Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Egészben sült ropogós liba

Egészben sült ropogós liba
Egészben sült ropogós liba
255 perc / előkészület: 15 perc sütés: 240 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Márton-nap környékén szokás libát enni, de egyre kevesebben állnak neki egy egész madarat megsütni. Pedig nem annyira bonyolult, csak figyelni kell rá - és ha egyszer ráéreztünk, karácsonykor, vagy más téli ünnepkor is elkészíthetjük!

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Klasszikusan párolt káposzta és zsíros tört krumpli megy hozzá, de bármilyen izgalmasabb körettel is feldobhatjuk.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A konyhakész, belsőségektől megtisztított libát átmossuk.
  2. A petrezselymet nagyon finomra vágjuk, akárcsak a fokhagymát (azt le is reszelhetjük) összekeverjük őket a sóval és a borssal.
  3. A liba belsejét jól bemasszírozzuk ezzel a keverékkel, kívülről sózzuk-borsozzuk a libát mindkét oldalán. Ha nagyon sok időnk van, ezt egy éjszakával korábban is megtehetjük, de nem muszáj!
  4. Ha kész a bedörzsölés, az almákat négybe vágjuk, kivágjuk a magházukat, és a madár belsejébe tesszük.
  5. A combokat és a szárnyakat fóliával betekerjük, a lábakat és a melleket összekötözzük. A libát a hasára fektetjük, fóliával betekerjük, és 170 fokra előmelegített sütőbe toljuk kb. 80 percre.
  6. Ha kész, kivesszük, a hátára fordítjuk, a kiolvadt zsírral jól megkenegetjük.
  7. Visszatakarjuk, és újabb 80 percre visszatesszük a sütőbe. Ha a 2x80 perc alatt nem sült át nagyjából, akkor tegyük vissza még 30-30 percre a hátán és a mellén is. Akkor jó, ha a villa már könnyebben belemegy, amíg úgy érezzük, hogy most már csak pirítani kell, erre sajnos nincs tökéletes recept, liba és sütőfüggő.
  8. Ha már puhának érezzük, akkor bevesszük a combokról és a szárnyakról a fóliát, jól meglocsoljuk a kisült zsírral, és fólia nélkül 190 fokon 30 percig sütjük a hasán, majd újabb locsolás után a hasán is.
  9. Ha kész, 30 percig pihentetjük, majd szeleteljük.
  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • költség: 10000 Ft
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 30
össznézettség: 3 256
elküldve: 0
receptkönyvben: 8
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Nosalty

Mióta szakács: 2010.11.23.
798 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító, paleolit fogyókúra
szakács elkészítette: párszor készített receptek
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: húsételek
nehézség: közepes
szezon: tél
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

libasült, egészben sült liba

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

1387
libahús 5 kg
petrezselyem 1 csokor
fokhagyma 4 gerezd
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
alma 2 nagy db