r
Nosalty Logó

Az eredeti (és nagyon szaftos) pásztortarhonya

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Hering András
Az eredeti (és nagyon szaftos) pásztortarhonya
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 8% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 592 kcal
  • 8% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 2364 kcal
  • 8% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 191 kcal
  • 8% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 57% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    19.8 g

Zsír

  • Összesen
    28.7 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    23 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1019.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    41 mg
  • Kálcium
    57 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    58 mg
  • Foszfor
    200 mg
  • Nátrium
    658 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    63.1 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    150.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    43 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    50 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    170 micro
  • Kolin:
    26 mg
  • Retinol - A vitamin:
    25 micro
  • α-karotin
    34 micro
  • β-karotin
    203 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    643 micro
  • Lut-zea
    189 micro
Összesen 592 kcal
  • 8% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 57% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    79.2 g

Zsír

  • Összesen
    114.9 g
  • Telített zsírsav
    46 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    21 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    92 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4077.7 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    165 mg
  • Kálcium
    227 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    232 mg
  • Foszfor
    802 mg
  • Nátrium
    2631 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    252.5 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    18 mg

VÍZ

  • Összesen
    600.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    172 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    200 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    26 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    24 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    679 micro
  • Kolin:
    104 mg
  • Retinol - A vitamin:
    98 micro
  • α-karotin
    135 micro
  • β-karotin
    814 micro
  • β-crypt
    12 micro
  • Likopin
    2573 micro
  • Lut-zea
    756 micro
Összesen 2364 kcal
  • 8% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 57% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    6.4 g

Zsír

  • Összesen
    9.3 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    7 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    331 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    18 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    19 mg
  • Foszfor
    65 mg
  • Nátrium
    214 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    20.5 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    48.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    14 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    16 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    55 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    8 micro
  • α-karotin
    11 micro
  • β-karotin
    66 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    209 micro
  • Lut-zea
    61 micro
Összesen 191 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A főzés előkészítéseként először vágjuk fel a füstölt szalonnát nagyjából fél centiméteres kockákra. Hámozzuk meg a burgonyát, és vágjuk nagyjából 2 cm-es kockákra. A paradicsomot és paprikát kockázzuk fel apróra. A hagymát és fokhagymát aprítsuk fel. A kolbászt szeleteljük közel fél centiméter vastagságú karikákra.
  2. A felkockázott füstölt szalonnát tegyük egy lábosba, és süssük ki a zsírját. Miután pár perc alatt kiolvadt a zsiradék, merjük ki a szalonnadarabokat az edényből, csak a kiolvadt zsír maradjon benne.
  3. A tarhonyát tegyük a füstölt szalonna zsírjába, és folyamatosan kevergetve pirítsuk meg. Akkor lesz igazán finom a pásztortarhonya, ha (lehetőleg) házi készítésű tarhonyát használunk, és még nyersen ropogósra pirítjuk.
  4. Adjuk a felaprított hagymát és fokhagymát is a tarhonyához, és folyamatosan kevergetve pirítsuk tovább.
  5. Tegyük félre a hőforrásunkról az edényt, majd adjuk a tarhonyás alaphoz a pirospaprikát, keverjük el.
  6. Ezután mehet hozzá a felkockázott paradicsom és paprika is, keverjük össze. Tegyük vissza a hőforrásunkra az edényt, majd néhány percig kevergetve pirítsuk tovább.
  7. Ha már egy picit összesült a zöldséges-tarhonyás alap, öntsük fel 5 deciliter meleg vízzel, adjuk hozzá a kockára vágott burgonyát és a felszeletelt kolbászt, sózzuk és borsozzuk ízlésünk szerint, keverjük össze.
  8. Ha a víz felforrt az edényben, vegyük kisebbre a hőfokot, majd fedő alatt főzzük lassan további 25-30 percig. Időnként nézzünk rá, keverjük meg. Akkor lesz tökéletes a végeredmény, ha a folyadék nagy része elfő, mégis szaftos és ragacsos lesz a vele főtt zsiradéktól és zöldséges-pirospaprikás alaptól, a tarhonya és a krumpli pedig megpuhul (de nem fő szét).
  9. Szórjuk finomra aprított petrezselyemzölddel, tálaljuk csípős zöldpaprikával és ecetes savanyúságokkal. És igen, igény szerint egy nagy kanál tejföl is ráférhet.
  • Receptkönyvben: 573
  • Tegnapi nézettség: 321
  • 7 napos nézettség: 2547
  • Össznézettség: 107285
  • Feltöltés dátuma: 2022. szeptember 21.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Az eredeti (és nagyon szaftos) pásztortarhonya
Hering András 166 recept

A pásztortarhonya igazi magyar klasszikus, hiszen megvan benne a zsír, hagyma, paprika és hús, tehát minden, ami a magyar szívnek és gyomornak kedves. Persze az sem részletkérdés, hogy kolbásszal vagy hússal készítjük-e (mindkét verziója létezik). Egy biztos: nem jó, ha a szalonna kimarad, de utána tényleg mehet bele ízlés szerint húsféle (főleg sertés ajánlott) vagy kolbász is. Vagy mindkettő. A legjobb, ha házi készítésű, amorf, szabálytalan tarhonyát választasz hozzá, akkor lesz igazán autentikus. Van, aki pirítja a végén a kész ételt, hiszen valljuk be, a tarhonya pirítás után kapja jellegzetes, a sima tésztán túlmutató kozmás ízét, de van, aki szaftosan, szottyosan szereti a pásztortarhonyát, ez ízlés kérdése. Készítsünk be hozzá sok-sok savanyúságot, csípős paprikát, esetleg egy karéj fehér kenyeret!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

„Leszámolhatnánk-e azzal, hogy a hortobágyi húsos palacsinta ciki?” – Interjú...

Nagyon sok irányból lehetne hozzá közelíteni, és mindegyik megérne akár egy önálló cikket is. Legyen szó a pályaívéről, a Bocuse d’Or-ról, a Michelin-csillagokról, Szulló Szabina a séfszakma minden fontos állomását megjárta. Mégsem ambicionálja, hogy állandóan szerepeljen, mint mondja, az ő terepe a konyha, ami pedig máig lázban tartja, az a főzés és maguk az ételek. A Nosaltynak adott nagyinterjújában beszélt többek között arról is, hogy mit csinálna a saját pályáján másképp, hogy mi az, amit már neki kell másképp csinálnia az új generáció tagjaival, és hogy min múlt az, hogy máig a nordic cuisine-től hangos a csúcsgasztronómia világa ahelyett, hogy a magyar csodáról beszélnénk.

Kormos Lili

További cikkek