Egészben sült ropogós liba
cukormentes
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
Nosalty
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
- 21% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 7% Zsír
Összesen
1387
kcal
- 21% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 7% Zsír
Összesen
8316
kcal
- 21% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 71% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 190.1 g
Zsír
-
Összesen 59.6 g
-
Telített zsírsav 23 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 15 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 700 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3864.8 g
-
Cink 20 mg
-
Szelén 140 mg
-
Kálcium 126 mg
-
Vas 22 mg
-
Magnézium 208 mg
-
Foszfor 2615 mg
-
Nátrium 730 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 11.4 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 641 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 134 micro
-
B6 vitamin: 5 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 74 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 125 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 36 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 272 micro
-
Kolin: 4 mg
-
Retinol - A vitamin: 100 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 399 micro
-
β-crypt 8 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 439 micro
Összesen
1387
kcal
- 21% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 71% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 1140.7 g
Zsír
-
Összesen 357.7 g
-
Telített zsírsav 140 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 93 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 45 g
-
Koleszterin 4200 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 23188.5 g
-
Cink 118 mg
-
Szelén 842 mg
-
Kálcium 759 mg
-
Vas 132 mg
-
Magnézium 1248 mg
-
Foszfor 15692 mg
-
Nátrium 4382 mg
-
Réz 16 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 68.6 g
-
Cukor 47 mg
-
Élelmi rost 13 mg
VÍZ
-
Összesen 3845.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 803 micro
-
B6 vitamin: 32 mg
-
B12 Vitamin: 25 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 444 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 748 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 7 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 19 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 215 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1632 micro
-
Kolin: 24 mg
-
Retinol - A vitamin: 600 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2396 micro
-
β-crypt 50 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2635 micro
Összesen
8316
kcal
- 21% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 71% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 20.5 g
Zsír
-
Összesen 6.4 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 76 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 417.3 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 15 mg
-
Kálcium 14 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 22 mg
-
Foszfor 282 mg
-
Nátrium 79 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1.2 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 69.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 14 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 13 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 29 micro
-
Kolin: 0 mg
-
Retinol - A vitamin: 11 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 43 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 47 micro
Összesen
149
kcal
-
Nosalty kipróbálta
Hozzávalók
Elkészítés
- A konyhakész, belsőségektől megtisztított libát átmossuk.
- A petrezselymet nagyon finomra vágjuk, akárcsak a fokhagymát (azt le is reszelhetjük) összekeverjük őket a sóval és a borssal.
- A liba belsejét jól bemasszírozzuk ezzel a keverékkel, kívülről sózzuk-borsozzuk a libát mindkét oldalán. Ha nagyon sok időnk van, ezt egy éjszakával korábban is megtehetjük, de nem muszáj!
- Ha kész a bedörzsölés, az almákat négybe vágjuk, kivágjuk a magházukat, és a madár belsejébe tesszük.
- A combokat és a szárnyakat fóliával betekerjük, a lábakat és a melleket összekötözzük. A libát a hasára fektetjük, fóliával betekerjük, és 170 fokra előmelegített sütőbe toljuk kb. 80 percre.
- Ha kész, kivesszük, a hátára fordítjuk, a kiolvadt zsírral jól megkenegetjük.
- Visszatakarjuk, és újabb 80 percre visszatesszük a sütőbe. Ha a 2x80 perc alatt nem sült át nagyjából, akkor tegyük vissza még 30-30 percre a hátán és a mellén is. Akkor jó, ha a villa már könnyebben belemegy, amíg úgy érezzük, hogy most már csak pirítani kell, erre sajnos nincs tökéletes recept, liba és sütőfüggő.
- Ha már puhának érezzük, akkor bevesszük a combokról és a szárnyakról a fóliát, jól meglocsoljuk a kisült zsírral, és fólia nélkül 190 fokon 30 percig sütjük a hasán, majd újabb locsolás után a hasán is.
- Ha kész, 30 percig pihentetjük, majd szeleteljük.
- Sütés hőfoka: 170 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 240 perc
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 85
- Tegnapi nézettség: 18
- 7 napos nézettség: 301
- Össznézettség: 85470
- Feltöltés dátuma: 2018. november 09.
Ajánló
Klasszikusan párolt káposzta és zsíros tört krumpli megy hozzá, de bármilyen izgalmasabb körettel is feldobhatjuk.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- Speciális étrendek:
Nosalty
1503 recept
Márton-nap környékén szokás libát enni, de egyre kevesebben állnak neki egy egész madarat megsütni. Pedig nem annyira bonyolult, csak figyelni kell rá - és ha egyszer ráéreztünk, karácsonykor, vagy más téli ünnepkor is elkészíthetjük!