Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Hagymás tört krumpli

Hagymás tört krumpli
Hagymás tört krumpli
45 perc / előkészület: 10 perc főzés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (34)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az ördög a részletekben van elhantolva - mint tudjuk.
Egyszer megkértek, hogy tartsak főzőtanfolyamot. Elkezdtem magyarázni a hölgyeknek, ám ők átvették a szót és sorban egymás után elmesélték, milyen fantasztikus ételekkel kényeztetik a családjukat, de a hálátlanok nem értékelik a fáradozást.
Na - gondoltam -, nincs itt rám semmi szükség! Aztán tovább beszélgettünk, valamiért a habarást említettem. Azt mondja erre az egyik hölgy: árulnám már el neki, mi az a habarás!
Akkor és ott tanultam meg - és aztán még sokszor rá kellett jöjjek: sokkal könnyebb sikert aratni olyan ételkreációval, amit senki nem ismer, mint a hétköznapi ételekkel, amelyek esetében ugyebár mindenkinek van viszonyítási alapja!

 
Mindazonáltal nem nagyon értem, miért nincs minden étteremben hagymás tört krumpli, hiszen ez az egyik legfinomabb körítés! Persze jól elkészítve: sok hagyma jól megpirítva, sok olaj.
A párolt káposzta mellé pedig egyszerűen jár, akármi legyen is a hús: kacsa, liba, disznótoros vagy (mint ma nálunk) köményes sült.

 
A párolt káposztával kapcsolatban is szeretném megosztani Veletek azt a véleményemet, amely szerint a párolt káposzta akkor a legfinomabb, ha nem csak úgy, "finom úrinő" módra készítjük, hanem "zűrösen". Ez annyit tesz, hogy egyáltalán nem sózom be előre a káposztát, és nem párolom, hanem teljes lángon, kavargatva pirítom a karamellizált cukron és hagymán. Naná, hogy leég! Naná, hogy nem lesz puha, hanem ress. A végén sózom és savanyítom borecettel (az újévi malac mellé pezsgővel), még utána is muszáj kicsit pirítani és aztán még cukrozni. Na, így a legjobb!


hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Párolt káposztával akár hús nélkül is!


Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A krumplit héjában főzzük.
  2. Közben a hagymát durva kockára vágjuk és az olajban barnára pirítjuk.
  3. A megfőtt krumplit hideg vízzel öblítjük és melegen hámozzuk.
  4. A hagymához adva krumplitörővel vagy villával összetörjük, alaposan megsózzuk, lepirítjuk.
  5. Azonnal tálaljuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 148
össznézettség: 281 115
elküldve: 13
receptkönyvben: 1 347
elkészítve: 110/128
Facebookon megjelent: 3

szakács

Harmathy Ildikó

Mióta szakács: 2008.09.03.
313 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító, AB0 diéta – A vércsoport
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
nehézség: könnyű
kategória: köretek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: köret

receptkategóriák

egyéb elnevezések

Hagymás tört burgonya, moring

Hozzászólások (34)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Dalocska
Dalocska Thu, 2013-08-29 17:53

Nekem ebből hagymás krumplipüré lett :( Túl főztem vajh a krumplit? Mindenesetre az íze fini ;) ♥

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikó / Harmathy Ildikó Sat, 2013-12-07 20:06

Bocsi Dalocska, de most olvasom újra a hozzászólásodat. A héjában főtt krumplit nagyon nehéz túlfőzni, szerintem Neked sem sikerült :) Még a fajtaválasztás SEM lehet ludas, jobban belegondolva.
Még, ha darabokban is, de leöblítve, leszűrve meghámozod (a túlfőtt /= szétesett/ darabokat), akkor is rendben kell legyen a hagymás tört krumplihoz.
Az a kérdésem, hogyan került VÍZ a krumpli és a hagyma mellé?
Ne add fel!
Ölellek: Ildikó

bmbe
Bejja / bmbe Tue, 2012-11-13 23:12

Az én drága megboldogult Anyósom is így csinálta. Imádtam!
Zsírosan, sok hagymával!
Holnap elkészítem az emlékére!
Köszönöm, hogy eszembe juttattad ezt az isteni étket!

evacili
evacili Fri, 2011-11-04 15:34

Én is így csinálom a hagymás tört krumplit,de előfordul, hogy nem összetöröm, hanem a nagylyuku reszelőn belereszelem a megpiritott hagymába. Persze így már nem tört a krumpli, hanem reszelt, de finom és érdekes módon más íze van mint össszetörve. Próbáljátok ki.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2010-05-13 06:17

Előre sózni? Káposztás tésztához talán, de párolt (dinsztelt) káposztánál ez vétek. A kifacsart sós lével kiöntjük az ízek egy részét is.
Erős szatmári kötődésem okán, én a szokásos cukor - ecet - só kombináció mellé köményt is hintek a káposztára, nem őröltet, egészt. Tudom, sokan nem szeretik, de érdemes kipróbálni.
Ugyanez a helyzet a tört krumplival. Amikor a hagyma dohánybarnára pirult, meghintem kevés frissen durvára őrölt fekete borssal.
(Néha a maradék tört krumpli- dinsztelt káposzta a másnapi reggelim, hidegen, hús nélkül.)

csikosmalac
csikosmalac Sun, 2010-01-10 08:33

Nagyon jól hangzik a recept, Nagyon régen egy ismerősömnél ettem ilyet, imádtam.
Mit jelent az, hogy lepirítom? Egy kicsit a hagymával bekeverve tovább kell pirítani?

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2009-07-30 16:29

 Kedves Ildiko!Csak megemlitek egy masik elnevezest is,amit nalunk a hagymas tort burgonyara hasznalunk:moring.Kivancsi vagyok,hogy ismered?

daragodora
Daragodora / daragodora Sat, 2010-03-06 01:20

Nem értem, miért nem kereshetek rá egy receptküldő nevére (pont aki ahagymás tört krumplit beküldte) és elolvashatnám a személy többi receptjét is, csokorban...

evacili
evacili Fri, 2011-11-04 15:31

Én is ajánlom nézz -nézzetek- körül a finomságai között, érdemes. Én imádom a receptjeit.

loncsi
loncsi Sat, 2010-03-06 01:27

Kedves Daragodora !

Nézz egy kicsit feljebb, ott van kékkel a szakács neve a kis szakács mellett, ha ráklikk, máris nála vagy, és ott vannak a csodás finomságok!:()

545
burgonya 1 kg
vöröshagyma 3 közepes fej
napraforgó olaj 2 dl
0 ízlés szerint