r
Nosalty Logó

Az eredeti (és nagyon szaftos) pásztortarhonya

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
Hering András
Az eredeti (és nagyon szaftos) pásztortarhonya
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 8% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 592 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 2364 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 191 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 57% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    19.8 g

Zsír

  • Összesen
    28.7 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    23 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1019.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    41 mg
  • Kálcium
    57 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    58 mg
  • Foszfor
    200 mg
  • Nátrium
    658 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    63.1 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    150.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    43 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    50 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    170 micro
  • Kolin:
    26 mg
  • Retinol - A vitamin:
    25 micro
  • α-karotin
    34 micro
  • β-karotin
    203 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    643 micro
  • Lut-zea
    189 micro
Összesen 592 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 57% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    79.2 g

Zsír

  • Összesen
    114.9 g
  • Telített zsírsav
    46 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    21 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    92 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4077.7 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    165 mg
  • Kálcium
    227 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    232 mg
  • Foszfor
    802 mg
  • Nátrium
    2631 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    252.5 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    18 mg

VÍZ

  • Összesen
    600.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    172 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    200 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    26 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    24 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    679 micro
  • Kolin:
    104 mg
  • Retinol - A vitamin:
    98 micro
  • α-karotin
    135 micro
  • β-karotin
    814 micro
  • β-crypt
    12 micro
  • Likopin
    2573 micro
  • Lut-zea
    756 micro
Összesen 2364 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 57% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    6.4 g

Zsír

  • Összesen
    9.3 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    7 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    331 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    18 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    19 mg
  • Foszfor
    65 mg
  • Nátrium
    214 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    20.5 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    48.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    14 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    16 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    55 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    8 micro
  • α-karotin
    11 micro
  • β-karotin
    66 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    209 micro
  • Lut-zea
    61 micro
Összesen 191 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A főzés előkészítéseként először vágjuk fel a füstölt szalonnát nagyjából fél centiméteres kockákra. Hámozzuk meg a burgonyát, és vágjuk nagyjából 2 cm-es kockákra. A paradicsomot és paprikát kockázzuk fel apróra. A hagymát és fokhagymát aprítsuk fel. A kolbászt szeleteljük közel fél centiméter vastagságú karikákra.
  2. A felkockázott füstölt szalonnát tegyük egy lábosba, és süssük ki a zsírját. Miután pár perc alatt kiolvadt a zsiradék, merjük ki a szalonnadarabokat az edényből, csak a kiolvadt zsír maradjon benne.
  3. A tarhonyát tegyük a füstölt szalonna zsírjába, és folyamatosan kevergetve pirítsuk meg. Akkor lesz igazán finom a pásztortarhonya, ha (lehetőleg) házi készítésű tarhonyát használunk, és még nyersen ropogósra pirítjuk.
  4. Adjuk a felaprított hagymát és fokhagymát is a tarhonyához, és folyamatosan kevergetve pirítsuk tovább.
  5. Tegyük félre a hőforrásunkról az edényt, majd adjuk a tarhonyás alaphoz a pirospaprikát, keverjük el.
  6. Ezután mehet hozzá a felkockázott paradicsom és paprika is, keverjük össze. Tegyük vissza a hőforrásunkra az edényt, majd néhány percig kevergetve pirítsuk tovább.
  7. Ha már egy picit összesült a zöldséges-tarhonyás alap, öntsük fel 5 deciliter meleg vízzel, adjuk hozzá a kockára vágott burgonyát és a felszeletelt kolbászt, sózzuk és borsozzuk ízlésünk szerint, keverjük össze.
  8. Ha a víz felforrt az edényben, vegyük kisebbre a hőfokot, majd fedő alatt főzzük lassan további 25-30 percig. Időnként nézzünk rá, keverjük meg. Akkor lesz tökéletes a végeredmény, ha a folyadék nagy része elfő, mégis szaftos és ragacsos lesz a vele főtt zsiradéktól és zöldséges-pirospaprikás alaptól, a tarhonya és a krumpli pedig megpuhul (de nem fő szét).
  9. Szórjuk finomra aprított petrezselyemzölddel, tálaljuk csípős zöldpaprikával és ecetes savanyúságokkal. És igen, igény szerint egy nagy kanál tejföl is ráférhet.
  • Receptkönyvben: 65
  • Tegnapi nézettség: 904
  • 7 napos nézettség: 13627
  • Össznézettség: 13495
  • Feltöltés dátuma: 2022. szeptember 21.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Az eredeti (és nagyon szaftos) pásztortarhonya
Hering András 124 recept

A pásztortarhonya igazi magyar klasszikus, hiszen megvan benne a zsír, hagyma, paprika és hús, tehát minden, ami a magyar szívnek és gyomornak kedves. Persze az sem részletkérdés, hogy kolbásszal vagy hússal készítjük-e (mindkét verziója létezik). Egy biztos: nem jó, ha a szalonna kimarad, de utána tényleg mehet bele ízlés szerint húsféle (főleg sertés ajánlott) vagy kolbász is. Vagy mindkettő. A legjobb, ha házi készítésű, amorf, szabálytalan tarhonyát választasz hozzá, akkor lesz igazán autentikus. Van, aki pirítja a végén a kész ételt, hiszen valljuk be, a tarhonya pirítás után kapja jellegzetes, a sima tésztán túlmutató kozmás ízét, de van, aki szaftosan, szottyosan szereti a pásztortarhonyát, ez ízlés kérdése. Készítsünk be hozzá sok-sok savanyúságot, csípős paprikát, esetleg egy karéj fehér kenyeret!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek