4 g

Zsír

  • Összesen
    48.2 g
  • Telített zsírsav
    17 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    98 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1046.5 g
  • Cink
    18 mg
  • Szelén
    45 mg
  • Kálcium
    99 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    79 mg
  • Foszfor
    616 mg
  • Nátrium
    182 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    30.8 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    480 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    68 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    8 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    89 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    16 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    75 micro
  • Kolin:
    23 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    64 micro
  • β-karotin
    689 micro
  • β-crypt
    122 micro
  • Likopin
    1287 micro
  • Lut-zea
    156 micro
Összesen 840 kcal
  • 10% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    241.7 g

Zsír

  • Összesen
    192.6 g
  • Telített zsírsav
    67 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    18 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    390 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4186 g
  • Cink
    72 mg
  • Szelén
    181 mg
  • Kálcium
    394 mg
  • Vas
    29 mg
  • Magnézium
    315 mg
  • Foszfor
    2465 mg
  • Nátrium
    726 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    123.1 g
  • Cukor
    28 mg
  • Élelmi rost
    22 mg

Víz

  • Összesen
    1920 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    271 micro
  • B6 vitamin:
    7 mg
  • B12 Vitamin:
    33 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    356 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    40 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    65 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    299 micro
  • Kolin:
    93 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    256 micro
  • β-karotin
    2755 micro
  • β-crypt
    488 micro
  • Likopin
    5146 micro
  • Lut-zea
    623 micro
Összesen 3362 kcal
  • 10% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    8.9 g

Zsír

  • Összesen
    7.1 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    14 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    153.3 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    14 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    90 mg
  • Nátrium
    27 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    4.5 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    70.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    10 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    13 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    3 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    9 micro
  • β-karotin
    101 micro
  • β-crypt
    18 micro
  • Likopin
    188 micro
  • Lut-zea
    23 micro
Összesen 123 kcal

Elkészítés

  1. A húst kockákra vágjuk, nagyjából 3-4 cm-es darabokra. Ha szeretnénk főzhetünk bele darabolt sertéskörmöt, kockázott, csont nélküli sertéslapockát és darabolt bőrös sertéscsülköt is (ahogy például a somogyi vidéken készül), ezek mindig a pincepörkölt szaftját dúsítják a belőlük kifőzhető kollagénnel. Ezután sózzuk, borsozzuk. A vöröshagymát finomra aprítjuk, a fokhagymát összezúzzuk vagy apróra vágjuk. A kenyérszalonnát apró kockákra vágjuk.
  2. Egy nagyobb vaslábasban (vagy bográcsban, ha szabadban készítjük) elsőként zsírjára pirítjuk a szalonnát.
  3. Beletesszük az aprított vöröshagymát, és üvegesre pároljuk.
  4. Hozzáadjuk a fokhagymát, majd lehúzzuk az edényt a tűzről, és megszórjuk a pirospaprikával (így elkerüljük, hogy megégjen és keserűvé váljon).
  5. Visszatesszük az edényt a tűzre, és hozzáadjuk a húst. Pár percig kevergetve pirítjuk, amíg a hús minden oldala szépen kifehéredik.
  6. Hozzáadjuk a kockára vágott zöldpaprikát, piros paprikát és a paradicsomot, valamint a babérlevelet, majorannát és a köménymagot. Ezek a zöldségek segítenek majd a pörkölt szaftját sűríteni és ízesíteni.
  7. Amikor a hús kicsit levet eresztett, hozzáadjuk a vörösbort. Ez adja meg a pincepörkölt jellegzetes mélységét és enyhe savasságát. Dobjunk bele egy szál rozmaringot is.
  8. Lefedve lassú tűzön főzzük a pörköltet, időnként megkeverve. Ha szükséges, öntsünk hozzá egy kis vizet vagy további vörösbort, hogy elegendő szaftja legyen. Az étel akkor kész, amikor a hús teljesen puha és omlós – ez kb. 2-3 órát vesz igénybe.
  9. Ha a hús már majdnem teljesen kész, adjuk hozzá a krumplit is: főzzük puhára további 5-10 perc alatt.
  10. Kóstoljuk meg a pörköltet, és ha szükséges, utána ízesítjük sóval és borssal. Ha szeretjük a csípőset, ebben a fázisban tehetünk bele csípős paprikát vagy darált erős paprikát.
  11. A pincepörköltet leggyakrabban friss kenyérrel szokták kínálni. Kitűnő kísérője lehet egy pohár száraz vörösbor is, amely harmonizál az étel ízével.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 10 p
  • Főzés ideje: 180 p
  • Főzés módja: bográcsos

A pincepörkölt története szorosan kapcsolódik a magyar borvidékekhez és a szüreti hagyományokhoz. Nevét a borospincékről kapta, mivel ezt az ételt hagyományosan a szüretelők számára készítették a szőlőhegyek környékén, ahol borospincék és borászatok találhatók. A pincepörkölt így egy tipikus szüreti étellé vált, amelyet a borkészítés munkálatai során, főként őszi időszakban fogyasztottak. Az étel egyszerű, könnyen elkészíthető, és melegítő ereje is van, ami különösen kedvező volt a hűvös, kora őszi napokon. A pincepörkölt egy gazdag, tartalmas magyar étel, amit leggyakrabban vörösborral és marhából, de a modern konyhában már sertés- vagy birkahússal is főzik. Elkészítése nagyon lassú főzést igényel, aminek köszönhetően az ízek mélyek és intenzívek lesznek.

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek